Sosyal Medya

Güncel

Sığınmacıların ABD'ye Girişini Zorlaştıran Tasarıya Onay

ABD Temsilciler Meclisi, Suriyeli ve Iraklı mültecilerin ülkeye kabulünü zorlaştıran maddeler içeren yeni yasa tasarısını kabul etti.



ABD'nin iki yasama organından biri olan Temsilciler Meclisi, Suriyeli ve Iraklı mültecilerin ülkeye kabulünü zorlaÅŸtıran maddeler içeren yeni yasa tasarısını kabul etti.

Cumhuriyetçi milletvekilleri tarafından verilen ve birçok Demokrat üyenin de destek verdiÄŸi tasarı, 137'ye karşı 289 oyla kabul edildi. Temsilciler Meclisi'ndeki oylamada kabul edilen yeni yasa teklifi, gelecek bir yıl içinde ülkeye kabul edileceÄŸi açıklanan 10 bin Suriyeli mültecinin yanı sıra Iraklı mültecilerin de ülkeye giriÅŸ sürecini zorlaÅŸtırıyor.

Milletvekillerinden üçte ikisinden fazlasının oyunu alan teklif, bu nedenle ÅŸimdilik ABD BaÅŸkanı Barack Obama'nın veto sınırlarının dışında kalıyor. Obama'nın yasa tasarısını veto edememesi için gelecek günlerde teklifin oylanacağı ABD Senatosu'nda da üçte iki Ã§oÄŸunluk elde edilmesi gerekiyor.

Yasa teklifinin bu denli yüksek bir oyla kabul edilmesinde geçen hafta Paris'te düzenlenen terör saldırılarının etkisi bulunduÄŸu yorumları yapılıyor.

Mülteci adayları sıkı taramadan geçiriliyor

Kabul edilen yasa teklifi, Suriye ve Iraklı mültecilerin ülkeye giriÅŸlerini geçici olarak askıya almayı ve FBI ile Ä°Ã§ Güvenlik Bakanlığı'nın daha fazla güvenlik soruÅŸturması yapmasını mümkün kılıyor. Suriyeli mülteci adaylarının, rutin güvenlik kontrolleri dışında BM'den alınacak verilere ve İç Güvenlik Bakanlığı yetkililerinin mülakatlarına göre ek güvenlik protokellerinden geçirilmesi planlanıyor.

ABD yönetimi, 2015 mali yılı içinde bin 682 Suriyeli mültecinin ülkeye alınmasını, 2016 mali yılında bu rakamın 10 bine çıkarılmasını planlıyor. Yönetim, son günlerde Suriyeli mülteciler hakkında "terör tehdidi" nedeniyle baÅŸlayan tartışmalar üzerine ülkeye kabul edilecek Suriyeli mültecilerin nasıl taramalardan geçirildiÄŸine iliÅŸkin detaylı bilgiler veriyor.

Buna göre, mülteciler ABD'ye giren diÄŸer herkese göre daha yoÄŸun biyometrik ve biyografik taramalardan geçiriliyor. Taramaların büyük çoÄŸunluÄŸu Türkiye ve Ãœrdün'de yapılıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.