Sosyal Medya

Güncel

NATO: Türkiye'nin hava savunmasını artırabiliriz

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türk hava savunmasıyla ilgili konuştu.



NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Türkiye’nin hava savunmasını arttırabiliriz. Görüşmede, Türkiye’yi desteklemeye nasıl devam edebiliriz, nasıl çeÅŸitli güven önlemleri saÄŸlamaya devam edebiliriz bunu tartışacağız” dedi.

AFGANİSTAN'LA UZUN DÖNEMLİ ORTAKLIK

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, gerçekleÅŸtirilecek DışiÅŸleri Bakanları toplantısı önce basın açıklamasında bulundu. Güvenlik ortamının karanlık olduÄŸunu ifade ederek, “Terörist saldırılar, istikrarsızlık, uluslararası kuralların çiÄŸnenmesi, farklı yönlerden gelen ciddi zorluklardır. NATO bunlara yanıt veriyor. Bugün ve yarın ileri adımları atacağız. Öncelikle istikrarlı bir Afganistan’ın nasıl desteklenir buna karar vereceÄŸiz. Çünkü, bu güvenliÄŸimiz alanına giriyor. 2016 boyunca Afgan güçlerinin eÄŸitilmesi, bilgilendirilmesi yardım edilmesine nasıl devam edebiliriz bunu tartışacağız. Ve, Afganistan’la uzun dönemli ortaklığın güçlendirilmesi yollarını arayacağız” dedi.

"TÜRKİYE'NİN GÜVENLİĞİNİ ARTTIRACAĞIZ"

Ä°kinci olarak güneyden gelen zorluklarla mücadele çabalarını arttırılacağını ifade eden Stoltenberg, “Türkiye’nin güvenliÄŸi arttırmak için gerekli önlemler üzerinde çalışacağız. Ortaklarımız için, kendilerini savunamamaları halinde desteÄŸimizi arttıracağız. Üçüncü olarak karma savaÅŸla mücadele konusunda yeni stratejiyi benimseyeceÄŸiz. Dördüncü olarak, Rusya ile iliÅŸkilerimizin iyileÅŸtirilmesi yollarını arayacağız. Kontrolümüz dışında meydana gelen kazalardan ve olaylardan kaçınmak için ÅŸeffaflık ve risk azaltımı üzerinde çalışacağız. BeÅŸinci olarak Ukrayna’ya olan desteÄŸimizi gözden geçireceÄŸiz” ifadelerini kullandı.

SORULARI CEVAPLADI

Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Stoltenberg, Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesine dair soruya “NATO, NATO müttefiki olarak Türkiye’yi on yıllardır destekliyor. Türkiye’nin savunma planına saygı duyuyoruz ve Türkiye’nin hava savunmasını arttırabiliriz. Görüşmede, Türkiye’yi desteklemeye nasıl devam edebiliriz, nasıl çeÅŸitli güven önlemleri saÄŸlamaya devam edebiliriz bunu tartışacağız. Ancak, Türkiye’nin hava savunmasını arttırmaya nasıl devam edebileceÄŸimizi, nasıl Türkiye’nin savunma planını takip etmeye devam edebileceÄŸimize deÄŸineceÄŸimizin altını çizmek istiyorum. Ancak bu geçen hafta meydana gelen kazayla ilgili deÄŸildir. Ä°spanya, Türkiye’nin hava savunmasını desteklemek için NATO iÅŸbirliÄŸi çerçevesinde Türkiye’ye füzeleri yerleÅŸtirdi. ABD, ikili temel kapsamında Türkiye’nin hava savunmasını desteklemek için uçaklarını yerleÅŸtirdi” yanıtını verdi.

Diğer müttefiklerin de bir takım taahhütlerde bulunabileceğini kaydeden Stoltenberg konuşmasını şu şekilde tamamladı:

“Türkiye için güvenlik önlemleri kapsamında haftalar içinde yeni kararların alınmasını bekliyoruz. Ancak bir kez daha söylemek istiyorum ki biz yıllardır buradayız. Türkiye’nin hava savunmasına desteÄŸimizi arttırıyoruz ve geçen hafta yaÅŸanan olaydan önce Türkiye’ye destek verilmesine karar vermiÅŸtik. Böylece, bu durum bir süredir gündemimizde yer alıyor” açıklamasını yaptı.

Åžu anda gerginliÄŸin azaltılması konusuna odaklanılması gerektiÄŸini ifade eden Jens Stoltenberg, “Tansiyonu nasıl düşürürüz, geçen hafta meydana gelen olaylardan kaçınmak için mekanizmaları geliÅŸ güçlendiririz buna odaklanmamız gerekiyor” dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.