Sosyal Medya

Güncel

Erdoğan: ''Tankıyla topuyla 15 bin askerimiz hazır bekliyor''

Yönetimde çift başlılığı ortadan kaldırmak gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘başkanlık sistemi’ konusunda parlamentoda bir konsensüs sağlanmaması halinde Fransa’daki sistemin farklı bir versiyonu olan ‘partili cumhurbaşkanlığı’ sisteminin hayata geçirilebileceğini söyledi



Terör saldırılarının ÅŸokunu üzerinden atmaya çalışan Paris’teki Ä°klim Zirvesi’ne katılan CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan, buradan resmi ziyaret için geçtiÄŸi Katar’da ikili iliÅŸkiler açısından verimli bir ziyaret gerçekleÅŸtirdi. 
ErdoÄŸan’a çok sayıda bakanın eÅŸlik ettiÄŸi ziyaret çerçevesinde Katar’la 16 anlaÅŸma imzalandı.
Çok yakında, Katar yönetiminin Türkiye’de farklı sektörlerde flaÅŸ yatırım hamlelerine imza atacağını da duyacağımız anlaşılıyor. 
 
ErdoÄŸan, Katar’dan Türkiye’ye dönüş yolunda hem temaslarına iliÅŸkin bilgi verdi hem de Türkiye gündemine dair kritik açıklamalarda bulundu. Bunların başında partili cumhurbaÅŸkanlığı sistemine iliÅŸkin açıklamaları geliyor.
ErdoÄŸan’ın deÄŸerlendirmeleri şöyle:
 
KATAR’A İŞÇİ, KANADA’YA MÃœLTECÄ° GÄ°DECEK: Katar’la 15 anlaÅŸma yaptık. Çalışma yemeÄŸi sırasında 16. anlaÅŸmayı da karara baÄŸladık. O da iki ülke arasında vizelerin kaldırılması olayı. Katar, bizden nitelikli, niteliksiz eleman istiyor. Ä°ÅŸgücü anlaÅŸmasını Ä°ÅžKUR vasıtasıyla yapabiliriz. Ä°ÅŸ arayan vatandaÅŸlarımız açısından çok önemli. Hangi sektörlerde talep var, bunun tespiti yapılacak. Ardından da peyderpey vatandaÅŸlarımızı göndermeye baÅŸlayacağız. Ãœlkemizdeki Suriyeli mültecilerle ilgili olarak da G20 zirvesi sırasında Kanada da bizden 25 bin mülteci istedi. Ancak bunların tümünü bizim kamplardan mı alacaklar, yoksa Lübnan ve Ãœrdün’dekiler de mi dahil mi, bu ÅŸu an için net deÄŸil. Kanada’ya bunun bilgisini geçeceÄŸiz. Benzer talepler baÅŸka ülkelerden, Arap ülkelerinden de gelebilir. 
 
KATAR’DA ASKERÄ° ÃœS: (Katar’da kurulması tasarlanan üsle ilgili geliÅŸme var mı?) Burada herhangi bir engel söz konusu deÄŸil. Askeri üs noktasında tahsis edilen bölgelerde bu yerleÅŸim yapılacak. Katar’la ortak askeri tatbikatımızın ardından 94 personelimiz orada çalışmalarını sürdürüyorlar.
 
KATAR YATIRIM YAPACAK: Katar, Türkiye’de çeÅŸitli sektörlerle ilgileniyor. Katar, doÄŸalgazkonusuna zaten açık. LNG noktasında, kapasitelerimizi Katar’ın doldurması bakımından bir sıkıntı yok. Åžimdi belki de, stoklama ve depolamayla ilgili yeni bazı yerlerin inÅŸası için adımlar atılacak. Hatta özel sektöre ait bir firma ile çalışabilirlerse onu satın alacaklar ya da yeni bir tesis kuracaklar.Cezayir'den de LNG alıyoruz. Stoklama konusunda atılacak yeni adımlar 2-3 yıl içinde tamamlandığında, rahatlayacağımızı düşünüyorum. 2020’de dünya futbol ÅŸampiyonası var Katar’da. Buradaki tüm alt yapı - üst yapı çalışmalarda zaten Türk firmaları var.
 
