Sosyal Medya

Coğrafyamız

Muhalif Nusayriler İstanbul'da toplandı

Suriyeli muhalif Alevi (Nusayri) gruplar, 'Suriye'nin Yarını' adlı yeni bir siyasi oluşuma gitmek için İstanbul'da toplandı. Daha güçlü ve birleşik bir muhalif kitlenin oluşması için çaba harcayan SMDK toplantıya destek vererek, Nusayrileri dışlamadıkları mesajını veriyor.



Suriye'nin Esed ve muhaliflerin yönetimindeki bölgeleri ile, yurtdışında yaÅŸayan Alevi toplum semsilcileri Ä°stanbul'da bir araya geldi. Suriye sorununa uluslararası arenada çözüm arayışlarına gidildiÄŸi bir dönemde Suriyeli muhalif Aleviler (Nusayriler) 'Suriye'nin Yarını' (Äžed Suriye) adı altında yeni bir siyasi oluÅŸuma gidiyor. 

'Hepimizi bir araya toplayan özgür bir vatan' sloganıyla yola çıkan 'Suriye'nin Yarını' hareketi Alevilerin Sünniler ile birlikte yaÅŸadığı bir Suriye istiyor. 

Hareketin kurucusu Suriyeli yazar Fuad Hmera. Lazkiyeli olan Hmera Suriye’deki ayaklanmanın ilk günlerinden yana muhalifleri destekledi. O’na göre Esed ailesi Suriye’yi rehin aldı ve özgür bir ülkede yaÅŸamak için ailenin hegemonyasına son vermek gerekiyor:

“Esed rejimi Alevileri temsil etmiyor. Alevileri kullanıyor ama kesinlikle yalnızca kendi menfaatleri ve varlığı için çaba gösteriyor. Baas Partisi’ni bile yozlaÅŸtırdılar. Suriyelilerin çıkarına olan ÅŸey birlikte hareket etmemiz. Suriye tarih boyunca uygarlıkların geçiÅŸ bölgesi oldu. Her mezhep, her etnik grup diÄŸerinden bir parça taşıyor. Bölünmemiz hepimizin bir parçasını yitirmesi anlamına gelir”.Suriye’de barışçıl gösterilerin yapıldığı dönemde Hmera, muhalifleri desteklediÄŸi için, Esed yönetimi tarafından gözaltına alındı. Hmera daha sonra serbest kalsa da Esed yönetimi altındaki bölgelerde Alevilerin de baskı altında olduÄŸunu iddia ediyor ve ÅŸunları söylüyor:

“KuruluÅŸ toplantımıza katılan arkadaÅŸların bir kısmı Suriye’den geldi. Bazıları da Esed yönetimindeki bölgelerden. 23 arkadaşımız çıkışlarına izin verilmediÄŸi için burada olamadılar. Buraya gelenler de basın tarafından görüntülenmek istemiyor. Olay artık kenti çıkarlarını korumak için dış güçlerle çalışan bir ailenin ayakta kalma mücadelesine döndü. Bunun Suriyeliler hiç bir faydası olmaz”

SMDK’da Suriyeli Alevilere destek

‘Suriye’nin Yarını’ hareketinin kuruluÅŸ toplantısında katılan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) baÅŸkanı Halit Hoca, ulusal koalisyonun her dinden, mezhepten ve etnik gruptan Suriyeliye açık olduÄŸunun altını çizdi:

“Nusayri oluÅŸumla baÅŸtan beri irtibatımız vardı. Ancak bu baÄŸlantımız ne yazık ki diasporadaki Aleviler ile sınırlıydı. Suriye içindeki kitleye ulaÅŸmakta sıkıntı çektik. Bugün tanık olduÄŸumuz toplantıda bir çoÄŸu Suriye’den gelmiÅŸ tanınmış, etkili isimler gelip kendi siyasi oluÅŸumlarını kuruyor. Biz SMDK olarak, Nusayrilerin  siyasi çözümde yer alması gerektiÄŸi düşüncesindeydik. Bugün inÅŸallah bu isteÄŸimiz gerçekleÅŸmiÅŸ oldu”.Suriye'nin Yarını hareketini SMDK içinde veya paralel bir çizgide görmeyi istediklerini söyleyen Hoca, Ä°stanbul'daki toplantıdan sonra, Riyad toplantısında da Sruiyeli Alevilerin olmasını istediklerini belirtti:

"Riyad toplantısında SMDK dışındaki diğer muhalif gruplar ve sivil toplum kuruluşları ile, siyasi ve dini figürlerle bir araya geleceğiz. Pozisyonlarımızı birleştirip, yeni bir Cenevre süreci olacaksa, rejimin karşısında birlikte oturmak istiyoruz".

Suriye'nin Yarını hareketinin iki gün sürecek kuruluÅŸ toplantısının ardından bir basın toplantısı ile Suriyeli Alevi muhaliflerin kendilerini nasıl bir siyasi paltformla temsil edecekleri, kesin hatlarıyla ortaya çıkmış olacak. 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.