Sosyal Medya

Dünya

Danimarka'da referandum

Avrupa Birliği üyesi Danimarka, adliye ve içişleriyle ilgili AB kurallarının ülkede geçerli olup olmaması konusunda referandum yapıyor.



Danimarka'da yapılacak bir halk oylamasıyla, AB'nin adliye ve içişleriyle ilgili bazı kurallarının ülkede uygulanıp uygulanmaması konusunda karar alınacak. Şayet referandumdan hayır kararı çıkarsa, Danimarka AB ile Avrupa'da sınır ötesi ortak çalışmaya son verecek. Hükümet bunu istemediğinden halk oylamasına katılımın yüksek olması için gayret sarfediyor.

Yapılan anketlerde hayır oylarının daha fazla olduğu belirlendi, ancak seçmenlerin yüzde 25'inden fazlasının kararsız olduğu belirtiliyor. Danimarkalılar özel düzenlemenin iptalini isterlerse, AB'deki 22 maddelik kurallar Danimarka tarafından kabul edilmiş olacak ve otomatik olarak ülke Avrupa polis teşkilatı Europol'un bir parçası olacak.

Danimarka 1973'den bu yana AB üyesi ama 1992'deki Maastricht AnlaÅŸması'nda ÅŸu anki ÅŸekliyle kurulan birliÄŸe karşı çıkmış ve adliye ile içiÅŸlerini ilgilendiren kuralların ulusal kalmasını istemiÅŸti.

Eğer referandumdan 'hayır' oyu çıkarsa, AB'nin yeni kararlaştırılacak belirlemeleri, Danimarka Parlamentosu'nda ayrı ayrı görüşülerek kabul ya da reddedilecek, mülteci politikası AB'ye uyulmadan sürdürülecek. Başbakan Lars Lokke, vatandaşlara söz vererek 'güneş sönünceye kadar' kendi iltica kanunlarının geçerli olacağını söyledi. Referandumda özel düzenlemenin kaldırılmasına hayır oyu çıktığı takdirde Danimarka adliye ve içişlerinde AB'ye bağımlı olmayacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.