Kültür Sanat
Yer altı şehrinde yeni bulgular
Nevşehir'de kentsel dönüşüm çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan yer altı şehrinde, uzun geçiş tünelleri ve yeni yaşam galerilerine ulaşıldı.
Nevşehir Belediyesi tarafından projelendirilen ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından gerçekleştirilen Nevşehir Kalesi ve Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi uygulaması sırasında ortaya çıkan yer altı şehrinde yeni uzun geçiş tünellerine ve yaşam galerilerine ulaşıldı.
Kent merkezinde yer alan ve üçüncü derece arkeolojik sit alanı ilan edilen Nevşehir Kalesi çevresindeki 11 mahalleyi içine alan 360 bin metrekarelik alandaki kazı çalışmaları devam ediyor. Çalışmalarda bu yılın başında ortaya çıkarılan yer altı şehrinde, yeni geçiş tünelleri ve yaşam galerileri bulundu.
ARAŞTIRMACILARIN GÖZDESİ OLDU
Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halen devam eden kazı çalışmaları sırasında edinilen ilk bilgilerin paylaşılmasıyla farklı ülkelerden birçok araştırmacının bölgeye gelerek incelemelerde bulunduğunu, Kapadokya bölgesinin tarihi başlangıcına ışık tutacak bilgilere bu yeraltı yerleşimi sayesinde ulaşılacağını söyledi.
Turizme kazandırılmış bilinen diğer yeraltı şehirlerinin geçmiş dönemlerde insanların tehlike anında kısa süreli sığındıkları yerler olduğuna işaret eden Ünver, "Ancak burası insanların yaşamlarını sürdürdükleri gerçek bir yeraltı şehri. Ayrıca diğer yeraltı şehirlerinde hiç karşılaşmadığımız uzun tüneller ve geçmişte insanların yıllarca hayatını sürdürdüğü tespit edilen yeni yaşam odalarıyla ilk kez karşılaşıyoruz" dedi.
KAZI ÇALIŞMALARI İLE 5 BİN YILLIK BULGULAR ORTAYA ÇIKTI
Kazı çalışmaları sırasında 5 bin yıllık bulguların ortaya çıkartıldığını aktaran Ünver, şöyle devam etti:
"Çok önemli bulgulara, yeni uzun tünellere ve insanların topluca yaşadığı alanlara ulaştık. İçerisinde bezirhaneler, şapel ve insanların yeraltı şehrindeki farklı yaşam alanlarına eriştiği tünellere ulaşıldı. Burası diğer yeraltı şehirleri gibi insanların belli bir süre saklandığı değil, sürekli yaşadıkları gerçek bir yer altı şehri konumunda. Dünya tarihi açısından da çok önemli bilgi ve bulgulara ulaşacağımıza kesin gözüyle bakıyoruz. Türkiye ve dünya tarihi adına önemli bir süreçte ilerliyoruz. Nevşehir'in tarihini 5 bin yıl öteye taşıyacak bu alandaki ilk bulgular bizi Hititler Dönemi'ne kadar götürüyor. Çalışmalar neticelendiğinde Kapadokya'nın tarihi yeniden yazılacaktır"
Henüz yorum yapılmamış.