Sosyal Medya

Dünya

Paris saldırılarının 'günah keçisi' sığınmacılar olabilir

Paris'teki saldırıların son aylarda Avrupa gündemini bir hayli meşgul eden sığınmacılar krizini daha da ağırlaştırmasından endişe ediliyor.



AA'nın haberine göre; Paris'i 13 Kasım'da kana bulayan ve IŞİD tarafından üstlenilen saldırılarda en az 129 kiÅŸi hayatını kaybetmiÅŸ, 352 kiÅŸi yaralanmıştı. Bir Suriyeli sığınmacıya ait olduÄŸu iddia edilen, sahte ya da hakiki olduÄŸu henüz doÄŸrulanmamış bir pasaportun olay yerinde bulunması, bazı basın organlarında sığınmacıları suçlayacak ÅŸekilde yansıtılmıştı.

Paris saldırılarının ardından Avrupa'nın halihazırdaki kırılgan mülteci politikasının ne yönde ÅŸekilleneceÄŸi merak ediliyor. Yıl sonuna kadar 1 milyon sığınmacının gelmesi beklenen Avrupa'da, kapıların sığınmacılara tamamen kapatılmasından ve yabancı düşmanlığının artmasından kaygı duyuluyor. 

Avrupa BirliÄŸi (AB) ülkelerinin tamamına yakınından, Paris saldırılarının ardından güvenlik önlemlerini ve sınır kontrollerinin artırılması yanında sığınmacılarla ilgili kararların ve politikaların gözden geçirileceÄŸi yönünde açıklamalar yapıldı.

AB'nin, sığınmacıların 160 binini belirlenen kotalar çerçevesinde üye Ã¼lkeler arasında adil dağıtma planına en başından beri muhalefet eden Polonya, AB'ye taahhüt ettiÄŸi sığınmacı kabulünü Paris saldırıları akabinde yerine getirmeyeceÄŸini açıkladı. 

AB'nin zorunlu kota sistemine karşı çıkan doÄŸu Avrupa ülkeleri Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Romanya, Estonya ve Letonya da Paris saldırılarının ardından sığınmacıların kabulüne yeÅŸil ışık yakmıyor. Slovakya BaÅŸbakanı Robert Fico, vatandaÅŸlarının güvenliÄŸinin sığınmacılardan daha önemli olduÄŸunu ve ülkedeki tüm Müslümanların takip altına alındığını dair açıklamalarda bulunurken, Bulgaristan da AB'ye raÄŸmen daha fazla sığınmacı kabul etmeyeceÄŸini bildirdi. Avusturya ise sığınmacıların giriÅŸlerini denetlemek ve sınırlandırmak üzere baÅŸlattığı sınır kontrollerini Åžubat 2016'ya kadar uzatma kararı aldı.

"Mülteciler günah keçisi olmamalı"

Uluslararası Göç Örgütü Sözcüsü Joel Millman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Paris saldırılarının ardından bazı AB ülkelerinden sığınmacılara kapılan kapatılmasına iliÅŸkin yapılan açıklamaların son derece endiÅŸe verici olduÄŸunu belirterek, "Kışın dondurucu soÄŸuklardan etkilenecek binlerce sığınmacının ki bunlar arasında hamile kadınlar, çocuklar, sakatlar, yaralılar da var, bir de yabancı düşmanlığı ile karşı karşıya kalmasından endiÅŸeliyiz" dedi.   

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi (BMMKY) de Avrupa'daki sığınmacılara kapıların kapatılması, sınırlara tel örgülerin çekilmesi, duvarların inÅŸa edilmesi konusunda aynı endiÅŸeleri taşıyor. 

BMMYK Sözcüsü Melissa Fleming, Avrupa'ya gelen sığınmacıların Paris saldırlarını düzenleyenlerle baÄŸlantılı kiÅŸilerden ve 'terörden' kaçtığına dikkati çekerek, "Sığınmacılar Paris saldırılarının günah keçisi yapılmamalı" ifadesini kullandı. 

"DAEÅž'in istediÄŸi oyunu oynarsak kaybederiz"

Fleming, "Suriyelileri kabul eden bir dünya ÅŸiddete varan aşırıcılığı yenebilir, Suriyelileri, özellikle de Müslümanları reddeden bir dünya ise DAEÅž gibi aşırı grupların propagandasını besler" dedi. 

