Dünya
'Putin başarısızlığını gerilimle örtmeye çalışıyor'
Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ukrayna ve Kırım'da yaşadığı başarısızlıklar; Suriye'de izlediği yanlış politikalardan kaynaklanan başarısızlıklarını Türkiye ile yaşanan gerilim üzerinden perdelemeye çalıştığı iddia ediliyor
İngiltere'de yayınlanan Guardian gazetesinin başyazısında Rusya'nın Türkiye'ye yönelik eleştirilerinin ardında, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kendi başarısızlıklarının üzerini örtme çabası yattığı ifade ediliyor.
Gazete, Kırım'ı işgal eden ve Ukrayna'ya asker gönderen Putin'in Türkiye'ye karşı sadece domates yaptırımıyla kalmayacağını ima ederek yeni adımlar atmasını iç politikaya yönelik hamleler olarak değerlendirdi.
Guardian'ın yazısında, "Putin kuşkusuz Türkiye'ye yönelttiği sert eleştirilere halktan milliyetçi bir destek bekliyor ve kuşkusuz aradığı desteği de alacak. Ancak Perşembe günü Moskova'dan Ukrayna ya da Suriye'deki adımların nasıl geliştiğine dair cevap bekleyen Ruslar vardıysa, sorularına cevap bulamadılar. Çünkü şu ana kadar bu iki girişimin maliyeti, elde edilen kazançların çok üzerinde." diye yazdı.
Kırım'ın ise hala karanlıkta olduğu, Putin'in verdiği sözleri yerine getirmediğini belirten gazete, "Kırım'daki elektrik kesintisi Ukrayna'yla ilişkileri daha da kötüleştirmiş durumda." yorumunda bulundu.
Rusya'nın AB - Ukrayna serbest ticaret anlaşmasını öteleme çabalarının da başarısız olduğunu hatırlatan gazete, "Eğer anlaşma planlandığı gibi Ocak ayında yürürlüğe girerse Rusya için ilave yaptırımlar anlamına gelecek." diye yazdı.
İlişkilerdeki bozulmanın her iki taraf için sıkıntı olduğunu belirten gazete, Kremlin'in Suriye'de belli ölçüde Avrupa'yla işbirliği karşılığında yaptırımların bir kısmının kaldırılmasını ümit ettiğini savundu.
KIRILGAN Ä°TTÄ°FAK
Gazetede yer alan yorum yazısı şöyle devam etti: Suriye'de Rusya'nın müdahalesi Beşar Esad'ın yerini sağlamlaştırdı. Ancak Esad'ın kaderinin olumlu yönde tamamen terse döndüğü de söylenemez.
Rus hava saldırılarının başlamasının ardından Suriye ordusunun düzenlediği ilk büyük askeri harekat büyük bir başarısızlıkla sonuçlanmıştı.
Aynen ABD gibi, Rusya da hava operasyonlarının sihirli değnek olmadığını deneyimliyor. Diplomasi alanı da en az askeri alan kadar çetrefilli: Rusya'nın Irak ve İran'la kurduğu işbirliği kolayca dağılma riski olan, özünde kırılgan bir ittifak.
Özellikle de Esad'ın geleceği konusunda İran, Rusya'nın bir noktada Esad'ı desteklemekten vazgeçebileceğinden endişe ediyor.
"TÜRKMENLERİ BOMBALAMAK AKILLICA DEĞİL"
Belki de Putin, Türkiye örneğinde bir dostun çok uzun sürede kazanıldığını, ancak bir günde kaybedilebileceğini öğreniyor.
1992 yılından bu yana Rusya-Türkiye ilişkileri olumlu yönde ilerliyordu. Başbakan Dimitri Medvedev'in Türkiye'yle ilişkilerin geliştirilmesindeki rolü de oldukça büyüktü.
Türkiye'nin verdiği reaksiyon hakkında ne düşünürsek düşünelim, Türkiye'nin Suriye'deki etnik akrabalarını bombalamak akıllıca bir hareket olmadı.
Rusya Suriye'deki tabloyu dönüştürmeyi hedefliyordu. Ancak sadece hatalarına yeni hatalar eklemiş oldu.
Rusların gözünde Suriye macerası, kendi vatandaşları için de bir trajediye dönüştü ve tatilcilerle dolu bir yolcu uçağı bombalandı.
Gerekçeleri haklı ya da haksız olsun, başka bir ülkede askeri müdahale gerçekleştirmenin bedeli oluyor. Bu tür girişimlerden önce sağlıklı bir tartışma gerekiyor; İngiltere'de olduğu gibi.
Rusya'da konu hiç tartışılmadı. Rusya hem Ukrayna'da hem de Suriye'de hala çözüme katkı koyabilir. Batılı ülkeler de bu iki devasa başarısızlıkta pay sahibi. Ancak çözümü birlikte bulacaksak daha ılımlı ve daha az kavgacı bir Rusya'ya ihtiyacımız var."
Henüz yorum yapılmamış.