Sosyal Medya

EÄŸitim

Rusya Türk öğrencileri sınır dışı ediyor

Rusya, Voronej Yüksek Teknolojiler Enstitüsü yönetimi okulda eğitim gören Türk öğrencilere ülkeden ayrılmaları uyarısında bulundu.



Ä°sminin açıklanmasını istemeyen öğrencilerden S.K., okul yönetiminin, Türk öğrencilere 2-7 Aralık tarihleri arasında Rusya’dan ayrılmalarını söyleyerek aksi takdirde kaçak durumuna düşeceklerini ve zorla sınır dışı edilecekleri uyarısında bulunduÄŸunu söyledi.

Türk hava sahasını ihlal eden Rus uaçğının Türk F16’larının düşürülmesinin ardından Rusya ve Türkiye arasındaki siyasi kriz devam ediyor. Son geliÅŸmeler çerçevesinde Rusya’nın ülkesindeki Türk vatandaÅŸlarını sınır dışı etmeye hazırlandığı öğrenildi. Rusya’nın Voronej kentinde üniversite eÄŸitimi gören ve güvenlik gerekçeleri ile isminin açıklanmasını istemeyen S. K., Voronej Yüksek Teknolojiler Enstitüsü yönetimi tarafından kendilerine sözlü olarak ülkeden ayrılmaları gerektiÄŸin söylendiÄŸini aktardı.

Telefonla baÄŸlantı kurarak açıklamada bulunan S.K., dün okul yönetiminin politik krizin sürdüğünü ifade ettiÄŸini belirterek, “Okul bize, ülkedeki Türk vatandaÅŸlarının sınır dışı edileceÄŸini söyledi. Bize herhangi bir yazılı belge sunulmadı. Ancak 2-7 Aralık tarihleri arasında ülkeden ayrılmak istediÄŸimizi ve herhangi bir talepte bulunmadığımızı kaydeden bir kağıt imzalatmak istendi. 7 arkadaşımız imzaladı ancak 2 kiÅŸi imzalamadı” dedi.

Åžehirde 45-50 öğrenci olduklarını sözlerine ekleyen S.K. “Bütün öğrencilerin okul yönetimi tarafından adres ve telefon bilgileri alındı. DiÄŸer okullardaki arkadaÅŸlara da ÅŸu anda bir diplomatik kriz olduÄŸu ve kimsenin önünü göremediÄŸi söylenmiÅŸ. Okuldan uzaklaÅŸtırılabilecekleri ve ülkeden çıkarılabilecekleri söylenmiÅŸ” ifadelerini kullandı.

YaÅŸanan kriz nedeniyle bir süre arkadaÅŸlarıyla okula gitmeme kararı aldıklarını ve bir süreliÄŸine akrabasının yanına geldiÄŸini dile getiren S.K. “Büyükelçilikle görüştük konuyla ilgilendiklerini ifade ettiler. Biz de beklemedeyiz. Bize ‘eÄŸer ülkeden çıkmazsanız kaçak durumuna düşeceksiniz ve zorla ülkeden uzaklaÅŸtırılacaksınız’ denildi.

Kentte yaşayan bir Türk öğrencinin de gürültü yaptığı bahanesi ile evinden çıkarıldığını belirten S.K. halkın kışkırtıldığını ifade ederek kentte herhangi bir uygulama olmamasına rağmen sokaklarla rahat bir şekilde dolaşamadıklarını dile getirdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.