Sosyal Medya

Dünya

İsim benzerliğinden Gitmo'da 13 yıl!

İsim benzerliği yüzünden Mustafa el Aziz Şamiri adındaki Yemenli, Guantanamo'da tam 13 yıl yattı



ABD’li yetkililer 13 yıldır Guantanamo askeri üssünde tutulan Mustafa el Aziz Åžamiri adındaki Yemenli mahkumun kısmen isim benzerliÄŸinden dolayı tutulduÄŸunu kabul etti. Guantanamo’da yapılan bir duruÅŸmada 37 yaşındaki Yemenli tutsağın düşük profilli bir “Ä°slamcı” olduÄŸu ancak sanıldığı gibi El Kaide örgütünün kuryeliÄŸini yapmadığı ve örgütten eÄŸitim almadığı ortaya çıktı.

ABD Savunma Bakanlığı tarafından Åžamiri hakkında hazırlanmış olan bir raporda Yemenli tutsağın Afganistan’da El Kaide adına savaÅŸtığı belirtiliyor. Ancak Åžamiri’nin “çok tehlikeli” olarak aranan benzer bir isimle karıştırıldığı kabul edildi.



Açıklamada “El Åžamiri’nin Afganistan’da El Kaide üyesi olarak bilindiÄŸi ve bir çok yerde örgüt adına savaÅŸtığına inanılıyor. Bu kiÅŸinin El Kaide’nin kuryeliÄŸini yaptığı yönünde hakkında raporlar bulunuyor. Ancak bu terör faaliyetlerinin benzer bir isimle karıştırılıyor.“denildi.

Åžamiri hakkında hazırlanmış olan raporda ayrıca bu kiÅŸinin 1995 yılında Bosna’da 1996 yılında Yemen’de 2000-2001 yılları arasında da Afganistan’da Taliban adına savaÅŸtığı iddia ediliyor.

Åžamiri’nin avukatı ise dürüst, yardımsever olduÄŸunu söylediÄŸi müvekkilini “Her zaman pozitif davranışlar sergiledi. Guantanamo sonrası hayatı için hazırlıklar yaptı. Ä°ngilizce kursuna katıldı. Marangozluk ve aşçılık gibi yeteneklerinin yanı sıra kendini geliÅŸtirmeye çalıştı. Kamptaki arkadaÅŸları için yemekler piÅŸirdi. PaylaÅŸmayı seven bir insan“ÅŸeklinde tanımladı.

2002 yılından bu yana Guantanamo’da 107 tutuklu bulunuyor. Åžu ana kadar 48 kiÅŸi aklandı. Åžamiri’nin 49. kiÅŸi olup olmayacağı ÅŸimdilik bilinmiyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.