Güncel
Geçici hükümetin 3 aylık icraatı
Türk siyasi hayatında bir ilk yaşanarak Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimin yenilenmesine karar verdi ve Türkiye'yi seçime taşıyacak "Geçici Bakanlar Kurulu" oluşturuldu.
7 Haziran seçimleri sonrasında gerçekleşen koalisyon görüşmelerinden sonuç alınamayınca, geçici hükümet 28 Ağustos'ta göreve başladı. Hükümetin görevde olduğu yaklaşık 3 aylık dönemde, gündeminde bölücü terör örgütüne yönelik gerçekleştirilen operasyonlar, Suriyeli sığınmacıların durumu ile 1 Kasım'da yapılan milletvekili genel seçimine yönelik çalışmalar yer aldı. Paralel yapı iddiasıyla Koza İpek ve Kaynak Holding'in şirketlerinde aramalar gerçekleştirildi ve kayyum atandı. Erdoğan'ın ev sahipliğinde Türkiye, tarihinde ilk kez G20 Liderler Zirvesi'ne Antalya'da ev sahipliği yaptı. Paris'te meydana gelen terör olayları, zirvede gündemin konusunu ağırlıklı olarak terör olaylarına çevirdi
7 Haziran seçimleri sonrasında gerçekleşen koalisyon görüşmelerinden sonuç alınamayınca, geçici hükümet 28 Ağustos'ta göreve başladı.
AK Parti, koalisyon hükümeti için gerçekleştirdiği istikşafi görüşmeleri kapsamında CHP ve MHP ile bir dizi görüşmeler yaptı. Bu görüşmelerden sonuç alınamaması seçimin yenilenmesini ve "geçici bakanlar kurulu" yolunu açtı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 63. Hükümet'i kurmak için AK Parti Genel Başkanı ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu'nu 9 Temmuz'da görevlendirdi. Erdoğan'ın Anayasa gereği, Davutoğlu'na hükümeti kurmak için verdiği 45 günlük süre, 23 Ağustos'ta sona erdi.
Bunun ardından ise Erdoğan, seçimin yenilenmesi yetkisini kullanarak, Davutoğlu'nu Geçici Bakanlar Kurulunu kurmak üzere Başbakan olarak atadı. Hükümeti kurmakla görevlendirilen Davutoğlu başkanlığında 28 Ağustos'ta Geçici Bakanlar Kurulu göreve başladı.
Oluşturulan Geçici Bakanlar Kurulu'nda, AK Parti'den Başbakan Davutoğlu dahil 12, MHP'den 1, HDP'den de 2 milletvekili yer aldı. TBMM Başkanlığı görevine AK Parti'nin adayı İsmet Yılmaz seçildi.
İlklere sahne olan geçici hükümette Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan da Cumhuriyet tarihinin ilk başörtülü bakanı oldu.
Geçici Seçim Hükümeti'nde görev alan isimler şöyle:
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan, Numan Kurtulmuş, Cevdet Yılmaz ve Tuğrul Türkeş, Adalet Bakanı Kenan İpek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan, Avrupa Birliği Bakanı Ali Haydar Konca, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşçı, İçişleri Bakanı Selami Altınok, Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan, Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin.
HDP'li iki bakan istifa etti
Ahmet Davutoğlu Başbakanlığında kurulan 63. Hükümet üyeleri, 1 Eylül'de Anıtkabir'i ziyaret ettikten sonra Çankaya Köşkü'nde düzenlenen Geçici Bakanlar Kurulunun ilk toplantısını yaptı. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da toplantı sonrası "Hükümet Sözcüsü" olarak ilk açıklamalarda bulundu.
Geçici Bakanlar Kurulu'nun ikinci toplantısı da 22 Eylül'de Çankaya Köşkü'nde yapıldı. Toplantıda kabinede görev alan Avrupa Birliği Bakanı Ali Haydar Konca ile Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan, Bakanlar Kurulu üyeliğinden istifalarını Başbakan Davutoğlu'na sundu ve istifaları kabul edildi.
Boşalan Avrupa Birliği Bakanlığına Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, Kalkınma Bakanlığına ise M. Cüneyd Düzyol getirildi.
Sokağa çıkma yasağı başlatıldı
Hükümetin 3 aylık görev süresince 2 kez Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı, 4 kez de Bakanlar Kurulu toplantısı gerçekleştirildi.
