Sosyal Medya

Güncel

'Kıbrıs bölgesel enerji merkezi olabilir'

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Kıbrıs müzakerelerinde somut gelişmeler olduğunu söyledi. Kıbrıs’ın bölgenin enerji merkezi haline gelebileceğine dikkat çekti.



Kapsamlı bir çözüm için yapılan müzakerelerde ilerlemenin kaydedildiÄŸi ve peÅŸ peÅŸe uluslararası heyetleri ağırlayan Kıbrıs’ın perÅŸembe günkü konuÄŸu ABD DışiÅŸleri Bakanı John Kerry oldu.

KKTC'yi ziyaret eden ilk ABD Dışişleri Bakanı olan Kerry, her iki tarafla da görüşmeler yaptıktan sonra, ara bölgedeki açıklamasında, sorunun çözümünde somut gelişmeler kaydedildiğini ve çözümün ulaşılabilir olduğunu söyledi.

Kıbrıs’ta olası bir çözümün bütün bölgeyi etkileyeceÄŸinin, DoÄŸu Akdeniz’in bir barış adasına ihtiyaç duyduÄŸunun, Ada'nın yabancı yatırımcı çekeceÄŸinin ve bölge için enerji merkezi olacağının altını çizen Kerry, “Bu nedenle uluslararası toplum çözüm çabalarını desteklemeli” dedi.

Ada açıklarında bulunan ve hem Kıbrıslı Türklerin hem Rumların yaptığı keÅŸif ve sondaj çalışmaları nedeniyle 2014'te görüşmeleri çıkmaza sokan doÄŸalgaz rezervi, enerji devi ülkelerle karşılaÅŸtırıldığında çok büyük bir miktar deÄŸil. Dünya doÄŸalgaz piyasası için Güney Kıbrıs açıklarındaki gaz çok büyük bir miktar sayılmasa da, enerji güvenliÄŸi açısından dikkate alınması gereken bir rakam. Bu gaza, Ä°srail açıklarındaki doÄŸalgaz da eklenince, Avrupa’nın Rus gazına olan bağımlılığının azalması bekleniyor.

Kerry, ABD’nin çözüm için her türlü teknik yardımın yanı sıra mali yardıma da hazır olduÄŸunu vurguladı; "GeçmiÅŸe saygı duymalıyız ama geleceÄŸe odaklanmalıyız. Bugün bu yönde bir isteÄŸe tanıklık yaptım" diye konuÅŸtu.

Görüşmeye KKTC’yi tanımış olmamak için arabasındaki ABD bayrağını çıkararak gelen Kerry ile görüşmesinden sonra, KKTC CumhurbaÅŸkanı Mustafa Akıncı da konuitu ve ikili görüşmeden duyduÄŸu memnuniyeti dile getirdi.

Akıncı: ABD mali desteğe hazır

"ABD, çözüm konusundaki isteÄŸini, kararlılığını ve bizlere yardımcı olma arzusunu teyit etti" diyen Akıncı, ABD’nin finansal destekte bulunmaya hazır olduÄŸunun Kerry ile görüşmesinde bir kez daha tekrarlandığını söyledi. Akıncı, konuyla ilgili bir soru üzerine rakam telaffuz edilmediÄŸini, bu görüşmede telaffuz edilmesi için bir beklentilerinin de olmadığını söyledi.

"ABD bu konuda yardımcı olacağını söyledi. Bunun uluslararası kolektif bir çalışma olacağı konusunda hemfikiriz. Bu sadece bir ülkeden beklenecek bir yardım değil."

Akıncı, yakın bir zamanda Almanya ve İngiltere dışişleri bakanlarının da Ada'ya geldiğini ve her iki tarafla temaslarda bulunduğunu hatırlattı, bunun çözüme katkı yaptığını söyledi.

"Lavrov'la da görüşmeyi arzu ederdik"

2 Aralık 2015 Çarşamba günü Ada'da olan Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise KKTC tarafına geçmemiş, Akıncı ile ara bölgede görüşme teklifinde bulunmuştu. Akıncı da bunu reddetmişti.

Akıncı  bu tutumunun kötüleÅŸen Rusya-Türkiye iliÅŸkileriyle ilgisinin olmadığını, Lavrov’un Kuzey’e geçmeyi reddetmesiyle ilgili olduÄŸunu söyledi.

"Bizimle görüşmesini arzu ederdik ama buraya gelmeyi uygun görmedi. Kendi takdirleri. Ara bölgede buluşma çağrısını kabul edersek, bu şekilde diğer dışişleri bakanlarının gelme nedenlerini sorgulatırız."

Kerry hem Türk tarafı hem de Rum tarafıyla görüşmelerini tamamlayıp ara bölgede açıklama yaptıktan sonra, kendisinin yanı sıra KKTC CumhurbaÅŸkanı Mustafa Akıncı ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in de katılacağı, BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim’in ara bölgedeki evinde vereceÄŸi yemeÄŸe gitti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.