Güncel
Meclis Başkanı seçiliyor
TBMM Başkanlığı için AK Parti'li Kahraman, CHP'li Bilgehan, MHP'li Halaçoğlu ve HDP'li Fırat yarışıyor. İlk tur oylamada beklendiği gibi herhangi bir parti 367'yi bulamadığından başkan seçilemedi. İkinci tur oylamaya geçildi.
TBMM BaÅŸkanlığı seçimi için Genel Kurul saat 15.00'te, geçici baÅŸkan Deniz Baykal baÅŸkanlığında toplandı. Ä°lk tur oylamada AK Parti’nin adayı 316, CHP’nin adayı 127, HDP’nin adayı 41, MHP’nin adayı da 41 oy aldı.
Herhangi bir parti üye tam sayısının üçte ikisi yani 367’yi bulamadığı için ikinci tur oylamaya geçildi.
İkinci turda da 367 aranacak. Üçüncü oylamada ise üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) yeterli olacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan Meclis Başkanı seçilecek.
TBMM Başkanı'nın seçilmesinin ardından Danışma Kurulu'nun toplanması ve toplantıda Başkanlık Divanı'nda temsil edilecek TBMM Başkanvekilliği, Katip Üyelik ve İdare Amirliği için dağılım yapılması öngörülüyor.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 14.59'da Genel Kurul Salonu'na girdi. Kılıçdaroğlu'nu CHP'li milletvekilleri ayakta alkışlayarak karşıladı. Kılıçdaroğlu'nun ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli salona girdi.
Genel Kurul Salonu'na en son Başbakan Ahmet Davutoğlu gitti. AK Parti'li milletvekilleri Davutoğlu'nu ayakta alkışlayarak karşıladı. Davutoğlu, AK Parti sıralarında TBMM Başkanı adayı, AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman ile birlikte oturdu.
Nusaybin gerginliÄŸi
Meclis oturumunda HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Mardin, Cizre ve Yüksekova'da uygulanan sokağa çıkma yasaklarıyla ilgili görüşlerini dile getirdi. HDP Mardin milletvekillerinin şu an açlık grevinde olduğunu söyleyen Baluken, uygulamaların "darbe uygulaması olduğunu" savundu.
Baluken'in bu uygulamaların Meclis gündemine alınmasını istemesi üzerine Deniz Baykal, bu konuların önemli olduğunu belirterek, önümüzdeki günlerde konunun ele alınabileceğini ifade etti.
Davutoğlu alkışladı
Başbakan Ahmet Davutoğlu ve AK Parti milletvekilleri Baykal'ın bu sözlerini alkışlarken HDP'lilerden tepki geldi. Baykal bunun üzerine, "İç tüzüğü uygulayan bir başkan olduğum için mi beni eleştiriyorsunuz?" diye sordu.
HDP'li milletvekilleri Meclis Genel Kurulu'nda Doğu ve Güneydoğu'da çekilen bazı fotoğrafları havaya kaldırarak gösterdi. Baluken'in katliam yapıldığını söylemesi üzerine AK Partili milletvekilleri alkışla tepki gösterdi.
AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Baluken'in bir parlamenter olarak konuştuğunu belirterek, kamu güvenliğini sağlayan güvenlik güçlerine yönelik böyle bir ifade kullanamayacağını savundu.
Yaşanan tartışmaların ardından yemin etmeyen milletvekilleri kürsüye çağrılarak yemin etmeleri istendi. Yemin tartışmalarında öne çıkan HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana kürsüye çıkmadı. Daha sonra tezkereler okundu.
Kahraman, Bilgehan, Fırat ve Halaçoğlu aday
26. Dönem milletvekillerinin yemin töreninin yapıldığı 17 Kasım Salı günü başlayan TBMM Başkanı adaylığı başvuruları, saat 24.00 itibariyle sona erdi.
Parlamentoda temsil edilen 4 siyasi partiden de TBMM Başkanı adaylığı için başvuruda bulunuldu. İlk başvuru, MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu için geldi. Halaçoğlu'nun başvurusu, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ve MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman'ın imzasıyla 18 Kasım'da TBMM Genel Sekreterliği'ne iletildi.
AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman ve CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan'ın adaylık başvuruları 20 Kasım'da yapıldı.
Kahraman, AK Parti Grup Başkanvekilleri Mahir Ünal, Ahmet Aydın, İlknur İnceöz ve AK Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül ile TBMM Genel Sekreteri İrfan Neziroğlu'nun makamına giderek adaylık başvurusunu yaptı.
CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay ve Özgür Özel de aynı gün Bilgehan'ın adaylığına ilişkin başvuruyu TBMM Başkanlığı'na teslim etti.
Son başvuru ise 21 Kasımda HDP'den geldi. Dengir Mir Mehmet Fırat'ın başvuru evrakını HDP Grup Müdürü Mehmet Ali Oral, TBMM Genel Sekreterliği'ne verdi.
Kaynak: AA
Henüz yorum yapılmamış.