Sosyal Medya

Dünya

Türkmenler 'stratejik tepe'yi kaybetti

Suriye'nin kuzeyinde Hatay sınırında bulunan Türkmen bölgesinde stratejik tepelerden biri olan Kızıldağ Suriye ordusunun kontrolüne geçti



Suriye ordusu ülkenin kuzeyindeki Türkmen böglesi Bayırbucak'a yoğun saldırı düzenliyor. Bölgeye üç günde Rus hava desteğiyle ilerleyen Suriye ordusunun stratejik öneme sahip Rabia kasabası yakınlarındaki Zahia tepelerini ele geçirdiği biddia ediliyor. Karadan hizbullah güçlerinin de destek verdiği saldırlarda çelişkili haberler geliyor.

Bölgedeki Özgür Suriye Ordusu üyeleri ve El Nusra Cephesi üyelerinin geri çekildiği belirtildi. Gimam köyü çevresinde de çatışmalar yoğun şekilde devam ediyor. Hafta sonunda Rus hava kuvvetlerinin 472 hedefi vurduğu belirtildi. Lazkiye çevresi de vurulan bölgeler arasında bulunuyor. Ülkenin kuzeyinde ilerleyen Suriye ordusuna Rusya hava desteği veriyor.

SURÄ°YE ORDUSU TÃœRKÄ°YE SINIRINA Ä°LERLÄ°YOR 

Suriye ordusunun Türkiye sınırına 12 kilometre uzaklıktaki Cisr eş-Şugur'a doğru ilerlediği de bölgeden gelen bilgiler arasında. İdlib'e bağlı Cisr eş-Şugur, El Nusra Cephesi ile Ahrar eş Şam'ın kontrolünde bulunuyor.

Çatışmalarda El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi'ne bağlı yaklaşık 30 kişinin öldürüldüğü belirtiliyor. Şam rejimi, Suriye uçaklarının da bölgede muhaliflerin güçlü olduğu yerleri vurduğunu açıkladı.

KIZILDAĞ'IN ÖNEMİ

4 gündür yoğun çatışmaların yaşandığı, Türkiye'ye 5 kilometre mesafedeki Kızıldağ, bölgedeki en yüksek dağ olması nedeniyle stratejik önem taşıyor. Kızıldağ, Türkiye sınırına 500 metre mesafede bulunan bölgenin en doğu ucu olan Yamadı'ya kadar atış üstünlüğü sağlıyor.

HEDEFTEKİ DİĞER BÖLGE

Rejimin hedefindeki bir diğer nokta ise Acısu bölgesi. Burası, Türkmen birliklerinin batı sahil kesimi ile kuzey hattındaki son nokta. Kızıldağ ve güneydeki 45 Tepesi ile birlikte adeta bir üçgen oluşturan bölge, rejim için stratejik ve hayati öneme sahip.

Türkmen Dağı güney hattında Gımam’ın ardından bir diÄŸer önemli nokta Zuveyk köyünü de rejim ele geçirdi. Esed güçleri buradan kuzeydeki Burcu'l Kasab noktasına ilerleyerek Türkmen Dağı ile Cebel Ekrad arasındaki baÄŸlantıyı keserek Türkmen Dağı’nı topyekun kuÅŸatma altına alabilir.

RUSYA NE YAPMAK Ä°STÄ°YOR?

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, Rusya'nın son dönemde Türkmendağı'na hava saldırılarını artırmasının altında çeşitli motivasyonlar olduğunu söyledi.

Mustafa, Moskova yönetiminin kısa vadede, Esed rejimine cephe hatlarında askeri üstünlük kazandırarak, müzakere masasına olabildiğince güçlü oturmasını amaçladığını belirtti.

"Türkmendağı, sahil bölgesinde tampon bölgedir" diyen Mustafa, bölgenin Antakya ile "Esed'in kalesi Lazkiye" arasında kaldığını, Türkmendağı'nın düşmesi halinde Esed'in Türkiye ile komşu olarak sınır üzerinde tehdit oluşturabileceğini dile getirdi.

Mustafa, parçalanmış Suriye senaryosunda Esed'in Lazkiye'de Nusayri devleti kurma ihtimaline değinerek, "Esed, Türkmendağı gibi stratejik bir bölgeyi de Nusayri devletinin sınırlarına katmış olmayı hedefliyor" dedi.

507 AÄ°LE GELDÄ°

Öte yandan sıfır noktasına gelen Türkmenlerin sayısı 507 aile. Toplamda 2 bin kişi Türkmen dağı bombalanınca gelen kişi sayısı. Erkekler, çocuklarını ve eşlerini bırakıp, savaşmak için geri döndü.

Kürt Dağı'ndan gelen kişi sayısı 2 bin- 2 bin 500 civarında. Büyük bir kısmı Arap kökenli.
Ä°nsani yardım çalışmaları devam ediyor. BaÅŸbakanlık afad ve Hatay ValiliÄŸi koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda acil ihtiyaçların tamamı karşılandı. Çalışmalarda STK’lar ve Türk Kızılay’ı yer almakta, Unicef destek vermekte.
 
SINIRDA KRİZ YÖNETİMİ

Bölgedeki geliÅŸmelere baÄŸlı olarak Türkiye’ye yönelebilecek nüfus hareketlerine karşı sınırın sıfır noktasında; kayıt kabul, saÄŸlık, iaÅŸe, güvenlik hizmetleri için tüm ilgili kamu kurum ve kuruluÅŸları hazır hale getirildi.

Ä°lk etapta 510 çadır dağıtıldı. Dağıtılan çadır sayısı bine ulaÅŸacak.  2 bin adet aile hijyen kiti dağıtımı baÅŸladı ve olay bölgesine sevk edildi.
 
BÄ°R MÄ°LYAR LÄ°RANIN ÃœZERÄ°NDE Ä°NSANÄ° YARDIM YAPILDI

Bugüne kadar BaÅŸbakanlık AFAD koordinasyonunda, 20 bin Türkmen  4 barınma merkezinde misafir edilmekte, tüm insani ihtiyaçları karşılanmaktadır. Sıfır noktası insani yardımlar kapsamında da Suriye’deki sivil halka bugüne kadar toplamda 1 milyar 136 milyorn 383 bin 787 lira deÄŸerinde 18 bin 695 araç insani yardım gönderildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.