Sosyal Medya

Güncel

Irak Kürt Yönetimi Putin'i yalanladı

IKBY Hükümeti Sözcüsü Dizayi, Rusya Savunma Bakanlığı'nın DAEŞ petrolünün Zaho-Silopi hattından Türkiye'ye geçtiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.



Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Hükümeti Sözcüsü Sefin Dizayi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rusya'nın IŞİD petrolüne iliÅŸkin iddialarını endiÅŸeyle karşıladıklarını belirterek, "Rusya gibi bir devletin, DAEÅž petrolünün Kürdistan bölgesi aracılığıyla Türkiye'ye gönderildiÄŸi yönündeki ithamı bizi üzmüştür. Rusya hükümetinin paylaÅŸtığı bilgiler doÄŸru deÄŸildir" ifadelerini kullandı.

"Kürdistan hükümeti olarak Rusya'nın bu iddialarını reddediyoruz" diyen Dizayi, "Boru hatları, Zaho'ya ve Ä°brahim Halil Sınır Kapısı'na kadar Kürdistan bölgesinin mülküdür. DoÄŸal Kaynaklar Bakanlığı, burada yabancı ÅŸirketlerle yaptığı anlaÅŸmalar çerçevesinde süreci iÅŸletir. Duhok ve Badinan bölgesinden çıkarılan petrolün büyük bir kısmı boru boru hattıyla Türkiye'ye ulaÅŸtırılıyor. Çıkarılan petrolün bir kısmı da tankerlerle sevk ediliyor" açıklamasında bulundu. 

Kürt bölgesinin ve Peşmerge güçlerinin IŞİD'le yürüttüğü savaşa vurgu yapan Dizayi, şu değerlendirmede bulundu:

"Kürdistan bölgesinin sattığı petrolün DAEÅž ile hiçbir alakası yoktur. Kürdistan bölgesi, herkesten daha fazla DAEÅž'e karşı savaşıyor. PeÅŸmerge, DAEÅž'e mücadele veren en öncü güçtür. DAEÅž'in efsanesini ve karizmasını çökerten güç PeÅŸmergedir. Kürdistan bölgesinin, DAEÅž'e fayda saÄŸlayan petrolü doÄŸrudan ya da dolaylı olarak satması mümkün müdür? Kürdistan, DAEÅž'in ticaretine aracılık edebilir mi? Böyle bir iddiayı ne akıl kabul eder, ne de mantık." 

Rusya'nın IŞİD petrolüne iliÅŸkin kaynaklarının doÄŸru olmadığını savunan Dizayi, "Rusya, yanlış kaynaklar üzerinden açıklama yapıyor. BaÅŸka tarafların da yanlış bilgiler üzerinden adım atmamasını temenni ediyoruz" diye konuÅŸtu. 

IKBY'den Türkiye'ye giden petrolün her aÅŸamasının ÅŸeffaf olduÄŸunu dile getiren Dizayi,"DAEÅž petrolü, hiçbir ÅŸekilde Kürdistan kontrolündeki sınırlardan geçmedi. Rusya'nın bu iddialarını ÅŸiddetle reddediyoruz. Bize yönelik her türlü suçlamayı kabul etmiyoruz. Ã‡Ã¼nkü Zaho'dan Türkiye'ye giden boru hattı gizli saklı deÄŸil, açıktır. Bunun hiçbir tarafla ilgisi yoktur" görüşlerini paylaÅŸtı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.