Sosyal Medya

Güncel

İsrail'in tercihi Esed'li güçsüz Suriye

Suriye konusunda Rusya ile yakınlaşan İsrail, bir yandan sınırındaki İran tehdidini bertaraf etmek için adımlar atarken, diğer yandan Esed'in merkezde olduğu bir yönetimi tercih ediyor.



AA'nın haberine göre; Ä°srail, Suriye'deki iç savaÅŸa iliÅŸkin tutumunu dillendirmekten kaçınsa da yönetimin "öngörülemeyen" grupların eline geçmesinden endiÅŸe ediyor. Bu nedenle Suriye konusunda Rusya ile yakınlaÅŸan Ä°srail, bir yandan sınırındaki Ä°ran tehdidini bertaraf etmek için adımlar atarken, diÄŸer yandan "bilinen" düşmanı BeÅŸÅŸar Esed'in merkezde olduÄŸu bir yönetimi tercih ediyor. 

Ä°srail, Suriye'de iç savaÅŸ baÅŸladığından bu yana 15 yıldır "dengeli" iliÅŸkiler yürüttüğü BeÅŸÅŸar Esed'in iktidardan düşmesinden endiÅŸe ediyor. Bu nedenle iç savaÅŸa müdahaleden kaçınan Tel Aviv, sessizliÄŸi sadece topraklarına düşen roketlere misilleme yapmak ve sınırına yaklaÅŸan Ä°ran destekli Hizbullah hedeflerini vurmak için bozuyor. Ä°srail, bu niyetle Suriye'de iki aydır hava saldırıları düzenleyen Rusya ile yakınlaÅŸma içine girdi. 

BaÅŸbakan Binyamin Netanyahu, Rus yetkililerle Suriye'deki uçuÅŸların koordinasyonu için bir araya gelmesinin ardından dün, "Çıkarlarımızın zarar görmemesi ve bize karşı bir cephe oluÅŸturulmasını engellemek için Suriye'de zaman zaman faaliyet gösteriyoruz" ifadesini kullandı. Netanyahu, Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin ile de "hataları önlemek için" koordinasyonun derinleÅŸtirilmesi konusunda anlaÅŸtıklarını kaydetti.

Ä°srail misilleme yapıyor 

Tel Aviv Ãœniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı ve Suriye uzmanı Prof. Eyal Zisser, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ä°srail'in Suriye'ye yönelik saldırıları çok sınırlı çerçevede yaptığını belirterek, şöyle konuÅŸtu:

"Ä°srail, Suriye'yi sadece Suriye'den Ä°srail topraklarına ateÅŸ açıldığı zaman, misilleme yaparak vuruyor. Suriye'den açılan ateÅŸin de iç savaÅŸ koÅŸulları içinde muhaliflerin ya da Suriye ordusunun dikkatsizliÄŸinden kaynaklandığı biliniyor. Fakat bu en başında alınan bir karar. Suriye'den atılan bir roket Ä°srail topraklarına her düştüğünde sınırlı ÅŸekilde karşılık verilecek ve bu karşılık, 'bir dahakine dikkatli olun' mesajını verecek."

"Golan tek kırmızı çizgimiz"

Eski Ä°srail DışiÅŸleri Bakanlığı MüsteÅŸarı Alon Liel de Ä°srail'in güncel Suriye politikasında iki temel belirleyici ve kırmızı çizgi olduÄŸunu vurguladı.

"Her kim Golan Tepeleri'nde hak iddia etmez, oranın İsrail toprağı olduğunu kabul eder ve oraya füzeler düşmesini engellerse, İsrail için Suriye'de tercih edilen yönetim odur" diyen Liel, İsrail'in zaten halihazırda Lübnan'ın güneyi ve Gazze'den tehdit algıladığını, üçüncü bir tehdit alanına tahammülü olmadığını söyledi.

"Bölünmüş Suriye, hem fırsat hem tehdit"

ORSAM OrtadoÄŸu uzmanı Oytun Orhan da Ä°srail'in, parçalanmış bir Suriye'ye kategorik olarak karşı çıkmayacağını, ancak bu durumun Ä°srail için hem fırsatlar hem tehditler arz edeceÄŸini belirtti.

Orhan, bir taraftan büyük ve bütün bir Suriye yerine, küçük devletçikler halinde bir Suriye'nin Ä°srail için konvansiyonel anlamda daha az tehdit oluÅŸturacağını, diÄŸer taraftan parçaların hangi siyasi güçler tarafından kontrol edileceÄŸinin de önem taşıdığını vurguladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.