Sosyal Medya

Güncel

Bulgarca Kur'ani Kerim meali yayınlandı

Sofya Üniversitesi'nde Klasik Arap Edebiyatı, Kur'an­ı Kerim ve hadis dersleri veren yazar Prof. Dr Tsvetan Teofanov, Bulgarca Kur'an­ı Kerim meali hazırladı.



Sofya Ãœniversitesi'nde Klasik Arap Edebiyatı, Kur'an­Ä± Kerim ve hadis dersleri veren yazar Prof. Dr. Tsvetan Teofanov, Bulgarca Kur'an­Ä± Kerim meali hazırladı. Oxford Ä°slam AraÅŸtırmalar Merkezi'nde ihtisas, Moskova Åžarkiyat Enstitüsü'nde doktora yapan Teofanov, birçok kitap yazdı. Ancak hayatını deÄŸiÅŸtiren çalışması Kur'an­Ä± Kerim'in Bulgarca tercümesi oldu.

Prof. Dr. Tsvetan Teofanov, meal hazırlama aÅŸamasındaki çalışmalarıyla alakalı ÅŸu ifadeleri kullandı: “Yıllar önce, devlete ait yayınevinin sipariÅŸi üzerine Kur'an­i Kerim'i tercüme etmeye baÅŸladım. Bu sosyalist dönemdeydi. Aslında Müslümanlara bir hizmet olmaktan ziyade Türklere yönelik asimilasyon politikaları ile ilgiliydi. Ä°ÅŸe baÅŸladıktan kısa süre sonra 1989 yılında demokratik geçiÅŸ oldu, devlet yayınevi iflas etti, Kur'an­i Kerim'in Bulgarca meali de o yıllarda yayımlanmadı. Ancak ben evime kapandım ve Kur'an­Ä± Kerim'in tercümesi üzerinde çalışmaya devam ettim ve hayatım deÄŸiÅŸti. Asıl o zaman yüce kitabımızı daha iyi anlamaya baÅŸladım ve kalbime iÅŸledim.”  Akademik hayatını Arap dili üzerinde ilerleten Teofanov'un bu ilgisi ona zamanla çok baÅŸka kapılar açmış.

Bu hususla alakalı ÅŸunları anlattı Teofanov: “Meal çalışmalarına baÅŸladığımda ben Kur'an­Ä± Kerim'e sıradan bir kitap gözüyle bakıyordum. Fakat zamanla Kur'an'ı daha derin ve metinler arasındaki manalarıyla birlikte anlamaya baÅŸladım. Ãœniversitede tefsir ve Kur'an meallerini okumuÅŸtum, fakat asıl tercüme ederken onların içtenliÄŸini hissettim. Benim Kur'an­Ä± Kerim'e karşı yolculuÄŸum çok uzun sürdü. Bu yolun sonunda Ä°slam’ı kabul ettim, Müslüman oldum.”

İslam Hayatımı Değiştirdi

Yazar ve akademisyen Teofanov, Arap diline karşı sevgisinin öğrencilik yıllarında baÅŸladığını söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Öğrencilik yıllarımda bir Arapça ders kitabı buldum ve çok sevdim. Arap harfleri, Arapça metin düzeni hoÅŸuma gitti ve bu aÅŸk bir ömür sürdü. Bu da benim kaderimdi sanırım. Ä°slam hayatımı deÄŸiÅŸtirdi. Bir Müslüman olarak beÅŸ vakit namazımı kılıyorum. Bir Müslüman mütevazı ve bilge olmalı. Ä°slam dini bana bunları öğretti.”

AraÅŸtırma ve çalışmalarına ara vermeden devam eden Teofanov'un yayınlanmış çok sayıda tercüme eseri de bulunuyor. Muhtelif konulardaki eserleri hakkında Teofanov ÅŸu bilgileri verdi: “Önceleri pagan Arap ÅŸiirlerini tercüme ettim. Arap ortaçaÄŸ edebiyatını inceledim. Yeni bir kitabım da var 'Hazretlerin Fenomenolojisi' adlı.

Bu kitap eski Ä°ncil’i konu alıyor. OrtadoÄŸu'da önemli dini figürlerin etkisini inceledim ve fenomen olarak ele aldım. Bu ciddi bir akademik çalışma oldu. Kitap çok ilgi gördü. Yayıncılar tarafından 'Ekim ayının en iyisi' seçildi. Dine karşı ilgi artıyor, dini farklılıkları öğrenme ve kabul etme eÄŸilimi izleniyor.”

 

 

dunyabizim.com

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.