Sosyal Medya

Güncel

Akdeniz savaş gölü

Suriye’deki çatışmalar Akdeniz’in doğusunu savaş gölüne çevirdi. Rusya, Türkiye’nin uçağını düşürmesinin ardından Akdeniz’deki gücünü daha da artırdı. Bu askeri yığınağa karşı NATO da devreye girdi. İttifak, Akdeniz’deki gemi sayısını artırıyor. Rusya, ABD ve Fransa en güçlü savaş gemilerini bölgeye konuşlandırdı.



Türkiye'nin hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından Rusya'nın Akdeniz'e ve Suriye'ye yaptığı askeri yığınağa karşı NATO devreye girdi.

Suriye'deki çatışmalar Akdeniz'in doğusunu bir savaş gölüne çevirdi. Rusya, ABD ve Fransa en güçlü savaş gemilerini bölgede konuşlandırdı. Rusya, Türkiye'nin savaş uçağını düşürdükten sonra Akdeniz'deki gücünü daha da arttırdı. Akdeniz'de Rusya'ya ait 13 savaş gemisi bulunuyor. Bu gemiler ise Türkiye'nin güney karasuları boyunca Akdeniz'in doğusunda mevzilenmiş durumda.

NATO SINIRLARINI TEHDÄ°T EDÄ°YOR

Rusya'nın savaş uçağının düşürülmesinin ardından bölgeye gönderdiği en güçlü muharip gemilerinden Moskova gemisini Anamur'un tam karşısına yerleştirmesi ile NATO sınırları bir kez daha Rus tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Akdeniz, savaş gemilerinin yol açtığı gerilimle dalgalanırken, şu ana kadar bölgedeki NATO gemileri sadece Rus savaş gemilerinin hareketliliğini izliyor.

10 ÜLKE GEMİ GÖNDERDİ

 

 

 

 

 

 
 



Akdeniz'de halen Rusya ve Türkiye dışında 10 ülke savaş gemileriyle varlık gösteriyor. Bu gemiler, Rus savaş gemilerinin hemen arkasında Suriye açıklarında ve Kıbrıs'ın güneyinde demirli. ABD donanması 3 muharip gemisiyle birlikte Akdeniz'de. Bu gemilerin biri destroyer, biri muhrip, biri akaret sınıfında. Fransa ise 5 savaş gemisini Akdeniz'e konuşlandırdı. Fransa donanması, bir uçak gemisi, iki muhrip, 1 fırkateyn, 1 de istihbarat gemisiyle bölgede varlık gösteriyor. İtalya 2 savaş gemisiyle yer alırken, İngiltere, Belçika, İspanya, Kanada, Portekiz, Yunanistan ve Hollanda'nın da birer savaş gemisi bulunuyor.

TÃœRKÄ°YE'YE DESTEK

NATO'nun Akdeniz'deki varlığını güçlendirme kararı kapsamında Almanya ve Danimarka da taktik komuta gemilerini bölgeye yönlendirmiÅŸ durumda. Böylelikle Akdeniz'deki savaÅŸ gemisi varlığı daha da artacak. NATO'nun bu kararı, “Daha iddialı bir Rusya'ya karşı NATO askeri kapasitesini ve caydırıcılığını güçlendirmek ve NATO'nun güney kanadındaki tehditlere karşı Türkiye'yi desteklemek” amaçlı alındı.

TÃœRK DONANMASI TEYAKKUZDA

Türk Deniz Kuvvetleri 6 muharip gemisiyle Rus gemilerini Türkiye karasularından uzak tutuyor. Doğu Akdeniz'de Suriye sınırından yönelecek olası tehdide karşı görev yapan bu gemilerin biri karakol görevi yapan fırkateyn, 2'si korvet, 1'i denizaltı, 1'i de hücumbot gemisi. Heybeliada Korveti ise izleme görevi görüyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı donanması, görevdeki bu gemiler dışında Akdeniz'de çeşitli limanlara demirli 29 savaş gemisi varlığı bulunduruyor. Bu gemilerin 14'ü muharip, 15'i de istihbarat sınıfında.

 

 

 

 

 

 
 



Ä°ki gemimize taciz

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın, Rusya'nın savaÅŸ gemisi Moskova ile Türkiye'nin gemilerini taciz ettiÄŸi açıklamalarının ayrıntıları ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre, 14 Ekim ve 29 Ekim tarihlerinde Rusya'nın en güçlü savaÅŸ gemilerinden Moskova, Türk savaÅŸ gemilerini taciz etti. 14 Ekim'de Akdeniz'de görev yapan Meltem Hücumbotu, 29 Ekim'de ise Heybeliada Korveti, Moskova tarafından “tracklama” (radarla izleme) yöntemiyle tacize uÄŸradı. Bu yöntemle Türk savaÅŸ gemilerinin Moskova Gemisi tarafından radar izlemesine alındığı öğrenildi. Angajman kuralları Türk savaÅŸ gemilerine de herhangi bir taciz halinde müdahale görevi verilmiÅŸ durumda. Rusya'nın Akdeniz'deki sivil gemileri de (yolcu ya da yük) ara ara taciz ettiÄŸi öğrenildi. SavaÅŸ gemilerinin taciz yöntemleri “tracklama”nın dışında, “rotasını (yolunu) kesmek, manevrasını engellemek, etrafında bir tur atmak, önünden geçmek, saÄŸdan geliyorsa soldakine yol vermemek, 1000 yard mesafe yakına girmemek” olarak sıralanıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.