Sosyal Medya

Ekonomi

DoÄŸalgazda Rusya'ya alternatif

Sınır ihlali sonucu Rus uçağının düşürülmesinin ardından iki ülke arasındaki doğalgaz anlaşmalarının sekteye uğraması yönünde konuşulanlar kapsamında Türkiye için yeni bir alternatif gündeme geldi. Projenin hayata geçmesi durumunda doğalgazın fiyatlandırılmasında da değişim söz konusu...



Merkezi ABD'de bulunan Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği'nin (IAEE) seçilmiş ilk Türk başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu'na göre Yunanistan ile Türkiye sınırında kurulabilecek ortak bir gaz merkezi (hub), farklı kaynaklardan bölgeye gelecek doğalgazın fiyatlandırılmasında rol oynayabilir.

Prof. Dr. Kumbaroğlu, TANAP ile Azerbaycan'dan, Türk Akımıyla Rusya'dan gelmesi planlanan doğalgaz kaynaklarına, ileride Kuzey Irak, Doğu Akdeniz ve İran gazının da eklenebileceğini belirterek, bu hatlar üzerinden gelecek gazların Türkiye-Yunanistan sınırında oluşturulması muhtemel bir hub'da birleşerek serbest piyasaların fiyat oluşumuna katkı sağlayabileceğini söyledi.

Türkiye'nin jeopolitik konumu açısından Rusya, Hazar Bölgesi, Ortadoğu ve Doğu Akdeniz'e yakın olduğunu ve bunun çok önemli avantajları da beraberinde getirdiğini anlatan Prof. Dr. Kumbaroğlu, şöyle devam etti:

“DoÄŸudan gelecek bütün bu gazların Avrupa'ya taşınma ihtiyacı doÄŸuyor. Bunun için de bir gaz hub'ına ihtiyaç var. Gazın gaz ile rekabetini oluÅŸturmak ve gazı ticareti yapılabilir bir hale getirmek için, bu hub'ın ideal noktası da Türkiye-Yunanistan sınırında. Gaz ticareti için doÄŸal bir konumda olan bu sınırda gaz hub'ı kurulması, fiziksel gaz ticaretini beraberinde getirerek, referans alınabilecek fiyat oluÅŸumuna da katkıda bulunacak. Sadece fiyat açısından deÄŸil, Avrupa'nın arz gücenliÄŸi ve kaynaklarını çeÅŸitlendirmesi açısından da bu hub çok önemli bir kazanç olur."

“Moskova, gaz piyasasının gerçeklerine adapte olmalı"
BOTAŞ'ın Yunanistan'daki eş kurumu olan Kamusal Gaz Şirketi DEPA'nın Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Kostas Andriosopoulos ise Türkiye'ye farklı kaynaklardan doğalgaz geleceğine inandığını söyledi.

Yunanistan'ın da sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tesisi projesiyle Katar ve Cezayir gibi halihazırdaki tedarikçilere ABD ve Avustralya'dan yeni gaz arzı ekleyeceğini belirten Andriosopoulos, bütün bu kaynakların da ortak hub'da toplanarak rekabetçi bir ortamda doğalgaz fiyatının belirleneceğine işaret etti.

Andriosopoulos, serbest piyasada gazın kendi içinde rekabet ile fiyatlandırılması fikrine, sabit fiyatlı ve uzun dönemli sözleÅŸmeler yapan Rusya'nın nasıl bir tepki vereceÄŸini de deÄŸerlendirerek, “Moskova'nın küresel gaz piyasasının gerçeklerine adapte olması gerekiyor. Türkiye, Rus gaz ihracı için ikinci büyük pazar, Avrupa'nın ise Moskova için geleneksel ve uzun süredir varolan güçlü bir piyasa. Yunanistan ve Türkiye, Avrupa ve Asya'da geçiÅŸ köprüsü konumunda. Åžimdi bu konumlarını gaz ticaretiyle ve ortak hub projesiyle güçlendirme zamanı" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.