Sosyal Medya

Güncel

Tekke Bizans Araştırmaları Merkezi oldu

İstanbul’daki ilk Türk şehitliği üzerine kurulan Nafi Baba Tekkesi’nin yenilenen binası, Boğaziçi Üniversitesi tarafından Bizans Araştırmaları Merkezi yapıldı.



İddiaya göre; Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs sınırları içerisinde bulunan Rumelihisarı Şehitlik Dergâhı arazisinde yeniden inşa edilen Nafi Baba Tekkesi binası, Bizans Araştırmaları Merkezi yapılıyor. Tekke, İstanbul'daki ilk Türk şehitliği arazisine kurulmuştu.

“Nafi Baba Tekke Koruma Projesi” olarak isimlendirilen ve tamamıyla Kalkınma Bakanlığı'nın bütçesiyle ihya edilen binanın, oldubittiye getirilerek “Bizans'ı anma merkezi”ne dönüştürüldüğü idda edildi.

BoÄŸaziçi Yöneticiler Vakfı Ä°brahim Ethem Gören, Ãœniversite eliyle oynanan “Bizans oyunu”na tepki gösterdiÄŸini belirterek, "binanın Åžehitlik Dergâhı misyonuna uygun bir müzeye veya Fetih ve Tasavvuf AraÅŸtırmaları Merkezi'ne dönüştürülmesi gerektiÄŸini" söyledi.

 

BAÅžKA YER MÄ° YOKTU?

“BoÄŸaziçi Ãœniversitesi'nde pek çok araÅŸtırma merkezi var. Okulun mekânları da çok. Hisar Kampüsü, Kuzey Kampus, Güney Kampus, Uçaksavar Kampüsü, Kandilli Kampüsü ve Kilyos Kampüsü'nde pek çok münhal alan oluÅŸturulabilecekken Bizans AraÅŸtırmaları Merkezi, Nafi Baba'ya kurulmuÅŸ! Bizim itirazımız Bizans AraÅŸtırmaları Merkezi'ne deÄŸil: Merkez'e mekân olarak Nafi Baba Tekke binasının seçilmiÅŸ olmasına. BoÄŸaziçi Ãœniversitesi “Tarih, Evrensel Kültür ve ArÅŸiv Merkezi” tabelası asarak Åžehitlik Dergâhı'nın ruhaniyetine uzak amaçlarda kullanmaya hazırlanıyor. Nafi Baba Tekke binasının en büyük salonu BÃœ Bizans AraÅŸtırmaları Merkezi'ne tahsis edilirken binada Åžehitlik Dergâhı'na, Nafi Baba Tekkesi'ne ait hiçbir iÅŸaretin bulunmaması dikkat çekiyor. Åžehitlik Dergâhı'nın etrafı da çepeçevre ‘Muhabbet Sokağı' barlarıyla kuÅŸatılıyor. Osmanlı asırları boyunca Nafi Baba Tekkesi'nde zikir meclislerinin icra edildiÄŸi Tevhidhane adı verilen orta oda restorasyon sonrasında kokteyl salonu olarak düzenlenmiÅŸ. Mezkûr salon tekkenin amacının hilafına kokteyl salonu olarak kullanılacak. Bizans Merkezi'ne yurtdışından gelecek ÅŸerefli konuklara kokteyl salonunda acaba Osmanlı ÅŸerbeti mi ikram edilecek?

BÄ°LEREK SAKLANIYOR

Tekke binasında BoÄŸaz'a nazır üç oda rektörlük çalışma ofisi olarak düzenlenirken Ä°stanbul'u fetheden askerler için yahut Åžehitlik Dergâhı'nda beÅŸ asır boyunca neÅŸ'et eden tasavvuf ilim ve irfanı için hiçbir merkez, ya da müze düşünülmemiÅŸ. Hiç olmazsa Nafi Baba Tekke binasının üst katı “Åžehitlik Dergâhı Müzesi” olarak kullanılmalıdır. Böyle bir tasarrufun daha kalıcı ve mekânın ve zamanın ruhuna uygun olacağı kanaatindeyiz. Kamuoyu, Nafi Baba kabristanlığında ve bahusus Åžeyhler Sofası'nda medfun bulunan ulama ve meÅŸayihin kabirlerinin ihya edilmesini; Nafi Baba Tekke binasının Åžehitlik Dergâhı misyonuna uygun bir müzeye ve Fetih ve Tasavvuf AraÅŸtırmaları Merkezi'ne dönüştürülmesini talep ediyor. Åžehitlik Dergâhı'nın esamesi okunmuyor. Bugün de hâlâ Güney Kampüs'te mescid yok. BÃœ öğrencileri, hocaları ve çalışanları okullarının hakiki varisi olduÄŸu Åžehitlik Dergâhı'ndan haberdar edilmiyor.”

Nafi Baba Tekkesi'nin çevresinde Rumelihisarı'nın inÅŸası sırasında, Bizanslıların ani hücumlarında ÅŸehit düşen askerler medfun bulunuyor. Tekkenin içinde bulunduÄŸu tepe, “Åžehitlik Tepesi” diye biliniyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.