Sosyal Medya

Güncel

Tarihi hanlar otel olabilir

Projede uygulama alanı, Tarihi Yarımada olarak kabul edilen eski Eminönü ilçesinin sınırları olarak belirlendi.



İstanbul'da, Tarihi Yarımada'da bulunan hanların otel ve butik otele dönüştürülmesi ile ev pansiyonculuğu yapılmasının önünü açan imar planı değişikliği İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi tarafından kabul edildi.

DHA'da yer alan habere göre, projede uygulama alanı, Tarihi Yarımada olarak kabul edilen eski Eminönü ilçesinin sınırları olarak belirlendi. 2008 yılından sonra Fatih ilçesine baÄŸlanan Eminönü’nün sınırlarını, Unkapanı Köprüsünden baÅŸlayarak, yine Unkapanı ve Saraçhane üzerinden Yenikapı’ya uzanan Atatürk Bulvarı belirliyordu.

Bugün Eminönü’nün baÄŸlı olduÄŸu Fatih ilçesi ile eski Eminönü sınırlarında bulunan ancak yenileme alanı ilan edilen Süleymaniye uygulamanın dışında tutuldu. Kendine özgü kentsel mimarisiyle dikkat çeken Balat ve Samatya semtleri de ev pansiyonculuÄŸu uygulamasının dışında. Ancak bu semtlerde tarihi ve kültürel turizme hizmet verecek perakende ticaret, hediyelik eÅŸya satış, geleneksel el sanatları üretim-pazarlama-sergileme birimleri, yeme-içme faaliyetlerine yönelik birimlerin ağırlıklı olarak yer alması hedefleniyor.

Fatih Belediyesi tarafından geliÅŸtirilen ve Ä°BB Meclisi tarafından onaylanan projeyi deÄŸerlendiren Fatih Belediye BaÅŸkanı Mustafa Demir, Eminönü’ndeki Yeni Cami ve çevresi, eski Postane etrafı, Sirkeci ve çevresi gibi alanların butik otel ve otel olabileceÄŸini söyledi. Yıllar içerisinde toptan ticaret yapılan hanların eski fonksiyonlarını kaybettiÄŸini ve ÅŸu anda terk edilmiÅŸ, boÅŸaltılmış halde olduklarını vurgulayan Demir, “BoÅŸaltılmış, kaderine terk edilmiÅŸ, yok olmaya yüz tutmuÅŸ tarihi eserleri kurtarabilmek için bu kararı aldık. Bu binalarda, istenilirse butik oteller olabilir” diye konuÅŸtu.

“Buralar gece de yaÅŸanır hale gelecek”

Mustafa Demir, gündüz ticaret hayatı nedeniyle nüfusun çok yoÄŸun olduÄŸu ancak gece nüfusunun neredeyse hiç olmadığı Eminönü bölgesinde otellerin yer alması durumunda gece nüfusunun da canlanacağını söyledi. Eminönü’nde gece de gündüz gibi canlı bir nüfusun olmasını amaçladıklarını belirten Demir, “Buralar gece de yaÅŸanır hale gelecek. Gündüz ticaret olur, gece ise kafeteryaların olduÄŸu, turistlerin rahatlıkla dolaÅŸabildiÄŸi, Ä°stanbulluların baÅŸka yerlerden gelebilecekleri yerler halini alır” diye konuÅŸtu.

Tarihi hanların yanı sıra, Nişanca bölgesi gibi geleneksel mimarinin bulunduğu semtlerde de ev pansiyonculuğunun yapılmasını teşvik ettiklerini vurgulayan Demir, uygulamanın isteğe bağlı olduğunun altını çizdi.

Tarihi yapıların korunmasının ve restorasyonun zor olduÄŸunun altını çizen Demir, “Babadan kalma eviniz var, ama bakımı zor olduÄŸu için bırakıp gidiyorsunuz. Ev pansiyonculuÄŸunu önerdiÄŸimiz NiÅŸanca ve çevresi gibi yerlerde, geçmiÅŸte ev olarak kullanılan ama artık mülk sahiplerinin bırakıp gittiÄŸi, yıl yıl çöküşüne tanık olduÄŸumuz evler var. Bu uygulama ile bu kayıpların önüne geçmiÅŸ olacağız” dedi.

“Biz koruma-kullanma dengesi olsun istiyoruz”

Uygulamaya iliÅŸkin Åžehir Planlama Müdürlüğü’nün olumsuz görüşünü deÄŸerlendiren Demir, eleÅŸtirilere “Sadece koruma amacı taşıyan katı tutumların sonucu boÅŸaltılmış, terk edilmiÅŸ, yıkılmaya yüz tutmuÅŸ tarihi binalar oluyor. Biz koruma-kullanma dengesi olsun istiyoruz. Bir tarihi esere ticari deÄŸer vermezseniz onun yaÅŸaması mümkün deÄŸil” diyerek yanıt verdi.

Değişikliğe yönelik eleştiriler

Ä°BB Meclisinde görüşülen raporda, “Ev pansiyonculuÄŸu kontrol edilebilir turizm niteliÄŸinde olmamakta ve zamanla konut dokusunun kaybolmasına neden olmaktadır” ifadelerine yer verildi. Öte yandan, uygulamanın Mekansal Planlar Yapım YönetmeliÄŸine de uygun olmadığı vurgulandı.

Uygulamanın, uluslararası anlaÅŸmalarla yükümlü olunan UNESCO mevzuatı açısından da olumsuzluklar taşıdığı belirtilirken, “Kentin sosyal yapısını ve kimliÄŸini bozucu, tarihi ve mimari kimliÄŸi yıpratıcı, ticaret alanlarının bütünlüğünü bozucu, konaklamaya yönelik yolcu transferi nedeniyle ulaşımı olumsuz etkileyici nitelik taşıdığı” olduÄŸu ifadeleri de yer alıyor.

Fatih Belediye Meclisinde, 6 Mart 2015’te oybirliÄŸi ile kabul edilen teklif, Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye Meclisinde oyçokluÄŸu ile geçti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.