Sosyal Medya

Güncel

'Koalisyon tek başına yeterli değil'

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Blinken, Viyana'da alınan kararlar doğrultusunda Suriye'deki siyasi geçiş süreci başlasa da 2017'de IŞİD'in hâlâ sahada olabileceğini, bu konuda Rusya'nın da dikkate alınması gerektiğini söyledi. Blinken, "IŞİD'le mücadelede koalisyonun gücü tek başına yeterli değil" dedi.



ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken, Atlantik Konseyi Zirvesi'nin son gününde bir konuşma yaptı. Dünyanın en karmaşık döneminden geçtiğini söyleyen Blinken, 1 Ocak'a kadar Suriye'de rejim ve muhalefetin bir araya gelmesi için çalıştıklarını ifade etti.

13 Kasım'daki son Viyana toplantısında verilen kararlar doğrultusunda 6 aylık bir geçiş hükümetinin ardından sonraki 18 ay içerisinde ateşkesin sağlanması ve ülkede seçimlere gidilmesi için çabaladıklarını hatırlattı.

Esed'in geleceÄŸiyle ilgili farklı görüşlerin hâkim olduÄŸunu ancak sürecin daha iyi bir noktaya ulaÅŸtığını söyleyen Blinken, “Seçimlerin öngörüldüğü 2017'de IŞİD ortadan kalkmış olacak mı?” sorusunu şöyle yanıtladı:

"Bunun ideali şöyle: eÄŸer siyasi geçiÅŸi tamamlayabilirsek, o zaman bu geçiÅŸ dönemi elbette ulus çapında ateÅŸkes ortamında olmalı. DAEÅž konusunda bir ÅŸey diyemeyiz, koalisyon gücü tek başına yeterli deÄŸil. Rusya'yı da dikkate almamız gerekir. Rusya sadece rejim karşıtı güçlere odaklanmamalı. Tüm bunları baÅŸarabilirsek DAEÅž'i yenmemiz çok daha kolay olur.”

"Seçimleri yapmaya karar verdiÄŸimiz dönemde hâlâ DAEÅž olabilir” diyen Blinken, “Ama geçiÅŸ dönemi baÅŸarılı olursa DAEÅž'i çok daha rahat izole ederiz, çok daha küçük bir bölgeye sıkıştırabiliriz ve önemi kalmamış olur" diye ekledi.

45 ülkenin de yasalarını güncelleyerek yabancı savaşçılarla daha etkin mücadele baÅŸlattığını söyleyen Blinken, “Türkiye de bölgedeki en önemli ortaklarımızdan. Şüphelileri izlemek ve tutuklamakta önemli aÅŸamalar gerçekleÅŸtirdi" diye konuÅŸtu.

Konferansın ardından Blinken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun'la kısaca görüştü.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.