Sosyal Medya

Ekonomi

Rusya'nın zararı da en az bizimki kadar olur!

Rusya, ekonomide üstünlük algısına girişse de rakamlar böyle olmadığını gösteriyor.



Rus turizm operatörlerinin Türkiye turlarını iptale baÅŸlamasının yanında gaz ihracatındaki kozunu da ön plana çıkaran Rusya, ekonomide tek taraflı bir üstünlük algısı oluÅŸturmaya çalışıyor. Ancak, rakamlar durumun böyle olmadığını ortaya koyuyor. Madalyonun diÄŸer yüzünde; Rusya'nın 2. en büyük gaz ithalatçısı olmasının yanısıra beyaz et, sebze-meyve, tekstil ile hazır giyimdeki kaliteli ve ucuz ürün tedarikçisi bir Türkiye var. Bunun yanında Rusya'da büyük yatırımcıları bulunan Türkiye'nin, Rusların ÅŸimdiye kadar 3 milyar $ yatırdığı Akkuyu'daki nükleer enerji projesinde de öncelikli söz hakkına sahip taraf olması, Rusya'nın da Türkiye'ye bağımlılığını gösteriyor.

TÜRKİYE'YE YÜZ ÇEVİRMESİ ZOR

Ayrıca, AB ülkeleri ve ABD'den ise Kırım'ı işgali sebebiyle, enerji başta olmak üzere birçok sektörü kapsayan bir ambargoya maruz kalan Rusya, düşen petrol fiyatlarının da etkisiyle ihracattaki kazancının yarıya yarıya azalmasına engel olamadı. Bu nedenle ekonomik bir dar boğaz yaşayan Rusya'nın, tüm ambargolara ve pazar daralmasına rağmen başta gaz tedariki ve nükleer enerji ortaklığı olmak üzere kendisiyle birçok ekonomik işbirliğinden kaçınmayan Türkiye'ye yüz çevirmesi beklenmiyor.

'HARAKÄ°RÄ° YAPMIÅž OLUR'

Siyaset, Ekonomi ve Toplum AraÅŸtırmaları Vakfı Ekonomi Uzmanı Erdal Tanas Karagöl, Türk hava sahasını ihlal eden savaÅŸ uçağına müdahalenin ardından gerginleÅŸen Türkiye-Rusya enerji iliÅŸkilerini deÄŸerlendirdi. Karagöl, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaÅŸ uçağın düşürülmesinin enerjide iliÅŸkileri olumsuz etkilemesinin beklenmediÄŸini vurgulayarak, “Rusya'nın uluslararası anlaÅŸmaları hiçe sayarak Türkiye'ye doÄŸalgaz akışını keseceÄŸine ihtimal vermiyorum. AnlaÅŸmaları hiçe sayarsa, bu Rusya'nın 'harakiri' yapması olur” dedi.

ALTERNATÄ°FLER KATAR VE CEZAYÄ°R

Uluslararası anlaÅŸmaların hiçe sayılmasının hukuki ve ticari sonuçlarının olacağını belirten Karagöl, “Rusya anlaÅŸmalarla koyduÄŸu taahhütlerini Türkiye'ye karşı yerine getirmezse, bundan kendi ekonomisi çok daha fazla etkilenir" dedi. Rusya'nın enerjide beklenenin dışında adım atması durumunda ise Karagöl, ÅŸunu ifade etti: “Türkiye bu durumda zorlanabilir, ancak doÄŸalgaz ihtiyacını sıkıştırılmış doÄŸalgaz (LNG) olarak, Katar ve Cezayir gibi ülkelerden karşılayabilir."

 

Kaynak : YeniÅŸafak

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.