SURÄ°YE'DE SÄ°YASÄ° GEÇİŞ İÇİN MÃœCADELE SÃœRECEK: (Suriye konusunda yeni kararlar alındı mı?) Ilımlı muhalifleri destekleme konusunda sıkıntı yok, Katar da baÅŸtan beri iÅŸin içinde zaten. Suriye’de siyasi geçiÅŸ sürecini saÄŸlamak üzere DAÄ°Åž ile mücadele sürecek. Paris’te Sayın Obama’nın yaklaşımı da son derece olumluydu. Koalisyon güçleriyle birlikte, mücadelemizi aralıksız devam ettireceÄŸiz.Fransa  da katılmakta kararlı. 
 
MASADA AÅžILIR: (Rus DışiÅŸleri Bakanı Lavrov-ÇavuÅŸoÄŸlu görüşmesi konusunda) Lavrov ile ÇavuÅŸoÄŸlu geçenlerde bir telefon görüşmesi yapmışlardı.Belgrad'da görüşme hususunda olumlu cevap söz konusuydu. Ben ÅŸuna inanıyorum; Rusya ile Türkiye arasındaki bu durumu süratle aÅŸabilmek mümkün. Diplomatik yollarla çözülebileceÄŸini düşünüyorum. Temenni ederim ki çok uzamadan bunları birlikte aÅŸalım. Bunlar masada aşılır. Medya üzerinden, sosyal medya üzerinden aşılmaz; aşılmayacağı gibi taraflara bir ÅŸey de kazandırmaz, tam tersine kaybettirir. Biz tarafların kaybetmesini deÄŸil, kazanmalarını istiyoruz. “Her olanda da hayır vardır” diyerek, aÅŸmaktan, yola öyle devam etmekten yanayız.
 
DAVET RUSLARDAN GELECEK: (Rusya ile iÅŸbirliÄŸi toplantısı vardı, 15 Aralık’ta bu toplantı olacak mı?) Bu toplantının ev sahipliÄŸi sırası Rusya’da. Dolayısıyla, davet onlardan gelecek. Ne gelir ne gider bilmiyorum. Belki Belgrad’da yapacakları görüşmede gündeme gelebilir.
 
YAKIÅžANI YAPTIK: (Düşürülen uçaktaki Rus pilota düzenlenen tören konusunda) Hayatını kaybeden pilotun naaşının tüm hassasiyetlere riayet ederek Rusya’ya en iyi biçimde tevdi edilmesi gerekiyordu. Bu hususta hükümetimiz ve silahlı kuvvetlerimiz bize yakışanı yaptı. Genelkurmay BaÅŸkanımız ile ilk etapta kendi uçağımızla göndermeyi konuÅŸtuk. Ama karşı taraf istemedi. Ä°kinci kez sorduÄŸumuzda da hayır dediler. Uçaklarıyla almak istediklerini söylediler. Ayrıca Türkiye’de dini ritüeller de yerine getirildi. Bu konuya da özen gösterdik. Ortodoks bir rahip tarafından ifa edildi.
 
TÃœRK AKIMI RAFA KALKTI: (Akkuyu Nükleer Santrali süreçten nasıl etkilenir?) Rusya’nın olumsuz bir açıklaması yok. Tam tersine bir süreç var. Rusya’nın nükleer santral yapımında kullanmak üzere banka hesaplarına yatırdığı ciddi bir rakam var. Süreç devam ediyor, durmuÅŸ olan bir ÅŸey yok. 300 civarında mühendisimiz Rusya’da eÄŸitim alıyorlar. Sadece Türk Akımı konusunda rakamlar ve benzeri konularda bazı görüş ayrılıkları vardı. Bu da projenin rafa kaldırılmasına neden oldu.
 
