Sosyal Medya

Güncel

Geçici hükümetin 3 aylık icraatı

Türk siyasi hayatında bir ilk yaşanarak Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçimin yenilenmesine karar verdi ve Türkiye'yi seçime taşıyacak "Geçici Bakanlar Kurulu" oluşturuldu.



7 Haziran seçimleri sonrasında gerçekleşen koalisyon görüşmelerinden sonuç alınamayınca, geçici hükümet 28 Ağustos'ta göreve başladı. Hükümetin görevde olduğu yaklaşık 3 aylık dönemde, gündeminde bölücü terör örgütüne yönelik gerçekleştirilen operasyonlar, Suriyeli sığınmacıların durumu ile 1 Kasım'da yapılan milletvekili genel seçimine yönelik çalışmalar yer aldı. Paralel yapı iddiasıyla Koza İpek ve Kaynak Holding'in şirketlerinde aramalar gerçekleştirildi ve kayyum atandı. Erdoğan'ın ev sahipliğinde Türkiye, tarihinde ilk kez G20 Liderler Zirvesi'ne Antalya'da ev sahipliği yaptı. Paris'te meydana gelen terör olayları, zirvede gündemin konusunu ağırlıklı olarak terör olaylarına çevirdi

7 Haziran seçimleri sonrasında gerçekleÅŸen koalisyon görüşmelerinden sonuç alınamayınca, geçici hükümet 28 AÄŸustos'ta göreve baÅŸladı.              

AK Parti, koalisyon hükümeti için gerçekleÅŸtirdiÄŸi istikÅŸafi görüşmeleri kapsamında CHP ve MHP ile bir dizi görüşmeler yaptı. Bu görüşmelerden sonuç alınamaması seçimin yenilenmesini ve "geçici bakanlar kurulu" yolunu açtı.               

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan da 63. Hükümet'i kurmak için AK Parti Genel BaÅŸkanı ve Konya Milletvekili Ahmet DavutoÄŸlu'nu 9 Temmuz'da görevlendirdi. ErdoÄŸan'ın Anayasa gereÄŸi, DavutoÄŸlu'na hükümeti kurmak için verdiÄŸi 45 günlük süre, 23 AÄŸustos'ta sona erdi.               

Bunun ardından ise ErdoÄŸan, seçimin yenilenmesi yetkisini kullanarak, DavutoÄŸlu'nu Geçici Bakanlar Kurulunu kurmak üzere BaÅŸbakan olarak atadı. Hükümeti kurmakla görevlendirilen DavutoÄŸlu baÅŸkanlığında 28 AÄŸustos'ta Geçici Bakanlar Kurulu göreve baÅŸladı.               

OluÅŸturulan Geçici Bakanlar Kurulu'nda, AK Parti'den BaÅŸbakan DavutoÄŸlu dahil 12, MHP'den 1, HDP'den de 2 milletvekili yer aldı. TBMM BaÅŸkanlığı görevine AK Parti'nin adayı Ä°smet Yılmaz seçildi.               

Ä°lklere sahne olan geçici hükümette Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı AyÅŸen Gürcan da Cumhuriyet tarihinin ilk başörtülü bakanı oldu.               

Geçici Seçim Hükümeti'nde görev alan isimler şöyle:               
BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu, BaÅŸbakan Yardımcıları Yalçın AkdoÄŸan, Numan KurtulmuÅŸ, Cevdet Yılmaz ve TuÄŸrul TürkeÅŸ, Adalet Bakanı Kenan Ä°pek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı AyÅŸen Gürcan, Avrupa BirliÄŸi Bakanı Ali Haydar Konca, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem, Çevre ve Åžehircilik Bakanı Ä°dris Güllüce, DışiÅŸleri Bakanı Feridun SinirlioÄŸlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Gençlik ve Spor Bakanı Akif ÇaÄŸatay Kılıç, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşçı, İçiÅŸleri Bakanı Selami Altınok, Kalkınma Bakanı Müslüm DoÄŸan, Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, Maliye Bakanı Mehmet ÅžimÅŸek, Milli EÄŸitim Bakanı Nabi Avcı, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Orman ve Su Ä°ÅŸleri Bakanı Veysel EroÄŸlu, SaÄŸlık Bakanı Mehmet MüezzinoÄŸlu ile UlaÅŸtırma Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanı Feridun Bilgin.              

HDP'li iki bakan istifa etti               

Ahmet DavutoÄŸlu BaÅŸbakanlığında kurulan 63. Hükümet üyeleri, 1 Eylül'de Anıtkabir'i ziyaret ettikten sonra Çankaya Köşkü'nde düzenlenen Geçici Bakanlar Kurulunun ilk toplantısını yaptı. BaÅŸbakan Yardımcısı Numan KurtulmuÅŸ da toplantı sonrası "Hükümet Sözcüsü" olarak ilk açıklamalarda bulundu.               

Geçici Bakanlar Kurulu'nun ikinci toplantısı da 22 Eylül'de Çankaya Köşkü'nde yapıldı. Toplantıda kabinede görev alan Avrupa BirliÄŸi Bakanı Ali Haydar Konca ile Kalkınma Bakanı Müslüm DoÄŸan, Bakanlar Kurulu üyeliÄŸinden istifalarını BaÅŸbakan DavutoÄŸlu'na sundu ve istifaları kabul edildi.            

BoÅŸalan Avrupa BirliÄŸi Bakanlığına Prof. Dr. Beril DedeoÄŸlu, Kalkınma Bakanlığına ise M. Cüneyd Düzyol getirildi.              

