Sosyal Medya

Dünya

'Bush ve Cheney yargılansın'

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği ve İnsan Hakları İzleme Örgütü, ABD Adalet Bakanı'na ortak mektup yazarak, CIA bağlantılı işkence ve insan hakları ihlallerinin soruşturulmasını istedi



Amerikan Sivil Özgürlükler BirliÄŸi (ACLU) ve Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü (HRW), ABD Merkezi Haberalma TeÅŸkilatı'nın (CIA) sorgulama ve gözaltı programındaki iÅŸkence ve insan hakları ihlalleriyle ilgili soruÅŸturması açılması çaÄŸrısında bulundu. 

Amerikan sivil toplum kuruluÅŸları ACLU ve HRW, ABD Senatosu Ä°stihbarat Komitesi'nin kamuoyuna açıkladığı CIA'in uluslararası yasalara uymaksızın gözaltındaki esirlere zarar verme ve acı çektirme yoluyla iÅŸkence uyguladığını içeren raporunun ardından, Adalet Bakanı Eric Holder'a ortak bir mektup yazdı.

ACLU  Ä°cra Direktörü Anthony D. Romero  ve HRW Ä°cra Direktörü Kenneth Roth imzalı mektupta, ABD Adalet Bakanı Holder'dan, Senato'nun raporuna konu olan iÅŸkence komplo, cinsel saldırı, cinayet dahil tüm suçların kapsamlı soruÅŸturulması çaÄŸrısında bulunuldu.  

11 Eylül 2001 saldırılarının ardından CIA tarafından yürütülen gözaltı ve sorgulamasına iliÅŸkin ABD Senatosu Ä°stihbarat Komitesi'nin 6 bin 700 sayfalık yayımladığı raporda, iÅŸkenceyle ilgili çok önemli bilgilerin ortaya çıktığı bildirilirken, iÅŸkenceyi soruÅŸturmak için Ã¶zel savcı atanması ve yapılacak soruÅŸturmanın bağımsızlığının saÄŸlanması istendi.

 Adalet Bakanlığı adına 2009 yılında John Durham tarafından yürütülen soruÅŸturmanın hatırlatıldığı mektupta, 6 milyondan fazla dokümana ulaÅŸmak ile 6 bin 700 sayfalık rapor hakkında cezai soruÅŸturma açılması arasında niteliksel bir fark olduÄŸu, Durham'ın delile ulaÅŸmasının zor olduÄŸu kaydedildi.

Mektupta ayrıca, kuruluşlarının, CIA'in gözaltı ve sorgulama programıyla ilgili gözaltına alınmış birkaç kişiyle görüşüp, bu konuda araştırma yaptığı ifade edilerek, sınır tanımaz taktiklerin halen bulunmasının kendilerini de şaşırttığı ve bunun Amerikan demokrasisi açısından aşındırıcı olduğu bildirildi.

BM Ä°ÅŸkenceye Karşı Komite'nin kasım ayındaki, ABD'nin Ä°ÅŸkenceye Karşı SözleÅŸme ile uyumluluÄŸu hakkındaki periyodik inceleme raporunda, iÅŸkence maÄŸdurlarının ve avukatlarının mektupları baz alındığında iÅŸkence konusunda ciddi kaygılar içerdiÄŸi hatırlatılan mektupta, ABD'nin gözaltında tutulan 96 kiÅŸiyle görüştüğü ancak hiçbir zanlının iÅŸkenceye maruz kaldığı veya insan hakları ihlallerinin olduÄŸunu tespit edemediÄŸi bilgisine yer verildi.  

Ortak mektupta ayrıca, gözaltındaki iÅŸkence maÄŸdurlarıyla yapılan görüşmelerin yetersizliÄŸinin, herhangi birinin gözaltındakilere karşı gerçekleÅŸtirdiÄŸi iÅŸkence suçunun tespit edilmesinin altını oyduÄŸu ve kararın güvenilirliÄŸini sarstığı savunuldu. 

Durham'ın, soruÅŸturma sonunda, ''kabul edilebilir delil, makul bir şüphe dışında, mahkumiyet için yeterli olmadı'' yönündeki kararının, birçok gerçeÄŸin gizlendiÄŸi bir zamanda verildiÄŸi ifade edilen mektupta, Senato raporunun açıkça cezai sorumluluk konularının araÅŸtırılmasının gerekliliÄŸine rehberlik ettiÄŸi kaydedildi. 

Mektubun sonunda, kapsamlı bir soruÅŸturmanın yapılmamasının gelecek yönetimlere iÅŸkenceye izin veren bir politika seçeneÄŸi sunmaya devam edeceÄŸi bildirildi.

Mektupta, kapsamlı bir soruÅŸturma açılmamasının ayrıca ABD'nin uluslararası arenada insan haklarının savunuculuÄŸu, içeride de Amerikalıların hukukun üstünlüğüne olan inancını zayıflatacağı da ifade edildi.

"CIA yasa dışı olduğunu biliyordu"

Mektupla ilgili açıklamada bulunan Ä°cra Direktörü Kenneth Roth, ''Senato'nun iÅŸkence raporu, CIA yetkililerinin uygulamalarının yasa dışı olduÄŸunu bildiÄŸini ve örtbas etmek için ciddi çaba sarf ettiÄŸini gösterdi'' deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Roth, ulusal güvenlik adına yapılan işkence hakkında tam teşekküllü bir soruşturma açılmasının, işkencenin hala ceza gerektiren suç olduğunu göstermesi açısından gerekliği bulunduğunu kaydetti.

Demokrat Parti baÅŸkanlığındaki ABD Senatosu Ä°stihbarat Komitesi'nin 9 Aralık'ta kamuoyuna açıkladığı CIA'in 11 Eylül saldırıları sonrası terör şüphelilerine yönelik gözaltı ve sorgulama tekniklerine dair raporunda, CIA’nın iÅŸkence taktikleri uyguladığı vurgulanmıştı. 

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.