Sosyal Medya

Güncel

AB havayollarında fişleme devri

AB, 'terör' ve ciddi suçların önlenmesi, belirlenmesi, araştırılması ve adli takibatı için havayolu yolcularının PNR verilerini kullanacağı belirtildi.



Avrupa BirliÄŸi (AB), Yolcu Ä°sim Kaydı (PNR) yönetmeliÄŸi ile terör ve ciddi suçların önlenmesi, belirlenmesi, araÅŸtırılması ve adli takibatı için havayolu yolcularının bilgilerini toplayacak.

Brüksel'de gerçekleÅŸtirilen, AB Adalet ve İçiÅŸleri Konseyi toplantısının ardından yapılan açıklamada, AB Konseyi'nin Avrupa Parlamentosu'yla PNR yönetmelik teklifinde anlaÅŸma saÄŸladığı bildirildi.

Buna göre, PNR verileri, terör ve ciddi suçların önlenmesi, belirlenmesi, araÅŸtırılması ve adli takibatında kullanılabilecek.

AB Dönem BaÅŸkanı olan Lüksemburg'un BaÅŸbakan Yardımcısı Etienne Schneider, konuyla ilgili, "Bugün üzerinde uzlaşılan anlaÅŸmayla, AB'nin temel haklar ve özgürlüklere tamamen saygılı bir biçimde etkili bir PNR sistemi kurmasına imkan saÄŸlayacak" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Yeni yönetmelik, uluslararası uçuÅŸlardaki yolcuların PNR verilerinin, havayolu ÅŸirketlerinden Ã¼ye ülkelere nakledilmesini düzenlemek ve bu verilerin yetkili kurumlarca  iÅŸlenmesi için yapılıyor.

Yeni yönetmelikle havayolu ÅŸirketleri, AB'de yapılan uçuÅŸlardaki PNR verilerini, üye ülkelerin yetkililerine yasal olarak vermek zorunda olacak.

AB İÇİNDEKİ YOLCULARIN VERİLERİ DE TOPLANABİLECEK

Ayrıca, gerekli görülen AB içindeki uçuÅŸlardaki yolcuların da PNR verileri toplanabilecek.

Havayolu ÅŸirketlerinden PNR verilerinin toplanması için her AB üyesi ülke Yolcu Bilgi Birimi kuracak.

PNR verileri baÅŸlangıçta 6 ay için kayıt altında tutulacak. Bu dönemden sonra 4,5 yıl için bu veriler gizli ÅŸekilde saklanacak ve verilere ulaşım, katı bir prosedürle saÄŸlanabilecek.

Ayrıca özel hayat ve kişisel verilerin korunması konusunda güçlü koruyucu tedbirler alınacak.

Öte yandan, AB'nde PNR sistemi 2011 yılında gündeme gelmiÅŸ, Avrupa Parlamentosu'nun kiÅŸisel verilerin gizliliÄŸi konusundaki kaygıları nedeniyle üzerinde uzlaşılamamıştı. PNR anlaÅŸmasının yasallaÅŸması için Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanması gerekiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.