Dünya
Avrupalıların özel hayat alanı daralacak
Son saldırılardan sonra Avrupa Birliği ülkelerinin, şimdiye kadar karşı çıktığı, havalimanlarında yolcuların özel bilgilerinin kayıt altına alınması işlemi hayata geçirilebilir
Mülteci kriziyle mücadele eden Avrupa Birliği'nde ayrıştırıcı konular her geçen daha da gün yüzüne çıkıyor. Mülteciler, terör saldırıları ve ekonomik kirlerle ilgili gelişmeler birliğe karşı olan aşırı sağcılar ve ırkçıların elini kuvvetlendiren gelişmeler yaşanıyor.
Birlik üyelerinin teröre kaşı takındıkları tavır sınır ve göç konularında takındıkları tavırdan çok farklı değil. Ortak istihbartın olmaması konunun egemenliğin parçası olarak değerlendirilmesinden kaynaklanıyor. Sorunlu hukukî alt yapısı sebebiyle Europol bile rolünü oynamakta zorlanıyor. Avrupa'da insan kaçakçılığı ve siber şiddete karşı oynadığı rol göz önünde bulundurulduğunda teröre karşı ortak mücadelede yeterli derecede faydanılmadığını söylemek mümkün. Düne kadar Birlik üyeleri havalimanlarından giriş-çıkış yapanların bilgilerini (Passenger Name Record / PNR), özel hayatı ilgilendirdiği gerekçesiyle, paylaşmaya yanaşmıyorlardı. Lâkin, Komisyon olumlu yönde bir iradenin belirdiğini söylüyor. Gerçekleşmesi durumunda Avrupa Birliği-Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlarının giriş-çıkışları kadar varacakları noktalarda otel ve araba rezervasyonları gibi uçakta talep ettikleri yemeğe kadar bir dizi bilgiye ulaşılacak. Bu aynı zamanda Avrupalıların daha fazla kontrol edilecekleri anlamına geliyor.
Kabul edilmesi durumunda Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Büyük Britanya ve Avustralya arasında uygulanan e-borders programının bir benzeri olacak. Düne kadar Avrupa Birliği'nin Amerika ile bilgi paylaşımına yanaşmaması hukukî alt yapı eksikliğinden kaynaklanıyordu. Oluşturulacak yeni bilgi bankasında yolcuların sabıka durumlarının yer alıp almayacağı tartışma konusu. 11 Eylül saldırıları sonrasında Amerika'nın hukuk dışı uygulamaları hatırlandığında, hukukî alt yapısı sağlansa da, Birlik dışındaki devletlerde sağlanmaması başka ajansların çok özel bilgilere ulaşmasını engelleyemecek. Avrupa Parlamentosu İçişleri Komisyonu'nda 15 Temmuz 2015 tarihinde gerçekleşen oylamada, salt çoğunlukla (32 kabul - 26 red), prensipte uzlaşılması, insan haklarının korunamayacağı (ihlal edileceği) hususunda endişelerin sürdüğünü gösteriyor.
Henüz yorum yapılmamış.