Sosyal Medya

Güncel

'İnsanlık tarihinin en büyük göçlerinden biri'

Uluslararası Göç Örgütü Genel Direktörü Swing, insanlık tarihinin en büyük göçlerinden birinin son yıllarda gerçekleştiğini bildirdi.



Swing, Tayland'ın baÅŸkenti Bangkok'da düzenlediÄŸi basın toplantısında, büyük çoÄŸunluÄŸu Afrika'nın ve OrtadoÄŸu'nun sorunlu bölgelerinden kaçan kiÅŸilerin Ä°kinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ÅŸahit olunan en büyük zorunlu göçü yaptığını belirtti.

GüneydoÄŸu Asya Ã¼lkelerinin bölgelerinde yaÅŸanan göçü ele almak üzere cuma günü bir araya geleceÄŸi zirve öncesinde yaptığı açıklamada, Swing "250 milyon kiÅŸinin baÅŸka Ã¼lkelere, 750 milyon kiÅŸinin de yaÅŸadıkları ülke içinde göç etmesiyle dünyada beklenmeyen bir hareketlilik görülüyor" dedi.

Swing, zirvede, Arakanlı Müslümanların Myanmar'da yerlerinden edilmesi ve BangladeÅŸlilerin yaptığı ekonomik göçün görüşülmesinin beklendiÄŸini fakat Sahra Altı Afrika ve OrtadoÄŸu'da da çok fazla insanın göç etmek zorunda kaldığını vurguladı.

Swing, insanların Afrika'da Ebola hastalığı, OrtadoÄŸu'da da Boko Haram ve IŞİD gibi örgütlerin korkusuyla göç ettiÄŸini ifade etti.

Suriye'den kaçanların yarısı Türkiye'ye sığındı 

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi (BMMYK) kasım ayı verilerine göre, Ã¼lkelerinde yaklaşık 5 yıldır süren iç savaÅŸtan kaçan 4 milyon 288 bin 672 Suriyelinin 2 milyon 181 bin 293'ü Türkiye'ye sığındı.

BMMYK'ye göre bu yıl, 500 bin kiÅŸi Akdeniz'i geçerek Avrupa'ya göç ederek 2014'deki sayıyı ikiye katladı.

Myanmar'ın batısındaki Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çıkan çatışmalar, Rohingyaların dramını gözler önüne sermiÅŸti. Budistler tarafından düzenlenen saldırılarda Ã§oÄŸu Müslüman çok sayıda kiÅŸi yaÅŸamını yitirmiÅŸ, yüzlerce ev ve iÅŸ yerinin ateÅŸe verildiÄŸi ÅŸiddet olayları nedeniyle binlerce kiÅŸi bölgeyi terk etmek zorunda kalmıştı. 

Bölge ülkeleri, çoÄŸu Arakanlı Müslümanlardan oluÅŸan göçmenlerin trajedisinden Myanmar hükümetini sorumlu tutmuÅŸtu. Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaÅŸlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar, "devletsiz" sayılıyor. BirleÅŸmiÅŸ Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem ÅŸiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor. BirleÅŸmiÅŸ Milletler'e göre son iki yılda yaklaşık 130 bin Arakanlı Müslüman Myanmar'dan kaçtı.

Mayıs ayı başında Tayland'ın güneyindeki Songkhla eyaletinde insan tacirleri tarafından kurulan gizli kamplarda Arakanlı Müslümanlara ait 32 ceset bulunmuÅŸtu. Bundan günler sonra Arakanlı Müslümanlar ve BangladeÅŸlilerden oluÅŸan göçmenlerin, GüneydoÄŸu Asya'da insan kaçakçıları tarafından açık denizde teknelerde terk edildiÄŸi ortaya çıkmıştı. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.