Sosyal Medya

Güncel

Süreçte aynı aktörler farklı koşullar

Yeni kabinede çözüm sürecinin aktörleri değişmedi. Yalçın Akdoğan ve Efkan Âlâ koltuklarını korurken Dolmabahçe fotoğrafında yer alan Mahir Ünal da Kültür ve Turizm Bakanı oldu. Van’dan milletvekili seçilen Beşir Atalay’a ise yeni kabinede görev verilmedi.



Dolmabahçe görüşmesinde Halkların Demokratik Partisi heyetiyle görüntü veren üç isim vardı. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, İçişleri Bakanı Efkan Âlâ ve AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal.

Yeni kabine ÅŸekillenirken Ankara kulislerindeki iddia CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın tepki gösterdiÄŸi Dolmabahçe görüşmesinin aktörlerine kabinede yer verilmeyeceÄŸi yönündeydi. Ancak tam tersi oldu.

Akdoğan ve Âlâ yerini korudu

7 Haziran öncesi hükümette görevlendirme alanı içinde çözüm süreci de bulunan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, 7 Haziran sonrasında kurulan anayasal hükümette de Başbakan Yardımcılığı görevinde bulunmuştu. Çözüm sürecinin koordinasyonunu yürüten Akdoğan, Dolmabahçe açıklamasında Hükümet adına konuşan isimdi.

Aynı toplantıda AkdoÄŸan’ın hemen yanındaki isim ise İçiÅŸleri Bakanı Efkan Âlâ idi. Seçim sürecinde bağımsız bakanların atanmasıyla bakanlıktan ayrılan Âlâ, yeni kabinede İçiÅŸleri Bakanlığı’na geri döndü.

Dolmabahçe açıklamasında yer alan bir diÄŸer isim ise AK Parti Grup BaÅŸkanvekili Mahir Ãœnal’dı. Ãœnal da yeni kabineyle ilk defa bakan oldu. Mahir Ãœnal Kültür ve Turizm Bakanlığı görevine getirildi.

7 Haziran sürecinde bağımsız bakanların atanmasından önce Adalet Bakanı olarak sürecin en önemli aktörlerinden biri olarak görev yapan Bekir Bozdağ da yeni kabinede aynı görevine devam edecek.

Atalay yok

Kabinede yer bulan bu isimler kadar yer bulamayan bir isim de önem taşıyor, ilk yıllarından itibaren uzun süreyle çözüm sürecinin koordinasyonunu yapan BeÅŸir Atalay. Bir süre önce BaÅŸbakan Yardımcılığı görevinden alınıp AK Parti sözcülüğüne getirilen Atalay, 3 dönem kuralına takıldığı için 7 Haziran’da aday olmamıştı. 1 Kasım seçimlerinde yakın çevresinin aktardığına göre “ısrarlı rica” üzerine Van’dan aday olmayı kabul eden Atalay’ın Van’dan aday olması çözüm sürecinin O’na emanet edilebileceÄŸi iddialarını da beraberinde getirmiÅŸti. Ancak BeÅŸir Atalay yeni kabinede yer bulamadı.

Yeni kabinenin çözüm süreci açısından anlamını Al Jazeera’ye deÄŸerlendiren Akademisyen Vahap CoÅŸkun’a göre çözüm sürecinin aktörleri açısından bakıldığında dikkat edilmesi gereken üç nokta var. O iki noktadan biri BeÅŸir Atalay’ın kabinede yer almaması.

“Van vekili yapılmış olmasının bir mesaj içerdiÄŸi söyleniyordu. Åžu anda onun kabinede yer almamış olması bir eksiklik. Çünkü BeÅŸir Hoca muhataplarıyla çok saÄŸlıklı iliÅŸki kurabilen bir kiÅŸi. O’nun daha yumuÅŸatıcı dilinin kabineye yansıması önemliydi.”

CoÅŸkun, ikinci noktanın ise aktörlerin tamamının yerini koruması olduÄŸunu söyledi. “Dolmabahçe mutabakatında yer alan isimler kabineye giremeyecek” söylentilerinin birkaç gündür kulaktan kulaÄŸa yayıldığını hatırlatan Vahap CoÅŸkun, “Bunun ayakları yere basan bir iddia olmadığı anlaşıldı” dedi.

“Süreçte devamlılığın göstergesi”

Vahap Coşkun yeni kabineyle ortaya çıkan bir diğer sonucun ise süreç politikasındaki devamlılık olduğunu belirtti.

“Burada önemli olan hükümetin politikasındaki süreklilik. O süreklilik ÅŸu anda kendisini bir takım tercihlerle baÄŸlamış durumda. Kentlerde kamu düzeninin tahsisi ve PKK’nin silahlı unsurlarının yurtdışına çıkması, silahlı mücadeleyi bıraktıklarını beyan etmeleri. Muhtemelen bu kadro bunların takipçisi olacak, çözüm sürecini bunun etrafında yürütecek.”

“Yeni hükümetin kurulmasıyla sürece iliÅŸkin adımların hızlanmasını bekliyor musunuz?” sorusunu da yanıtlayan CoÅŸkun, bugün gelinen noktanın Hükümet için de PKK için de sürdürülebilir olmadığını söyledi. CoÅŸkun, “PKK’nin savaşı ÅŸehre taşıma isteÄŸi varsa bundan vazgeçmesi gerekiyor. DiÄŸer taraftan da hükümetin de bir siyaset üretmesi gerekiyor. Salt güvenlik tedbirlerini siyaset sanmak hükümeti açmaza sürükler.” dedi.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.