SokaÄŸa çıkma yasağı baÅŸlatıldı               

Hükümetin 3 aylık görev süresince 2 kez Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı, 4 kez de Bakanlar Kurulu toplantısı gerçekleÅŸtirildi.               

88 gündür görev olan hükümetin gündeminde ülkenin önemli siyasi konuları yer aldı. Bunların başında bölücü terör örgütüne yönelik Genelkurmay BaÅŸkanlığınca karadan ve havadan yürütülen terör operasyonları yapıldı. Aralarında Diyarbakır, Hakkari, IÄŸdır, Mardin, Van ile Gaziantep gibi bazı illerin de bulunduÄŸu bölgelerde teröristlere yönelik çok sayıda operasyon yürütüldü.               

Öte yandan Türk Hava Kuvvetleri'ne ait 21 savaÅŸ uçağıyla Kandil, Hakurk, AvaÅŸin, Metina, Baysan, Gara ve Zap kamplarındaki hedeflere yoÄŸun hava bombardımanı düzenlendi.               

Artan terör olayları nedeniyle DavutoÄŸlu baÅŸkanlığında  güvenlik toplantıları yapılırken, terör olayların yaÅŸandığı bazı illerde sokaÄŸa çıkma yasağı uygulaması baÅŸlatıldı.              

Paralel yapı iddiasıyla Koza Ä°pek Holdingin 23 ÅŸirketinde aramalar gerçekleÅŸtirildi. Koza Ä°pek Holding ile bünyesindeki ÅŸirketlere ve Kaynak Holdinge de kayyum atandı.               

Ayrıca Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığının talebi üzerine Ankara 8. Sulh Ceza HakimliÄŸi Koza Ä°pek Holding Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Hamdi Akın Ä°pek hakkında "yokluÄŸunda tutuklama" kararı verdi.               

Öte yandan BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, AK Parti 5. OlaÄŸan Büyük Kongresinde yeniden AK Parti Genel BaÅŸkanlığına seçildi.               

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın ev sahipliÄŸinden Türkiye, tarihinde ilk kez G20 Liderler Zirvesine Antalya'da ev sahipliÄŸi yaptı. Paris'te meydana gelen terör olayları, zirvede gündemin konusunu ağırlıklı olarak terör olaylarına çevirdi.               

Milli EÄŸitim Bakanlığı, 105 branÅŸa 37 bin kadro için öğretmen atamasını gerçekleÅŸtirdi.               

Bakanlar Kurulu kararıyla BaÄŸ-Kur'lu ve sosyal güvencesi olmadığı için Genel SaÄŸlık Sigortalısı (GSS) olan vatandaÅŸların prim borcu olup olmadığına bakılmaksızın, SaÄŸlık Bakanlığı ve baÄŸlı kuruluÅŸlarına ait saÄŸlık tesisleri ve devlet üniversitelerinin saÄŸlık uygulama ve araÅŸtırma merkezlerinden saÄŸlık hizmeti almaları saÄŸlandı.               

Rusya Federasyonu'na ait bir savaÅŸ uçağı 3 Ekim'de Hatay'ın Yayladağı bölgesinin güneyinde Türk hava sahasını ihlal etti.               

BaÄŸdat'ta kaçırılan 16 Türk işçisi de 30 Eylül'de serbest bırakıldı.               

Ankara'da tren garı önünde Cumhuriyet tarihinin en büyük terör saldırısı gerçekleÅŸti. Olayda 102 kiÅŸi hayatını kaybederken, çok sayıda kiÅŸi de yaralandı. Terör olayının yaÅŸandığı Ankara Garı önündeki alana, "Demokrasi Meydanı" adı verildi.               

Terör saldırısına iliÅŸkin soruÅŸturmanın saÄŸlıklı yürütülebilmesi içinse Ankara Ä°l Emniyet Müdürü, Ä°stihbarat Åžube Müdürü ve Güvenlik Åžube Müdürü, İçiÅŸleri Bakanlığınca görevlerinden uzaklaÅŸtırıldı.               

64. Hükümetin kurulması için 1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi oldu. Seçim sonucunda AK Parti yeniden tek başına iktidar koltuÄŸuna oturdu.            

Suriyeli sığınmacıların durumu da bu hükümetin üzerinde yoÄŸunlaÅŸtığı konuların başında geldi. Çok sayıda Suriyeliye ev sahipliÄŸi yapan Türkiye, bu konu hakkında Avrupa'da ve Amerika'da sorunun çözümü için temaslarda bulundu.              

Teröristleri ihbar edene ödül yönetmeliÄŸi yayımlandı               

Geçici Seçim Hükümeti ayrıca önemli konularla ilgili mevzuat düzenlemeleri yaptı.               

Buna göre, 31 AÄŸsutos'ta 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunun Kapsamına Giren Suç Faillerinin Yakalanmasına Yardımcı Olanlara veya Yerlerinin yahut Kimliklerini Bildirenlere Para Ödülü Verilmesine Dair İçiÅŸleri Bakanlığı YönetmeliÄŸi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.               

Tüm kamu, kurum ve kuruluÅŸlarında bazı istisnalar haricindeki naklen veya açıktan atamalara iliÅŸkin BaÅŸbakanlık Genelgesi yayımlandı.               

26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi ile ilgili 2015/10 Sayılı BaÅŸbakanlık Genelgesi 2 Eylül'de Resmi Gazete'de yayımlandı.               

İstanbul Emniyet Müdürlüğüne de Polis Başmüfettişi Mustafa Çalışkan atandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.