Sosyal Medya

Coğrafyamız

Bayırbucak'ta çatışma hala devam ediyor

Esad güçlerinin, Rus uçaklarının desteğiyle Bayırbucak bölgesine yönelik saldırılarına karşılık Türkmenlerin direnişi sürüyor



Suriye'de Türkmenlerin yoÄŸun olarak yaÅŸadığı Bayırbucak bölgesindeki Derhanne, KızıldaÄŸ ve Fırınlık köyleri çevresinde çatışmalar sürüyor. Åžiddetli Rus hava bombardımanı eÅŸliÄŸinde rejim güçlerinin sivil yerleÅŸim bölgelerine yönelik saldırıları da devam ediyor. Stratejik öneme sahip KızıldaÄŸ mevkinde devam eden çatışmalar, Türkiye'ye doÄŸru göçü tetikliyor. 

Suriye rejim güçleri, Türkiye'nin sınırında bulunan Lazkiye vilayetinde, Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısında kalan ve Türkmenlerin yoÄŸun olarak yaÅŸadığı Bayırbucak bölgesine yaklaşık iki haftadır kara operasyonu düzenliyor. 

Bölgenin güneyindeki Gımam köyünü hedef alarak baÅŸlayan saldırılar, 3 gündür Bayırbucak'taki Acısu, Fırınlık ve özellikle KızıldaÄŸ bölgelerinde Rus savaÅŸ uçaklarının yoÄŸun bombardımanıyla devam ediyor.  

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, dünden bu yana çatışmalar KızıldaÄŸ'da yoÄŸunlaÅŸtı. Sahadaki son durum, Gimam, 45 Tepesi, Zuveyk köyü, Acısu KavÅŸağı, KızıldaÄŸ'ın bir kısmının rejim güçlerinin elinde geçti. 

STRATEJÄ°K NOKTALAR

Ä°ki gündür yoÄŸun çatışmaların yaÅŸandığı, Türkiye'ye 5 kilometre mesafedeki KızıldaÄŸ, bölgedeki en yüksek daÄŸ olması nedeniyle stratejik önem taşıyor. KızıldaÄŸ, Türkiye sınırına 500 metre mesafede bulunan bölgenin en doÄŸu ucu olan Yamadı'ya kadar atış üstünlüğü saÄŸlıyor. Rejim güçleri bu tepeyi tam olarak ele geçirirse KızıldaÄŸ'dan Yamadı'ya kadar on Türkmen köyünü topçu atışıyla vurabilir. 

 Rejimin hedefindeki bir diÄŸer nokta ise Acısu bölgesi. Burası, Türkmen birliklerinin batı sahil kesimi ile kuzey hattındaki son nokta. KızıldaÄŸ ve güneydeki 45 Tepesi ile birlikte adeta bir üçgen oluÅŸturan bölge, rejim için stratejik ve hayati öneme sahip.

Türkmen Dağı güney hattında Gımam’ın ardından bir diÄŸer önemli nokta Zuveyk köyünü de rejim ele geçirdi. Esadgüçleri buradan kuzeydeki Burc Keseb noktasına ilerleyerek Türkmen Dağı ile Cebel Ekrad arasındaki baÄŸlantıyı keserek Türkmen Dağı’nı topyekün kuÅŸatma altına alabilir. 

200 AİLE YAYLADAĞI'NA GEÇTİ

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, dün gece geç saate kadar Kızıldağ'da çatışmaların sürdüğünü söyledi. Türkmen birliklerin etkili kara savunması sonucu, Kızıldağ'ın kaybedilmediğini belirten Mustafa, "Dünden bu yana bölgede anormal bir değişiklik yok. Yalnızca göç var. Dün yaklaşık 200 aile, Yayladağı'na geçti. AFAD ek çadır gönderdi. Suriye Türkmen Meclisi'nden bazı arkadaşlarımız da Yayladağı bölgesine gitti" dedi.

"Bayırbucak bölgesinde Türkmen birlikler, başka hiçbir muhalif grubun desteği olmadan rejim güçleriyle savaşıyor" diyen Mustafa, rejimin ele geçirdiği Gimam'dan, sahilden ve Fırınlık mevkiinden olmak üzere kuzey, güney ve orta hattan saldırdığını belirtti.

Acısu bölgesinde rejimin ilerleyemediÄŸini aktaran Mustafa, KızıldaÄŸ'ın düşmesiyle doÄŸuya doÄŸru tüm Türkmen köylerinin tehlike altında olacağını vurguladı. 

Mustafa, şöyle devam etti: Biz orada toprağımız için süper güçler karşısında savaşıyoruz. Teslim olup, bırakacak değiliz. Oradaki birliklerimiz inanıyorlar. Sonuna kadar mücadelemizi vereceğiz. Dün Türkiye'nin hava desteğiyle Sultan Murad Tugayları DAEŞ'in elinden 2 köyü geri aldı. Yaklaşık 4 aydır orada ilerleyemiyorduk. Bu bizim için moral verici bir gelişme oldu. Güvenli bölge oluşturulmasında önemli bir adım atıldı. Güvenli bölge bizim için olmazsa olmazımızdır ve güvenli bölge oluşturulmazsa Türkmenler biter. Bayırbucak'ı kurtarsak da, Halep'in kuzeyinde güvenli bölge oluşturulmak zorunda. Bu arada, dün gece Kızıldağ'da çatışmalar sürerken, bir diğer Türkmen bölgesinde 2 köyün geri alınması, Türkmenlerin kaç cephede birden savaştığını da gösterdi.

SMDK'DAN LAZKİYE'DE GENEL SEFERBERLİK ÇAĞRISI

Öte yandan, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve devrimci gruplara Lazkiye'de genel seferberlik ilan etme çağrısında bulundu.

Esad güçlerinin ve Rus uçaklarının desteÄŸiyle Lazkiye vilayetinde Türkmenlerin yoÄŸun olarak yaÅŸadığı  Bayırbucak bölgesine yönelik saldırıları çerçevesinde SMDK tarafından yapılan yazılı açıklamada, ÖSO ile devrimci gruplara "iÅŸgalci güçleri püskürtmek ve maÄŸlup etmek için" iÅŸbirliÄŸi yapma ve Lazkiye'de genel seferberlik ilan etme çaÄŸrısı yapıldı.

Uluslararası toplumdan Suriye halkına ve ÖSO'ya yönelik saldırıların durması için gerekli önlemleri alma, Rusya ile İran'ı "işgallerini bitirme" ve tüm güçlerini Suriye topraklarından çekmeye zorlama talebinde bulunulan açıklamada, Rus uçaklarının hedef aldığı birçok bölgede IŞİD üyelerinin bulunmadığı kaydedildi.

Komşu ülkelere gidecek sığınmacıların güvenli bölgelere geçişini kolaylaştırmaları için çağrı yapılan açıklamada, sınır bölgelerindeki kamplarda yaşayan sığınmacıların Rus saldırılarına maruz kaldığı, zor şartlar altında yaşadığı, kış mevsiminin yaklaşmasıyla çadır, ısıtıcı, gıda ve ilaç gibi ihtiyaçların arttığı belirtildi.

Açıklamada ayrıca, "Suriye halkının hakları ve taleplerini gerçekleştirmek için çalışan" ÖSO'ya gerekli askeri desteğin verilmemesi durumunda sahadaki durumun terörist güçler ve mezhepçi milisler lehine değişeceği uyarısında bulunuldu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.