Sosyal Medya

Coğrafyamız

Çin'de yine Uygur katliamı: 28 ölü

Çin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaptığı operasyon hakkında "Yabancı aşırılıkçı bir gruptan emir alan vahşi terörist çete yok edildi. Teslim olan bir kişinin yanı sıra 28 haydut tamamen yok edildi" ifadelerini kullandı.



Çin polisi, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde 28 kiÅŸiyi öldürdüklerini açıkladı. Açıklamada öldürülenlerin ‘yabancı aşırılıkçıların talimatlarıyla’ bir kömür madenine saldırarak 16 kiÅŸiyi öldüren saldırganlar olduÄŸu iddia edildi.

Resmi Sincan Daily gazetesinde “Sincan, 56 gündür süren aralıksız mücadeleden sonra, doÄŸrudan yabancı aşırılıkçı bir gruptan emir alan vahÅŸi terörist çeteyi yok etti. Teslim olan bir kiÅŸinin yanı sıra 28 haydut tamamen yok edildi” ifadeleri kullanıldı.

Resmi Åžinhua haber ajansı da saldırganların liderlerinin isimlerinin Musa Tohniyaz ve Mamat Aysa olduÄŸunu belirtti. Bu iki isim de sıklıkla Uygurlar arasında görülüyor.

'Kadın, çocuk ve yaşlılar öldürüldü'

Sürgündeki Dünya Uygur Kongresi Sözcüsü DilÅŸat RaÅŸit, ölenler arasında kadın, çocuk ve yaÅŸlıların olduÄŸunu söyledi. 

Maden saldırısıyla ilgili ilk açıklamayı bugün yapan Sincan bölgesel yönetimi, 18 Eylül’de bölgedeki Aksu kentindeki Sogan kömür madenine saldırı yapıldığını, saldırıda 5’i polis 16 kiÅŸinin öldürüldüğünü belirtti. ABD’nin finanse  ettiÄŸi Radio Free Asia ise saldırıda en az 50 kiÅŸinin öldüğünü iki ay önce duyurmuÅŸtu.

Sincan Daily gazetesine göre, maden saldırısının ardından saldırganlar daÄŸlara kaçtı. Çin hükümeti de 10 binden fazla kiÅŸiyle ‘kaçılamaz bir aÄŸ’ kurarak saldırganları aramaktaydı

‘Terör’ mü, baskıya mazeret mi?

Çin hükümeti, enerji zengini Sincan’da ciddi ‘Ä°slami terör’ ve ‘ayrılıkçılık’ tehditleri olduÄŸunu iddia ediyor. Ä°nsan hakları grupları ise Çin hükümetinin Uygurlara baskı uygulamak için bu iddiaları öne sürdüğünü belirtiyor. Bu gruplara göre Çin hükümeti, kendileriyle savaÅŸan bir örgütün varlığına dair henüz somut kanıtlar gösteremedi.

Çin Batı’yı ikiyüzlülükle suçluyor

Çin, kendisini insan hakları ihlallerinden dolayı suçlayan Batı’nın iddialarını reddediyor. 13 Kasım’da IŞİD’in Paris’te düzenlediÄŸi saldırılardan sonra, Çinli yetkililer Batı ülkelerini ‘terörizmle savaÅŸ’ konusunda ikiyüzlülükle suçladı.

IŞİD gibi grupların tehdidi altında olduklarını belirten Çin devlet medyası, bu hafta IŞİD’in Suriye’de bir vatandaÅŸlarını öldürdüğünü ve Uygurların OrtadoÄŸu’daki örgütlere katılarak savaÅŸtığını hatırlattı.

Kaynak: AFP ve Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.