Sosyal Medya

Güncel

Aynı haber farklı hukuk

Gazeteci Can Dündar’ın tutuklanmasına gerekçe gösterilen “MİT TIR’larında cephane” haberi Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanmadan 16 ay önce başka bir gazetede yayınlandı. O zaman bu haberle ilgili gazete yöneticilerine yönelik herhangi bir adli işlem yapılmadı, sadece yayın yasağı getirildi.



Aydınlık Gazetesi’nin 21 Ocak 2014 tarihli sayısında “Ä°ÅŸte TIR’daki cephane” üst manÅŸetinin altındaki spot yazısında, “Adana’da durdurulan MÄ°T’e ait 3 TIR’dan mühimmat çıktı. Aydınlık, arama fotoÄŸraflarına ulaÅŸtı. TIR’larda insani malzeme deÄŸil, top mermisi taşıdığı belirlendi” denildi. ManÅŸetin altında da içi top mermisi dolu bir TIR kasasının fotoÄŸrafı yer aldı. Haberin ayrıntıları da iç sayfalarda, yayınlandı. Aydınlık’ın bu haberi ile ilgili gazete yöneticileri hakkında herhangi bir adli iÅŸlem yapılmadı. UlaÅŸtığımız Aydınlık Gazetesi yetkilileri de bu bilgiyi doÄŸruladı.

 
 

 

 

 
 

29 Mayıs 2015’te, yani Aydınlık Gazetesi’nin haberinin yayımlanmasından yaklaşık 16 ay sonra Cumhuriyet Gazetesi’nde Can Dündar imzalı, “Ä°ÅŸte ErdoÄŸan’ın yok dediÄŸi silahlar” manÅŸeti ile aynı TIR’ları konu alan bir haber yayımlandı. Haber Aydınlık’ın 16 ay önce yayınlanan haberiyle aynı içerikteydi. Ancak, Can Dündar imzalı haberde TIR’lara ve mühimmata ait daha fazla fotoÄŸraf ve ayrıntılı bilgiler yer aldı. Cumhuriyet Gazetesi’nin internet sayfasında da Jandarma tarafından TIR’ların durdurulup arama yapmasının videosu yer aldı. Aydınlık Gazetesi’nde yer alan top mermilerinin baÅŸka bir açıdan fotoÄŸrafının yanı sıra TIR’lardaki mühimmatın ayrıntılı listesi de yer aldı.

 

Haberin yayımlanmasından bir gün Cumhuriyet Gazetesi ve Can Dündar hakkında soruÅŸturma baÅŸlatıldı. Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılığınca Can Dündar hakkında “Devletin güvenliÄŸine iliÅŸkin bilgileri temin etme”, “Siyasi ve askeri casusluk”, “Gizli kalması gereken bilgileri açıklama”, “Terör örgütünün propagandasını yapma” gerekçesiyle soruÅŸturma baÅŸlatıldı.

Aynı gün, Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcı vekili Ä°rfan Fidan, Sulh Ceza HakimliÄŸi’ne baÅŸvurarak MÄ°T TIR’larının aranma görüntülerinin yer aldığı sitelere eriÅŸimin engellenmesini istedi. Hakimlik talebi kabul etti. Bu geliÅŸme üzerine Cumhuriyet Gazetesi internet sitesinden söz konusu haber kaldırıldı. Açılan soruÅŸturma kapsamında ifade vermeye giden Can Dündar, savcılık ifadesinin ardında tutuklanma istemiyle mahkemeye sevkedildi ve tutuklandı. Can Dündar’ın tutuklanma gerekçesi, "Terör örgütüne üye olmadan bilerek ve isteyerek yardım etmek, siyasi ve askeri casusluk ve gizli kalması gereken bilgileri açıklama"ydı..

Erdem Gül başka haberden tutuklandı

Cumhuriyet Gazetesi’nin Ankara temsilcisi Erdem Gül ise yaptığı baÅŸka bir haberden dolayı tutuklandı. Gül’ün tutuklanmasına neden olan haber, 11 Haziran 2015 günü “Kirli operasyon” baÅŸlığıyla gazetede yayınlandı. Haberde, "MÄ°T’in IŞİD bayrağı dalgalanan Suriye’deki bir kampa cihatçı ve silah transferini organize ettiÄŸi" öne sürülüyordu. Haberde, transfer için kullanılan otobüslerin ÅŸoförleri olduÄŸu iddia edilen kiÅŸilerin anlatımlarına da yer veriliyordu. Gül de bu haber gerekçe gösterilerek Can Dündar ile aynı suçlar kapsamında tutuklandı.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.