Sosyal Medya

Dünya

Mali saldırısının diğer adı: Mağrib cephesi

Geldiğimiz noktada Cezayir-Libya-Mali üçgeninde Batı’nın terörle mücadele programı dahilinde yeni bir cephe ortaya çıkmış durumda



Mali'de çoÄŸunluÄŸunu batılı turistlerin oluÅŸturduÄŸu 150'den fazla müşterinin kaldığı otele düzenlenen kanlı baskından sonra gözler yeniden bu bölgeye çevrildi. Mali’nin kuzeyindeki tüm geliÅŸmeler bir ÅŸekilde Cezayir, Fas, Moritanya ve Libya gibi bölge ülkeleriyle iliÅŸkili olarak deÄŸerlendiriliyor. 

Bu bölgelerdeki silahlı grupların oluÅŸmasında Cezayir iç savaşı ve bu ülkede Fransa desteÄŸiyle Müslümanlara yönelik uygulanan sistematik baskı ve dışlamaların payı büyük. 2010 sonrası yaÅŸanan Arap Baharı ise bu coÄŸrafyanın daha da ön plana çıkmasına yol açtı. GeldiÄŸimiz noktada Cezayir-Libya-Mali üçgeninde Batı’nın terörle mücadele programı dahilinde yeni bir cephe ortaya çıkmış durumda. 

Son yıllarda Mali’de ve Sahra’da yaÅŸanan siyasi-askeri olaylarda Fransa tesiri oldukça fazla. Bunun ana nedeni ise Mali-Cezayir-Libya üçgeninde faal durumdaki silahlı gruplar. Hatırlanacağı gibi bu gruplar Mali’nin kuzeyinde kontrolü tamamen ele geçirmiÅŸ ve Mali ordusunu etkisiz hale getirmiÅŸlerdi. 

Fransa eski sömürgesi Mali’ye 2013’ün başında askeri müdahale operasyonu düzenleyerek çok sayıda asker sevketti ve kısa sürede kontrolü ele aldığını ilan ederek operasyonun baÅŸarısını ilan etti. François Hollande ve Fransa askerleri kısa sürede birer kahraman haline geldiler. Silahlı grupların tasfiye edildiÄŸi sanılmaktaydı. Ancak yaÅŸanan bu son geliÅŸme bu grupların hala aktif olduÄŸunu ve istediklerinde Fransa’nın ve Mali’nin canını yakabileceklerini göstermekte. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.