Sosyal Medya

Güncel

''Gazı kesersek itibarımız biter''

Ankara-Moskova hattında gerilen ilişkiler, doğalgaz ihtiyacında Rusya’ya bağımlı olan Türkiye’nin alternatif arayışlarını hızlandırdı.



Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin’in Ankara’da Türk Akımı Projesi’ni duyurmasının üzerinden tam bir yıl geçtiÄŸi bugünlerde oyun deÄŸiÅŸti. Gazprom’un dün Türk Akımı görüşmelerini durdurduÄŸunu bildirdiÄŸi dakikalarda, BaÅŸbakan DavutoÄŸlu ise TANAP’ın erkene çekilmesi için Azerbaycan ile anlaÅŸtıklarını açıkladı.
 
RUSYA ile gerilen iliÅŸkiler sonucu uygulanan yaptırımlar, henüz iki ülke arasındaki iliÅŸkilerin temelini oluÅŸturan enerji ticaretine dokunmadı. Ancak gündemdeki yeni projelerin akıbetini siyasi krizin çözümü belirleyecek. Rus enerji ÅŸirketi Gazprom, dün Türk Akımı görüşmelerinin durduÄŸunu açıkladı. Açıklamanın zamanlaması ise adeta ‘nereden nereye’ dedirtecek cinsten. Zira geçtiÄŸimiz yıl tam da aynı günlerde Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin, sürpriz bir hamle ile 40 milyar dolarlık ‘Güney Akım Projesi’ni iptal ettiklerini ve yerine ‘Türk Akımı Projesi’ni baÅŸlatacaklarını Ankara’dan duyurmuÅŸ, açıklama dünya çapında geniÅŸ yankı bulmuÅŸtu. Bu açıklamanın tarihi 2 Aralık 2014. Åžimdiyse, tam bir yıl sonra enerjide oyun deÄŸiÅŸti.
 
 
TANAP HIZLANACAK
 
Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, Rusya’nın Türk Akımı projesinin hazırlık çalışmalarını askıya aldığını söyledi. Novak, dün “Åžu anda Türk Akımı çalışmaları durdu” dedi. Novak, Akkuyu nükleer santrali hakkındaki görüşmelerin ise devam ettiÄŸini ifade etti. Gazprom’un BaÅŸkanı Aleksey Miller de Türkiye’nin ‘Türk Akımı’ doÄŸalgaz projesi konusunda kendilerine herhangi bir ÅŸekilde baÅŸvurmadığını ve görüşmelerin durduÄŸunu açıkladı. Aynı saatlerde BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, Türkiye’nin doÄŸalgaz ihtiyacını karşılayan diÄŸer ülke Azerbaycan’daydı ve TANAP Projesi’nin 2018’den önce bitirilmesi için anlaÅŸtıklarını duyurdu. Türkiye, Rus gazına alternatif arayışlarını hızlandırdı.
 
Gerilen iliÅŸkiler, Rusya’dan doÄŸalgaz akışında olası bir kesinti ihtimalini gündeme getirirken, Türkiye’nin Rus gazına bağımlılığını azaltmanın yolları tartışılıyor. Alternatif planlar hazırlayan Türkiye, Katar ve Azerbaycan gibi çeÅŸitli doÄŸalgaz kaynağı giriÅŸimlerini hızlandırdı. Durdurulan Türk Akımı’nın akıbeti ise artık siyasi krizin çözümüne baÄŸlı. Proje, doÄŸalgazın, yeni boru hatlarıyla Türkiye’den Avrupa’ya taşınmasını öngörüyor. Böylece Rusya Ukrayna’yı by-pass edebilecek. Türk Akımı’na yönelik ilk tartışma, Rusların gazdaki yüzde 10.25’lik indirimi, projenin onayı için pazarlık unsuru olarak masaya getirmesiyle baÅŸladı. Rusya’nın, indirimi yürürlüğe koymayıp pazarlıkta diretmesiyle projede anlaÅŸma saÄŸlanamamıştı.
 
GAZI KESERSEK Ä°TÄ°BARIMIZ BÄ°TER
 
GAZPROM BaÅŸkanı Miller, Türkiye’nin Türk Akımı projesinde görüşmelere devam etmek istemesi halinde Rusya’ya baÅŸvurabileceÄŸini, ancak böyle bir müracaat bugüne kadar gerçekleÅŸmediÄŸi için görüşmelerin durduÄŸunu söyledi. DoÄŸalgaz sevkiyatıyla ilgili de konuÅŸan Miller, “EÄŸer Gazprom Türkiye’ye doÄŸalgaz sevkiyatını durdurursa, Türkiye’deki itibarı sıfıra iner. Umarız böyle bir durum oluÅŸmak zorunda kalmaz” ÅŸeklinde konuÅŸtu. Miller, Türkiye’nin Katar’la doÄŸalgaz anlaÅŸmasının bu endiÅŸeyi gidermek için atılan politik bir adım olduÄŸunu da savundu.
 
ENI: TÃœRK AKIMI ARTIK Ä°LERLEMEZ 
 
DÄ°ÄžER yandan Ä°talyan enerji ÅŸirketi Eni’nin CEO’su Claudio Descalzi, Türkiye ile Rusya arasındaki gerilim nedeniyle Türk Akımı doÄŸalgaz boru hattının inÅŸa edilmesine dair planlarda artık ilerleme kaydedilemeyeceÄŸini savundu. Descalzi açıklamayı dün katıldığı bir konferans sırasında yaptı. Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıması planlanan Türk Akımı projesinin ilk etapta yaklaşık 32 milyar metreküp kapasiteye sahip olması, bu miktarın yaklaşık 16 milyar metreküplük kısmının Avrupa’ya iletilmesi, geri kalan kısmının da Türkiye’nin iç piyasasında tüketilmesi hedefleniyor. Projenin 2 hattan oluÅŸması ve kademeli inÅŸa edilmesi bekleniyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.