88 gündür görev olan hükümetin gündeminde ülkenin önemli siyasi konuları yer aldı. Bunların başında bölücü terör örgütüne yönelik Genelkurmay Başkanlığınca karadan ve havadan yürütülen terör operasyonları yapıldı. Aralarında Diyarbakır, Hakkari, Iğdır, Mardin, Van ile Gaziantep gibi bazı illerin de bulunduğu bölgelerde teröristlere yönelik çok sayıda operasyon yürütüldü.
Öte yandan Türk Hava Kuvvetleri'ne ait 21 savaş uçağıyla Kandil, Hakurk, Avaşin, Metina, Baysan, Gara ve Zap kamplarındaki hedeflere yoğun hava bombardımanı düzenlendi.
Artan terör olayları nedeniyle Davutoğlu başkanlığında güvenlik toplantıları yapılırken, terör olayların yaşandığı bazı illerde sokağa çıkma yasağı uygulaması başlatıldı.
Paralel yapı iddiasıyla Koza İpek Holdingin 23 şirketinde aramalar gerçekleştirildi. Koza İpek Holding ile bünyesindeki şirketlere ve Kaynak Holdinge de kayyum atandı.
Ayrıca Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliği Koza İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın İpek hakkında "yokluğunda tutuklama" kararı verdi.
Öte yandan Başbakan Davutoğlu, AK Parti 5. Olağan Büyük Kongresinde yeniden AK Parti Genel Başkanlığına seçildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ev sahipliğinden Türkiye, tarihinde ilk kez G20 Liderler Zirvesine Antalya'da ev sahipliği yaptı. Paris'te meydana gelen terör olayları, zirvede gündemin konusunu ağırlıklı olarak terör olaylarına çevirdi.
Milli Eğitim Bakanlığı, 105 branşa 37 bin kadro için öğretmen atamasını gerçekleştirdi.
Bakanlar Kurulu kararıyla Bağ-Kur'lu ve sosyal güvencesi olmadığı için Genel Sağlık Sigortalısı (GSS) olan vatandaşların prim borcu olup olmadığına bakılmaksızın, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına ait sağlık tesisleri ve devlet üniversitelerinin sağlık uygulama ve araştırma merkezlerinden sağlık hizmeti almaları sağlandı.
Rusya Federasyonu'na ait bir savaş uçağı 3 Ekim'de Hatay'ın Yayladağı bölgesinin güneyinde Türk hava sahasını ihlal etti.
Bağdat'ta kaçırılan 16 Türk işçisi de 30 Eylül'de serbest bırakıldı.
Ankara'da tren garı önünde Cumhuriyet tarihinin en büyük terör saldırısı gerçekleşti. Olayda 102 kişi hayatını kaybederken, çok sayıda kişi de yaralandı. Terör olayının yaşandığı Ankara Garı önündeki alana, "Demokrasi Meydanı" adı verildi.
Terör saldırısına ilişkin soruşturmanın sağlıklı yürütülebilmesi içinse Ankara İl Emniyet Müdürü, İstihbarat Şube Müdürü ve Güvenlik Şube Müdürü, İçişleri Bakanlığınca görevlerinden uzaklaştırıldı.
64. Hükümetin kurulması için 1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi oldu. Seçim sonucunda AK Parti yeniden tek başına iktidar koltuğuna oturdu.
Suriyeli sığınmacıların durumu da bu hükümetin üzerinde yoğunlaştığı konuların başında geldi. Çok sayıda Suriyeliye ev sahipliği yapan Türkiye, bu konu hakkında Avrupa'da ve Amerika'da sorunun çözümü için temaslarda bulundu.
Teröristleri ihbar edene ödül yönetmeliği yayımlandı
Geçici Seçim Hükümeti ayrıca önemli konularla ilgili mevzuat düzenlemeleri yaptı.
Buna göre, 31 Ağsutos'ta 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunun Kapsamına Giren Suç Faillerinin Yakalanmasına Yardımcı Olanlara veya Yerlerinin yahut Kimliklerini Bildirenlere Para Ödülü Verilmesine Dair İçişleri Bakanlığı Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Tüm kamu, kurum ve kuruluşlarında bazı istisnalar haricindeki naklen veya açıktan atamalara ilişkin Başbakanlık Genelgesi yayımlandı.
26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi ile ilgili 2015/10 Sayılı Başbakanlık Genelgesi 2 Eylül'de Resmi Gazete'de yayımlandı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğüne de Polis Başmüfettişi Mustafa Çalışkan atandı.
Henüz yorum yapılmamış.