Sosyal Medya

Güncel

İŞİD çıkarılacak ÖSO girecek

Türk ve ABD jetlerinin gerçekleştireceği operasyonlar sonucunda IŞİD'in boşalttığı alanlara Özgür Suriye Ordusu'nun gireceği öğrenildi.



Sabah'ın haberine göre, IŞİD'in Kilis ve Gaziantep'in karşısındaki 98 kilometrelik hattan temizlenmesi için Washington ve Ankara'nın açıkladığı "ortak operasyon"un ayrıntıları netleÅŸiyor. Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) güneyden kuzeye doÄŸru harekete geçmesi üzerine Türk ve ABD savaÅŸ uçakları havadan IŞİD mevzilerini vuracak. IŞİD'ten boÅŸalan yerlere de ÖSO konuÅŸlanacak. Türkmenlerin ağırlıkta olduÄŸu bölgenin IŞİD'ten temizlenmesinde ana görevi Türkmen güçlerinin de içinde olduÄŸu ÖSO üstlenecek. Yaklaşık 5 bin kiÅŸilik silahlı Türkmen gücü "Hazırız" mesajı verdi. Ayrıca, Halep bölgesinde Esad rejimiyle çatışan ayrı bir muhalif güç de IŞİD'e karşı temizlik harekâtı için kuzeye doÄŸru yola çıktı. 

TÃœRKÄ°YE'NÄ°N SÄ°VÄ°L HASSASÄ°YETÄ° 

Muhalifler, operasyona Mare hattının güneyinden baÅŸlayacak. Türkiye ve ABD baÅŸta olmak üzere koalisyon uçakları havadan destek verecek. Türk askerinin karadan girmesi ise söz konusu olmayacak. Türkiye'nin operasyondan sivillerin zarar görmemesi konusundaki hassasiyeti nedeniyle IŞİD'e yönelik hava harekâtları 'nokta atışı' ÅŸeklinde olacak. IŞİD'in kontrol ettiÄŸi köylerin dışında kampları ve toplanma noktaları bulunuyor. Sivillerin olmadığı bölgelerdeki IŞİD hedefleri nokta atışlarla yok edilecek. Bölgedeki IŞİD mensuplarına, Rakka'dan destek gelmesi durumunda da bu destek havadan vurulacak. Operasyon baÅŸarıya ulaÅŸtığında 98 kilometrelik bir alan IŞİD'ten temizlenmiÅŸ olacak. Bölgenin kontrolünü de ÖSO birlikleri yapacak. "Terörden arındırılmış bölge" olarak adlandırılacak alana havadan herhangi bir tehdit olması durumunda da yine koalisyon uçakları devreye girecek. 

ABD'DEN 2'NCÄ° SEVKIYAT

ABD yönetimi, Suriye'nin kuzeyindeki muhalif gruplara ikinci kez silah yardımı yapıldığı iddiasını doÄŸruladı. ABD DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner basın toplantısında, Suriyeli Arap Koalisyonu'na geçen hafta sonunda ikinci kez mühimmat yardımı yapılıp yapılmadığına iliÅŸkin soruya, "DoÄŸru, ikinci sevkıyat yapıldı" yanıtı verdi. PKK'nın Suriye kolu YPG'nin de parçası olduÄŸu Suriye Arap Koalisyonu olarak tanımlanan gruplara yapılan ikinci yardımın, hava yoluyla Erbil'e buradan da karayoluyla Suriye'nin kuzeyine ulaÅŸtırıldığı iddia edilmiÅŸti. 

SÄ°NÄ°RLÄ°OÄžLU: PLANLARIMIZ VAR

DışiÅŸleri Bakanı Feridun SinirlioÄŸlu da IŞİD'e karşı Türkiye'nin bazı planlarının olduÄŸunu belirterek, ÅŸunları söyledi: "Biz IŞİD'in sınırlarımızda varlığını sürdürmesine izin vermeyeceÄŸiz. Bununla ilgili bazı planlarımız mevcut. Bunların zamanlaması ve nasıl yürütüleceÄŸi konusunda o planlamalar tamamlanmadan ayrıntılı bir tanım yapmam mümkün deÄŸil ama iÅŸin özü ÅŸudur; IŞİD, tüm dünya için olduÄŸu gibi Türkiye için de ciddi tehdittir. Mücadelemizi önümüzdeki günlerde daha da güçlendirerek sürdüreceÄŸiz. ABD ile de bu çerçevede çok yakın bir iÅŸ birliÄŸimiz var. BildiÄŸiniz gibi Ä°ncirlik'te de bazı konuÅŸlandırmalar oldu. Tüm bu adımların Suriye ve Türkiye halkının güvenliÄŸi için kararlılıkla atılacağından hiç kimsenin tereddüdü olmasın." 

IŞİD'İN KRİPTOSU ÇÖZÜLDÜ 18 İL KURTULDU

Ankara'da 103 kiÅŸinin ölümüne yol açan çifte canlı bomba saldırısından sonra ele geçirilen dijital verilerin çözümlenmesiyle IŞİD'in kanlı planları da deÅŸifre oldu. Örgütün Gaziantep sözde "Emiri" firari Yunus Durmaz'ın bilgisayarındaki notlarda 18 ilde 26 noktanın hedef alındığı ortaya çıktı. Bu hedeflerden birinin de tüm dünyanın gözünü çevirdiÄŸi ve Antalya'da gerçekleÅŸen G20 Liderler Zirvesi olduÄŸu belirtildi. Yapılan incelemelerde IŞİD mensuplarının Antalya'da devlet baÅŸkanlarının kalacağıOTELLER, sosyal etkinlikler, geziler, turistik bölgeler ve gece kulüpleriyle ilgili keÅŸif yaptığı belirlendi. Ayrıca, söz konusu 18 ilde hedef alınan noktaların tarihi ve turistik yerler ile eÄŸlence mekanları olduÄŸu belirlendi. IŞİD'in özellikle Aleviler, Yahudiler, gayrimüslimler, azınlıklar gibi grupları hedef aldığı saptandı. 18 ilde alarma geçen güvenlik birimleri kanlı eylemlere fırsat vermedi. Öte yandan Gaziantep'te 5 polisin yaralandığı IŞİD operasyonunda gözaltına alınan 2'si kadın 4 zanlı tutuklandı. Kilis'te de IŞİD üyesi iddiasıyla gözaltına alınan 21 kiÅŸiden Türk olan 2 kiÅŸi cezaevine gönderildi. 

EL KAÄ°DE'NÄ°N LOJÄ°STÄ°K HÃœCRESÄ°NE OPERASYON

İstanbul polisi, bir devlet büyüğüne suikast öncesi hazırlığında olan Afgan uyruklu 2 şüphelinin Bahçelievler ve Esenler'de saklandığı hücre evlerine gece saat 04.30'da eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonda Muhammed Saleem Shaheedzade ve Mehmed Asi Averi gözaltına alındı. Hücrelerde, örgütsel bilgilerin yer aldığı elektronik bellekler ele geçirildi. El Kaide üyesi olduğu belirtilen şüphelilerin görevinin, suikast için Türkiye'ye giriş yapacak militanları barındırmak ve lojistik destek sağlamak olduğu belirlendi. Şüphelilerin, hedefi henüz belirlenemeyen eylemin ardından 95 bin dolar alacakları öğrenildi. Şüpheliler emniyetteki sorgularının ardından adliyeye sevk edilirken polis, El Kaide'nin hedeflerini öğrenmek için geniş çaplı çalışma başlattı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.