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ REFERANDUMA GÖTÃœRÃœLMELÄ°: (Hükümet programını nasıl buldunuz? BaÅŸkanlık sistemi meselesinin programda yer alış biçimini nasıl deÄŸerlendiriyorsunuz?) Hükümet programını 6-7 baÅŸlık çerçevesinde ben de gördüm. Gördüğüm kadarıyla 2002 çıkışımız burada daha da güçlenerek devam ediyor. Güncellenirken ülkemizin mevcut ihtiyaçları da göz önüne alınmış. Yeni anayasa tabii ki önemli bir ihtiyaç. Yeni anayasa, şüphesiz ki baÅŸkanlık sistemiyle güç kazanacaktır. BaÅŸkanlık sistemine de hükümet programında yer verilmiÅŸ vaziyette. Åžu anda tabii ki hükümetin gücü tek başına buna müsait deÄŸil. Ama parlamentodaki diÄŸer partilerin desteÄŸi ya da anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi için referanduma destek vermeleri halinde, pekala mümkün olabilir. Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi yapılsa bile deÄŸiÅŸiklik referanduma götürülmeli. Zira parlamento bunu baÅŸarsa bile iÅŸin asıl sahibi millettir. Milletin bu iÅŸi sahiplenmesi buna ayrı bir güç katar. Milletin sahiplendiÄŸi böyle bir idari yapılanma, ülkeyi tabii ki çok daha farklı bir yere taşıyacaktır. Hukuki altyapıda sıkıntı olacağını sanmıyorum. Çünkü partiler “götürelim bunu millete” dediÄŸi zaman, bu iÅŸ millete gider. BaÅŸkanlık sisteminin, Türkiye’ye çok ciddi bir sıçrama kazandıracağına inanıyorum.
 
ÇİFT BAÅžLILIÄžI ORTADAN KALDIRMAK LAZIM: (BaÅŸkanlık sistemi konusunda parlamentoda bir konsensus saÄŸlanamadığı takdirde partili cumhurbaÅŸkanlığı sayesinde Türkiye mevcut yapısal tıkanıklığını aÅŸabilir mi?) Tabii ki aÅŸar. Zaten bu konuyu gündeme getirmiÅŸ olmamın sebebi de, o tıkanıklığın bu yöntemle de aşılabileceÄŸine inanmamdan kaynaklanıyor. Çift baÅŸlılığı ortadan kaldırmak lazım. Aksi taktirde, birbirinizi ne kadar sevseniz de, geçmiÅŸte ne kadar beraber olsanız da, zaman zaman sıkıntılar söz konusu olabilir. Ama partili cumhurbaÅŸkanlığı olduÄŸu zaman, Fransa’daki sistemin farklı bir versiyonu söz konusu olacak demektir. Bunun da ayrı bir güç katabileceÄŸini düşünüyorum. (UzlaÅŸma saÄŸlanması daha kolay bir seçenek gibi geliyor herhalde size?) Evet tabii. Ben de öyle düşünüyorum.
 
Tankıyla topuyla 15 bin asker hazır
 
(PYD’nin güç tahkim etmesi söz konusu olursa, Türkiye’nin tavrı ne olur?) Koalisyon güçlerinin mücadelesi öncelikle DAÄ°Åž ve terör örgütlerine karşı. Terör örgütlerinin tümüne karşı olduÄŸumuzu her zaman söyledik. Türkmenlerin olduÄŸu bölgede YPG yok, PYD de yok. Cerablus’ta DAÄ°Åž var, Tel Abyad’da Araplar vardı onlara zulmettiler ama Araplar oraya geri döndü. DAÄ°Åž’e karşı koalisyon güçleriyle beraber mücadele ediyoruz. Obama’yla da konuÅŸtuk, operasyonlar devam edecek. Havadan koalisyon güçleri mücadele ederken, karada ise Özgür Suriye Ordusu, ılımlı muhalifler mücadele edecek. Bu arada 98 km’lik hat üzerinde bizim 15 bin askerimiz olduÄŸu yönündeki haberlerde yanlışlık söz konusu. Bahsedilen 98 km sınırımızda deÄŸil, güneydeki bir bölgede. Orada Özgür Suriye Ordusu var. 15 bin askerimiz bizim sınırımızda olası bir tehlikeye karşı tankıyla, topuyla hazır vaziyette. Koalisyon güçlerine uçaklarımızla katılıyoruz. EÄŸit-Donat da devam ediyor. Temenni ederim Türkmenlerin olduÄŸu bölgedeki yaÅŸanan sıkıntılar da bir an önce aşılır.
 
