Sosyal Medya

Güncel

Sınırı kapatın

FRANSA’nın başkenti Paris’te gerçekleştirilen BM İklim Değişikliği Zirvesi’ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya geldi.



ABD’nin Paris BüyükelçiliÄŸi’ndeki görüşmenin ardından ErdoÄŸan, Türkiye-Rusya arasındaki geliÅŸmelerin ele alındığını belirterek “Buradaki derdimiz özellikle bu iÅŸin diplomatik baÅŸlıklar, söylem içerisinde nasıl bir neticeye kavuÅŸturulmasıdır. Zira bölgedeki gerilimler bizleri de üzmektedir. Her iki tarafa da bu zarar verir, derdimiz buradan zararla çıkmak deÄŸil, aksine bunu barışa dönüştürmek suretiyle bölgenin barışına katkıda bulunmaktır” dedi. 

HALEN BAZI BOÅžLUKLAR VAR

Obama, Paris’te düzenlediÄŸi basın toplantısında, Türkiye’nin IŞİD’le olan 98 kilometrelik sınır hattını kapatmak için gereken çabayı gösterip göstermediÄŸiyle ilgili bir soruya, “CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’la Türkiye ve Suriye arasındaki sınırı kapatma ihtiyacı konusunda defalarca görüşmem oldu. Bu konuda ciddi ilerleme gördük ama halen bazı boÅŸluklar var. Özellikle de yabancı savaşçılar için halen bir geçiÅŸ noktası ve terörist eylemlerini finanse etmek için IŞİD tarafından yakıt nakletmede kullanılan yaklaşık 98 kilometre var” yanıtını verdi. 

CARTER: Türkiye daha fazlasını yapmalı


-Amerikan Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi’ninin “ABD’nin Suriye ve Irak’taki stratejisi ve bunun bölgesel sonuçları” baÅŸlıklı oturumunda bilgi veren ABD Savunma Bakanı Ash Carter, “Türkiye, epey geçirgen sınırını kontrol etmek için daha fazlasını yapmak zorunda” dedi. IŞİD’i yenmek için Türkiye’nin desteÄŸinin gerekli olduÄŸunu belirten Carter, IŞİD’in Türkiye-Suriye sınırını “mal kaçakçılığı ve savaşçı” geçirmek için halen kullandığını, sınırdaki boÅŸlukların doldurulması gerektiÄŸini söyledi.    IŞİD’in Mısır’ın Sina yarımadasında Rus yolcu uçağına saldırı düzenlemesinin, Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesinin ardından Rus lider Vladimir Putin’in hesaplarını yavaÅŸ yavaÅŸ deÄŸiÅŸtirmeye baÅŸladığını öne süren Obama, Rusya’nın nihayetinde Suriye Devlet BaÅŸkanı BeÅŸar Esad’ın gitmesi gerektiÄŸini kabul edeceÄŸini iddia etti. Obama, “Rusya’nın hesaplarında deÄŸiÅŸiklik olacağını düşünüyorum. Bence Putin’in beklediÄŸi sonuç, bu sonuçsuz ve felç edici içsavaÅŸ deÄŸildi. Stratejilerinin gelecek haftalarda 180 derece deÄŸiÅŸmesini beklemiyorum” diye konuÅŸtu. 

 

Tolga TANIÅž / WASHINGTON

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.