Sosyal Medya

Dünya

Başörtülü fotoğrafa savcılık sorgusu

Özbekistan'da sosyal medyada başörtülü fotoğraf paylaşan öğrenciler savcılık tarafından sorgulandı



Özbekistan’da sosyal medyada Ä°slami içerikli sayfalara üye olan ve profilinde başörtülü fotoraf kullanan kiÅŸiler savcılık tarafından sorgulanıyor.

Ozodlik radyosunun haberine göre TaÅŸkent Ä°stihbarat Bürosu sosyal aÄŸları gözetleme sorumlusunun talimatına göre soysal aÄŸlarda Ä°slami sayfaları ziyaret eden ya da sosyal aÄŸlarda başörtülü olarak hesap açan 10’a yakın öğrenci savcılık tarafından soÄŸrulandı.

Kendini Ayşe olarak tanıtan 17 yaşındaki bir öğrenci, başörtülü resmini internette yayınladığı için savcılıkta sorgulandığını söyledi. Kızın açıklamaları şöyle:

“Ben liseye açık olarak gidiyorum. Ancak sosyal aÄŸda erkek arkadaÅŸlar laf atmasın diye başörtülü resmimi yayınladım. Bunu savcılık öğrenmiÅŸ. Lisemizin Maneviyat Ä°ÅŸleri Müdür Yardımcısı beni savcılığa götürdü. Çilanzar ilçesi savcılık idaresinde bir genç adam benimle konuÅŸtu. Bana ‘Niye başörtülü resmini ve Ä°slami ve Arap dilinde yazılar yayınladın?’ diye sordular. Bana özel bir kağıt imzalattıktan sonra serbest bıraktılar. Ben de Telegram ve Odnoklassniki aÄŸlarındaki sayfalarını kapattım…”

Radyonun haberine göre, geçen hafta TaÅŸkent Pedagoji Meslek Lisesinde «internetteki sosyal aÄŸlarda dini radikalizm zararı hakkında” bir seminer verildi. AyÅŸe isimli öğrenci seminerde ahlaksız resimler ve pornografi hakkında hiçbir uyarıda bulunulmamasına raÄŸmen Ä°slami sitelerden uzak urulmasının istendiÄŸini kaydetti.

Ayşe, okulda ahlaksız sitelere girenlerin ise sorgulanmadığını şu ifadelerle dile getirdi:

“Lisedeki bazı öğrenciler sosyal aÄŸlarda ahlaksız yayınlar yaptıklarını açık açık söylerler, adeta bununla övünüyorlar. Öğretmenlerimiz onlara sözlü uyarıda bulunuyorlar. Ancak kimse onları savcılığa çağırmıyor. Ben sayfamda namaz kılan Müslüman kadın resmini yayınladığım için duymadığım laf kalmadı…”

Ä°nternetteki Telegram ve Odnoklassniki sosyal aÄŸları Özbekistan’da gençler arasında hızlı haberleÅŸme aracı olarak biliniyor. Özbek hükümeti son iki yılda öğrencileri "internetteki sosyal aÄŸlardaki olumsuz etkilerden koruma” denetimlerini daha da sıklaÅŸtırdı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.