Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suudi Arabistan'dan Türkiye ve Rusya açıklaması

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı yaptığı açıklamada, 'Türkiye ve Rusya'nın bu olaydan sonra sağduyulu ve dengeli bir tutum sergileyeceğini umuyor ve inanıyoruz' ifadelerini kullandı.



Suudi Arabistan DışiÅŸleri Bakanı Adil el-Cubeyr, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaÅŸ uçağının düşürülmesine iliÅŸkin Türkiye ve Rusya'nın saÄŸduyulu ve dengeli bir tutum sergileyeceÄŸine inandıklarını söyledi.

Suudi Arabistan'ın baÅŸkenti Riyad'da Avusturyalı mevkidaşı Sebastian Kurz ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuÅŸan Cubeyr, ülkesinin Suriye krizine yaklaşımını yineleyerek "Rejim lideri BeÅŸÅŸar Esed'in Suriye'nin geleceÄŸinde yeri yoktur" ve "Suriye'ye yönelik askeri müdahale seçeneÄŸi halen masadadır" ifadelerini kullandı.

Hava sahası ihlali nedeniyle Türkiye'nin Rus savaÅŸ uçağını düşürmesinin Suriye krizinin çözümüne iliÅŸkin Viyana'da yürütülen görüşmelerin seyrini nasıl etkileyeceÄŸine dair soru üzerine Cubeyr,"Ä°ster Viyana'da ister baÅŸka bir yerde yapılsın, bu görüşmeler barışçıl bir çözüm için uluslararası toplumun bir arada olmasını saÄŸlaması itibarıyla önem arzetmektedir ve muhtemelen devam edecektir" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

TÜRKİYE VE RUSYA'NIN BU OLAYDAN SORNA SAĞDUYULU VE DENGELİ BİR TUTUM SERGİLEYECEĞİNE İNANIYORUZ

Viyana görüşmelerinin Türkiye ile Rusya arasında yaÅŸanan olayla deÄŸil Suriye'deki krizle alakalı olduÄŸunu dolayısıyla bu olayın görüşmeleri etkilemeyeceÄŸini dile getiren Cubeyr, "Türkiye ve Rusya'nın bu olaydan sonra saÄŸduyulu ve dengeli bir tutum sergileyeceÄŸini umuyor ve inanıyoruz" dedi.

Yaşanan olayın Suriye'deki durumu negatif yönde etkilememesini ve yaşanan gerginliği arttırmamasını temenni ettiklerini ifade eden Cubeyr, Avusturyalı mevkidaşı ile Suriye krizinde siyasi süreci ve Suriye muhalefetinin Riyad'da yapacağı toplantı için atılacak adımları konuştuklarını aktardı.

Cubeyr, Riyad'daki Suriye muhalefetine ilişkin, çeşitli taraflarla bağlantı halinde olduklarına, bunlara yeni katılımlarla daha geniş toplum kitlelerini temsil imkanı ortaya çıkarmaya çalıştıklarına değindi. Cubeyr, çeşitli ülkelerden muhalefette yer almak isteyen adaylar hakkında listeler hazırlandığına ancak sonuçta Suriye halkının kendi meşru temsilcilerini belirleyeceğine işaret etti.

Adil el-Cubeyr, "Cenevre 1" temelinde yapılacak toplantının Suriyeli muhalifleri birleştirmeyi amaçladığını kaydetti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.