Sosyal Medya

Güncel

Güvenlik zirvesi Suriye gündemiyle toplandı

AFAD, Suriye’deki Bayırbucak Türkmen bölgesindeki çatışmalardan kaçan bir grup Türkmen ailenin, Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşı tarafındaki Yamadi Kampı'na yerleştirildiğini açıkladı. Başbakan başkanlığında güvenlik zirvesi toplandı.



Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında Çankaya Köşkü'nde saat 13:00'te yapılması planlanan güvenlik toplantısı 14:15'te başladı ve yaklaşık 45 dakika sürdü. Toplantının gündem Suriye oldu.

Toplantıya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, İçişleri Bakanı Selami Altınok, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi, Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Bahadır Köse, Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, MİT Müsteşar Yardımcısı İsmail Hakkı Musa ile AK Parti İstanbul Milletvekili Ali Sarıkaya katıldı.

Başbakan Davutoğlu cumartesi günü de Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile görüşerek, Bayırbucak Türkmen bölgesine yönelik saldırılarla ilgili bilgi almıştı.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkmen ailelerin insani ihtiyaçlarının AFAD ve Hatay Valiliği'nin koordinasyonunda, Kızılay ve Sağlık Bakanlığı ekiplerinin yanı sıra ilgili sivil toplum kuruluşlarının işbirliğiyle olayların ilk anından itibaren karşılanmaya devam edildiğini açıkladı.

AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada, Suriye’nin Lazkiye kırsalında, son günlerde yaÅŸanan ÅŸiddetli çatışmalar nedeniyle Bayırbucak Türkmenlerinin yoÄŸun olduÄŸu bölgedeki halkın köylerini terk etmek zorunda kaldığı, bir grup Türkmen ailenin Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşı tarafında bulunan Yamadi Kampı'na yerleÅŸtirildiÄŸi belirtildi.

"Ailelerin acil barınma ihtiyaçları için derhal yeterli miktarda aile tipi çadırlar gönderilmiştir. Çeşitli sivil toplum kuruluşları ile irtibata geçilerek çok sayıda bebek battaniyesi ve kıyafetinin sınıra ulaştırılması organize edilmiştir. UNICEF ile yapılan görüşme sonucunda 2 bin aile hijyen kiti olay bölgesine sevki sağlanmıştır. İlk gün bölgeye ulaşan AFAD yetkilileri, Türkmen halkın temsilcileriyle görüşerek tüm insani ihtiyaçlarının karşılanacağını bildirmiştir. Bölgedeki gelişmelere bağlı olarak ülkemize yönelebilecek nüfus hareketlerine karşı sınırın sıfır noktasında, kayıt kabul, sağlık, iaşe, güvenlik hizmetleri için tüm ilgili kamu kurum ve kuruluşları hazır hale getirilmiştir."

Açıklamada, Türkiye'nin, Türkmenlere yönelik insani yardımlarını Suriye’de iç karışıklıkların baÅŸladığı ilk günden itibaren devam ettirdiÄŸi, AFAD koordinasyonunda, 20 bin Türkmen'in 4 barınma merkezinde misafir edildiÄŸi, sıfır noktasındaki insani yardımlar kapsamında da Suriye'deki sivil halka bugüne kadar toplamda 1 milyar 136 milyon 383 bin lira deÄŸerinde, 18 bin 695 araç insani yardım gönderildiÄŸi duyuruldu.

Çatışmalar Yayladağı'ndan duyuluyor

Suriye'de rejim güçleriyle Türkmen birlikler arasında devam eden çatışmalar, bölgenin iki stratejik noktası olan Kızıldağ ve Burj El Kasab çevresinde sürüyor.

Rejim güçleri, Türkmen köylerine yönelik birkaç noktadan başlattığı hava destekli saldırılarını pazar günü de sürdürüyor.

Çatışmalar, bölgede stratejik öneme sahip, güneydeki Burj El Kasab ve kuzeydeki Kızıldağ noktalarında sürerken, rejim güçleri, Türkmen köyleri ve Cebel Ekrad bölgesini yoğun top atışına tutuyor.

Bölgedeki patlama sesleri Yayladağı ilçesinden de duyuluyor.

Suriye’deki Bayırbucak Türkmen bölgesindeki çatışmalardan kaçan 1500 kiÅŸi Türkiye sınırına dayanmıştı. Ankara, Rusya destekli operasyonun BM'de görüşülmesi için BM Dönem BaÅŸkanlığı'na mektup göndermiÅŸti.

Kaynak: Al Jazeera, AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.