DEMÄ°RTAÅž’A ÇAMUR AT Ä°ZÄ° KALSIN TEPKÄ°SÄ°: (Tahir Elçi’nin ölümünden önceki açıklamaları vardı, HDP EÅŸbaÅŸkanı Selahattin DemirtaÅŸ ise ‘Elçi’yi polis kurÅŸunu öldürdü’ açıklaması yaptı. Ne düşünüyorsunuz?) Sayın Elçi’nin o açıklamalarına kimse bir ÅŸey diyemez. Hem makul, hem muteber açıklamalardır. Olayın aydınlanmasını bile beklemeden hemen ‘polis kurÅŸunu ile ölmüştür’ ÅŸeklinde bir yaklaşım sergilemek, o zatın maalesef her zamanki alışkanlığıdır. Hatırlarsanız, Ankara Garı’ndaki hadisenin akabinde de hemen, ‘Katil devlettir’ demiÅŸti. Delil olmadan bu tür ifadeler kullanmak siyasetçiye yakışan bir ÅŸey deÄŸildir. Ama kimileri, ‘Çamur at, izi kalsın’ mantığıyla hareket ediyor. Elçi’nin vurulduÄŸu yerde bulunan silahın teröristlere ait olduÄŸu kesin. KurÅŸun konusunda ise incelemelerin neticelenmesini beklemek lazım.
 
FARKLI BÄ°R ÅžEY ORTAYA ÇIKARSA DEÄžERLENDÄ°RME YAPILIR: (“Çözüm süreci buzdolabında” dediniz. Süreç PKK’ya raÄŸmen baÅŸka bir ÅŸekilde devam edemez mi? Yeni bir plan var mı?) Milli birlik ve kardeÅŸlik projesi, zaten bu iÅŸin bütününü kapsıyor. Åžu an yeni bir arayış içerisine girmeyi gerektiren bir durum yok. Ama çok farklı bir ÅŸey ortaya çıkarsa, tabii ki bir deÄŸerlendirme yapılabilir. Niye yapılmasın? Milli birlikten kastımız 78 milyonun birliÄŸi. KardeÅŸlik bu projeyle yakalanacak irtifayı ifade ediyor. Bu irtifayı yakalamaktan daha güzel ne olabilir? Siz eÄŸer benim Kürt vatandaÅŸlarımı veya bölgeyi zerre kadar seviyorsanız, belediyelerin araçlarını o tür hendekler kazmak için kullanmazsınız. Kullanıyorsanız, sevgi yok demektir. Ama birileri öyle yapıyor diye, biz o bölgelere hizmeti kesmeyiz. Bölgeye bugüne kadar nasıl yardım yaptıysak bundan sonra da yapacağız. 
 
‘Ä°srail’le normalleÅŸme ÅŸartlar yerine gelirse’
(Ä°srail Radyosu’na “Ä°srail ile iliÅŸkileri tamir edebiliriz” açıklaması yaptığı iddiaları) Benim öyle bir beyanatım olmadı. ‘Ä°srail ile iliÅŸkiler düzelebilir mi’ diye ayaküstü bir soruya ‘Neden olmasın? Yeter ki ÅŸartlar yerine getirilsin’ yanıtını verdim. Åžartlardan neyi kastettiÄŸimiz belli. Özür ÅŸartı yerine getirildi. Ancak tazminat ve ambargonun kalkması ÅŸartları getirilmedi. Getirilirse ne ala. Ama Ä°srail’de siyasi otoritelerin yaklaşımı ile halkın yaklaşımı çok farklı. ÖrneÄŸin Mescid-i Aksa’ya yönelik ihlallere karşı çıkan Ä°srailliler de var. Uluslararası camiada saygınlığı olan Museviler, iliÅŸkileri nasıl düzeltebiliriz diyerek bize geliyor. Tam bunları konuÅŸurken, bir bakıyorsunuz, Gazzebombalanıyor, Mescid-i Aksa’ya saldırılıyor, süreç de akamete uÄŸruyor.
 
Milliyet

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.