Sosyal Medya

Coğrafyamız

Mısır'da gözaltı merkezlerinde işkence

Mısır'da hükümete bağlı İnsan Hakları Ulusal Konseyi gözaltı merkezlerinde artan ölümlerin işkence ile alakalı olabileceğini açıkladı



Mısır'daki çeşitli gözaltı merkezlerinde yaşanan ölümler, "işkence" ihtimalini öne çıkardı.

Hükümete baÄŸlı Ä°nsan Hakları Ulusal Konseyi'nden yapılan yazılı açıklamada, "Gözaltı merkezlerinde vatandaÅŸların hayatını kaybetmesi, iÅŸkence olgusunun büyüdüğünü gösteren bir tehlike çanıdır" denildi. 

Açıklamada, konseyin "aynı hafta içerisinde iÅŸkence şüphesiyle 3 vatandaşın hayatını kaybettiÄŸi haberini yakından takip ettiÄŸi" kaydedilerek, "Bu insanın yaÅŸama hakkına yönelik çok büyük bir ihlalidir" ifadesine yer verildi.

Gözaltına alınan kiÅŸilerin ölüm nedenlerinin incelenmesi, bir daha yaÅŸanmaması, önlemler alınması ve suçluların cezalandırılması için bir toplantı yapılacağı kaydedilen açıklamada, içiÅŸleri ile adalet bakanlıklarıyla baÅŸsavcılık ve adli tıp yetkililerinin de toplantıda hazır bulunması istendi. 

İçiÅŸleri Bakanlığı da bugün yaptığı açıklamada, bazı emniyet mensuplarına yönelik suçlamaların soruÅŸturulduÄŸunu, sonuçların tüm ÅŸeffaflıkla kamuoyuyla paylaşılacağını ve bu konuda yapılan "ÅŸahsi aşırılıklara" hiçbir tavizin verilmeyeceÄŸini duyurdu.

Daha önce Cenevre merkezli Alkarama insan hakları kuruluÅŸunca yayımlanan raporda, ülkedeki çeÅŸitli gözaltı merkezlerinde AÄŸustos 2013-Eylül 2015 döneminde toplam 323 kiÅŸinin hayatını kaybettiÄŸi belirtilerek, bunların 121'inin Kasım 2014 - Eylül 2015 arasında iÅŸkence, saÄŸlık hizmetinden mahrum bırakılma ve kötü ÅŸartlardan dolayı öldüğünün belgelendiÄŸi belirtilmiÅŸti.

Arap Ä°nsan Hakları Merkezi tarafından 2 AÄŸustos'ta yayımlanan raporda da Mısır'da 2013 yılından bu yana darbe karşıtlığı veya baÅŸka gerekçelerle gözaltına alınan en az 262 kiÅŸinin alıkonuldukları merkezlerde öldüğü ya da öldürüldüğü belirtilmiÅŸti. Raporda, bu yıl içinde hayatını kaybedenlerin sayısının 71 olduÄŸu da kaydedilmiÅŸti.

Mısır yönetimi ise muhaliflerin "tıbbi ihmal" iddiasını reddederek karakol ve cezaevlerinde tutuklular için gerekli tüm imkanların saÄŸlandığını ileri sürüyor. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.