Sosyal Medya

Coğrafyamız

Irak'tan Türk üssüne itiraz: 'Kabul etmeyiz!'

Türkiye, Musul’da 600 askerle üs kuruyor. Irak Dışişleri'nden yapılan açıklamada ise bu durumun asla kabul edilemeyeceği belirtildi.



Mutabakat, eski DışiÅŸleri Bakanı Feridun SinirlioÄŸlu’nun 4 Kasım’da Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi BaÅŸkanı Barzani’yi ziyaretinde imzalandı.

Türk  Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), iki yılı aÅŸkın süredir Musul’un 32 kilometre kuzeyindeki BaÅŸika’da peÅŸmerge güçleri ve diÄŸer IŞİD karşıtı grupları eÄŸiten komando birliÄŸi ve tank gücünde nöbet deÄŸiÅŸimi, Kuzey Irak yönetimi ile varılan bir mutabakatı ortaya çıkardı. BaÅŸika’ya Siirt 3. Komando Tugayı’ndan 400 komando gönderildi. Kampta daha önce 90 kadar komando bulunuyordu.
 
BARZANÄ° Ä°LE MUTABAKAT
 
25 tanktan oluÅŸan zırhlı birlikte de nöbet deÄŸiÅŸimi yapıldı. Tanklar, Trakya’daki zırhlı birliklerden sevk edildi. BaÅŸika’ya yerleÅŸen toplam asker sayısı 600’ü buldu. Bölgedeki askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre BaÅŸika’daki görev deÄŸiÅŸimi 2 gün önce yapıldı.Takviyeli görev deÄŸiÅŸimine iliÅŸkin mutabakata, geçici hükümet döneminde dışiÅŸleri bakanı olan Feridun SinirlioÄŸlu’nun Kuzey Irak’a 4 Kasım’da yaptığı ziyaret sırasında Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi BaÅŸkanı Barzani ile görüşmesinde varıldı.
 
BAMERNİ ÜSSÜ GİBİ
 

BaÅŸika’daki Türk askeri gücü Dohuk’un Bamerni kentindeki Türk üssü gibi kalıcı olacak. BaÅŸika’nın, terör örgütü IŞİD’in kontrolünde olan bölgeye 10 kilometre uzaklıkta olduÄŸu biliniyor.  
 
EĞİTİME TAKVİYE
 

BaÅŸika’daki görev deÄŸiÅŸiminin takviye yapılarak gerçekleÅŸmesi, “Musul’da IŞİD’e yönelik bir kara operasyonunun ön hazırlığı” olarak da deÄŸerlendiren yorumlar yapılıyor. BaÅŸika’da asker sayısının artırılmasıyla birlikte eÄŸitilen peÅŸmerge ve IŞİD’e karşı savaÅŸan güçlerin sayısının da artması bekleniyor.
 
ABD: KOALİSYON İÇİN DEĞİL
 

Suriye ve Irak’ta IŞİD’e yönelik hava operasyonları yapan koalisyon güçleri görev deÄŸiÅŸimiyle ilgili bilgilendirildi. Reuters ajansına konuÅŸan ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, bu faaliyetlerin ABD liderliÄŸindeki IŞİD’e karşı uluslararası koalisyonun faaliyetlerinin bir parçası olmadığını açıkladı.    

IRAK'TAN TEHDÄ°T!
 
Türk askerinin Musul yakınlarında bir üsse yerleÅŸtiÄŸi haberleri üzerine Irak'tan açıklama geldi. Irak Parlamentosu Güvenlik Komisyonu BaÅŸkanı Hakim el-Zamili, binlerce Türk askerinin Musul civarında bir üsse yerleÅŸtirildiÄŸi haberin doÄŸru olduÄŸunu kaydetti.

"Irak savaş uçakları harekete geçmek için emir bekliyor"

Zamili açıklamasının devamında Türk askerine iÅŸgalci dedi. Askerlerin Irak'ın egemenliÄŸini hedef aldığını söyleyen Zamili, Irak Hava Kuvvetlerine baÄŸlı savaÅŸ uçaklarının bu güçleri vurmak için BaÅŸbakan Haydar El-Ä°badi'ye bildirdiklerini, harekete geçmek için emir beklediklerini söyledi.
 
MUSUL NEDEN ÖNEMLİ?
 

IŞİD'in 2014 yılının Haziran ayında Musul'u kontrolü altına almasıyla dünya ve Türkiye için Musul oldukça önemli hale geldi.
 
IŞİD terörü Suriye'ye sıçramadan önce Irak'ta, El Kaide'nin bir uzantısı olarak doğmuştu. Irak'ın kuzeyindeki Musul, bu ülkenin Suriye bağlantısı için stratejik bir öneme sahip.
 

Musul'un IŞİD'den temizlenmesi halinde hem terör örgütünün imajına, hem de Suriye ve Irak'ı bağlayan lojistik ağına darbe vurulacak.
 
Bu yüzden aralarında Türkiye'nin de olduğu Uluslararası Koalisyon güçleri Musul'u IŞİD'den temizleme planını şekillendirmeye başladılar. Plan kapsamında Irak Ordusu ve peşmerge ABD desteğiyle eğitiliyordu. Bölgede 2 yılı aşkın süredir peşmergenin eğitimi için de bir Türk birliği bulunuyordu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.