Dünya
'İslam Yasası' Anayasa Mahkemesi'nde
Avusturya'da camiler, dernek statüsündeki camilerin kapatılmasını öngören 'İslam Yasası'nı Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı.
Avusturya Türk İslam Birliği (ATİB) tarafından 60 dernek adına yapılan ortak açıklamada, "Yüzlerce İslami dernek ve caminin resmi makamlarca kapatılacağı" bildirildi.
Açıklamada, "İslam Yasası'nda bulunan maddeden dolayı yüzlerce İslami dernek ve cami, idari kararla İçişleri Bakanlığı tarafından kapatılmayla karşı karşıya. Neticesinde amaçları İslam dini öğretisini yaymak olan dernekler 1 Mart 2016 tarihi itibariyla İslam Yasası'nın gerekli maddesine binaen İçişleri Bakanlığı kararnamesiyle kapatılacaktır"denildi.
Hükümetin Avusturya İslam Cemaati üzerinden dini faaliyetleri tek elden kontrol etmek istediği belirtilen açıklamada, bunun getireceği ciddi endişeler nedeniyle Anayasa Mahkemesi'ne dava açıldığı kaydedildi.
Camiler tüzel kişiliğe geçmeye zorlanıyor
İslam Yasası'na göre dernek olarak faaliyet gösteren camiler, devlet kontrolündeki Avusturya İslam Cemaati altında tüzel kişiliğe geçmeye zorlanıyor.
Tüzel kişiliği kabul etmek istemeyen camiler ise dernek olarak varlıklarını devam ettirmelerinin "anayasal ve uluslarası hukuktan doğan bir hak" olduğunu iddia ediyor. Yasaya göre dernek statüsündeki camiler, Mart 2016'ya kadar ya tüzüklerini değiştirmek zorunda ya da kapatılacak.
Yaklaşık 600 bin Müslümanın yaşadığı Avusturya'da, dernek statüsünde 300'ün üzerinde cami bulunuyor.
ATİB Başkanı Fatih Karadaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hukuki haklar çerçevesinde başvuru yaptıklarını vurgulayan Karadaş, "Böyle giderse yasaya göre camilerimiz Mart 2016'dan itibaren kapatılacak. Anayasa Mahkemesi'nin bir an evvel karar vermesini bekliyoruz" dedi.
İslam Yasası'nın, "Avrupa İslamı" projesi kapsamında ortaya çıkmış bir model olduğunu belirten Karadaş, "Türkiye'nin ve Müslümanların Avrupa'daki etkisini azaltmak ve hatta yok etmek istiyorlar" diye konuştu.
Henüz yorum yapılmamış.