Sosyal Medya

Güncel

2050 için korkutan uyarı

ABD'deki bir araştırma şirketinin yaptığı 'küresel iklim değişikliği' araştırmasına göre, 2050'li yıllarda, insanların bugün yaşadığı yaklaşık yüzde 70'inin sular altında kalacağı tahmin ediliyor.



ABD'deki bir araÅŸtırma ÅŸirketi tarafından yapılan "küresel iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi" araÅŸtırmasının sonuçlarına göre, 2050'li yıllarda, insanların bugün üzerinde yaÅŸadığı alanların yaklaşık yüzde 70'inin sular altında kalacağı tahmin ediliyor.

Bunun da aşırı sıcaklık, kuraklık ve savaÅŸların tetiklediÄŸi göç dalgalarına, yaÅŸam alanlarının sular altında kalmasından kaynaklanan yeni göçlerin ekleneceÄŸini gösterdiÄŸi tespiti yapılıyor.

ABD'li araÅŸtırma ÅŸirketi Pew, Kasım ayı sonunda Paris'te toplanacak BirleÅŸmiÅŸ Milletler Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Çerçeve SözleÅŸmesi'nin (BMÄ°DÇS) 21. Taraflar Konferansı (COP21) öncesinde yaptığı küresel iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi araÅŸtırmasının sonuçlarını yayımladı. 40 ülkede yapılan araÅŸtırmada ortaya dikkat çekici sonuçlar çıktı. 

AraÅŸtırmaya göre, ABD'lilerin yüzde 45'i, Kanadalıların yüzde 51'i, Fransızların yüzde 56'sı, Almanların yüzde 55'i ve Ä°ngilizlerin yüzde 41'i iklim deÄŸiÅŸikliÄŸini büyük bir sorun olarak görüyor. Türkiye'de bu oranın yüzde 37, Hindistan'da yüzde 76, Brezilya'da yüzde 86, Endonezya'da yüzde 41 ve Ã‡in'de yüzde 18 olduÄŸu görüldü. 

Raporda, 2050'li yıllarda, küresel ısınma ve iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi sebebiyle, insanların bugün üzerinde yaÅŸadığı alanların yaklaşık yüzde 70'inin sular altında kalacağı tahmini yer aldı. Bunun da aşırı sıcaklık, kuraklık ve savaÅŸlar ile yaÅŸam alanlarının sular altında kalmasından kaynaklanan yeni göç dalgalarına neden olacağı belirtilerek, gerekli tedbirlerin acilen alınması gerektiÄŸi vurgulandı.

TÃœRKÄ°YE'YÄ° BEKLEYEN TEHLÄ°KELER NELER?

Konuyla ilgili açıklamada bulunan BoÄŸaziçi Ãœniversitesi Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Uygulama ve AraÅŸtırma Merkezi ve TEMA Vakfı Bilim Kurulu Ã¼yesi Prof. Dr. Murat TürkeÅŸ ise "Türkiye, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin, özellikle uzun süreli ÅŸiddetli kuraklıklar ve su kaynaklarının azalması, sıcaklıkların artması, orman yangınları, erozyon, deniz suyu seviyesinin yükselmesi, sel ve fırtına gibi olumsuz sonuçlarından etkilenebilir" dedi.

Türkiye'de son 25 yıllık dönemde iklimin daha ılıman ve sıcak koÅŸullara doÄŸru deÄŸiÅŸtiÄŸini hem de sıcak hava dalgalarının sıklığında ve ÅŸiddetinde farklılıklar yaÅŸandığını vurgulayan TürkeÅŸ, "Türkiye gibi iklim sorunları olan ve iklim deÄŸiÅŸimlerinin etkilerine açık, hassas bir Akdeniz ülkesinde, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸiyle savaşım ve uyum politika ve önlemlerinin birlikte ele alınması ve bütüncül, çok sektörlü, çok disiplinli bir anlayışla çalışma yapılması gerektiÄŸini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.