BM Ä°nsan Hakları Yüksek KomiserliÄŸi Sözcüsü Rupert Colville ise "DAEÅž'in istediÄŸi bizim mülteciler arasında ayrım yapmamız. EÄŸer onların oyununu oynarsak kendimizi aptal yerine koyarız. Paris saldırılarının ardından bazı devletlerin, medya kuruluÅŸlarının göçmen karşıtı açıklamaları oldukça rahatsız edici. DAEÅž çok zeki ve bizim de zekice davranmamız gerekiyor. Onların istediÄŸi oyunu oynar, onlara istediklerini verirsek hiç bir ÅŸekilde ilerleme kaydedemeyiz" dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Salzburg Ãœniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü Öğretim Ãœyesi ve Ä°slamofobi Uzmanı Farid Hafez da göç sorunu ile Paris saldırısının birbiriyle karıştırılmasının sığınmacılara yönelik daha sınırlayıcı politikalara yol açacağını söyledi.

Yakın gelecekte tek tek ülkelerin nasıl hareket edeceklerinin görüleceÄŸini belirten Hafez, “Unutmamamız gerekir ki Müslümanlara yönelik sert duruÅŸ, Avrupa'daki Müslümanlardan daha fazla destek kazanmak isteyen DAEÅž'in nihai hedeflerinden birisidir” dedi.

Hükümetlere bu aÅŸamadan sonra sakin olmalarını tavsiye eden Hafez, “Ne kadar uÄŸraşırsanız uÄŸraşın terörizm tamamen yok edilemez. EÄŸer Avrupa, liberal demokratik devletler kıtası olarak kalmak istiyorsa, toplum içerisinde dayanışmayı artırmalı ve demokratik karakterini eksiltmemelidir” diye konuÅŸtu.

AB'nin kota planı çöker mi?

Avrupa BirliÄŸi liderleri, sığınmacıların 160 binini belirlenen kotalar çerçevesinde üye Ã¼lkeler arasında adil dağıtma konusunda Eylül ayında anlaÅŸmaya vardı. Halihazırda 830 binden fazla civarında sığınmacının geldiÄŸi Avrupa'da  ÅŸimdiye kadar kota planı çerçevesinde sadece 147 sığınmacı Ä°sveç ve Lüksemburg'a yerleÅŸtirilebildi. 

AB hukukuna göre üye ülkelerinin, AB Konseyi'nde alınan sığınmacı kota sistemine uymaları yasal zorunluluk. Ãœye ülkeler kota sitemini uygulamazlarsa AB yasalarını ihlal prosedürü iÅŸletilebiliyor. Buna göre, AB Komisyonu'nun ikazlarına raÄŸmen Ã¼ye ülke düzenlemeyi uygulamaz ise konu Avrupa Adalet Divanı'na gidiyor.

Ancak Paris saldırılarının ardından AB'nin sığınmacıları üye ülkeler arasında adil dağıtma planına itiraz sesleri yükselmeye baÅŸladı. Paris'te gerçekleÅŸtirilen saldırılarla sığınma krizinin birbirine karıştırılmaması ve mültecilerle Paris saldırılarını gerçekleÅŸtirenlerin aynı kefede tutulmaması gerektiÄŸine yönelik AB yetkililerinden açıklamalar yapılmasına raÄŸmen üye ülkelerin bu uyarıları ne kadar ciddiye alacakları ve sığınmacılara nasıl yaklaÅŸacakları ilerleyen günlerde daha da netleÅŸecek. 

"Avrupa, Türkiye'yi yalnız bırakmamalı"

Avrupa'nın mülteci politikasının nasıl ÅŸekilleneceÄŸi, rekor sayıda sığınmacı barındıran Türkiye baÅŸta olmak üzere Lübnan ve Ãœrdün gibi Suriye'ye komÅŸu ülkeleri yakından ilgilendiriyor.  

Portekiz Eski DışiÅŸleri Bakanı Antonio Martins da Cruz, 2 milyondan fazla Suriyeli sığınmacıya evsahipliÄŸi yapan Türkiye'nin yalnız bırakılmasının adil olmadığını söyledi. Avrupa'nın sığınmacı krizinde Türkiye'yi yalnız bırakma lüksünün olmadığını vurgulayan Cruz, "Avrupa'nın Türkiye'yi hem siyasi hem de finansal anlamda desteklemesi gerekiyor. AB ülkeleri, Avrupa deÄŸerlerini oluÅŸturan dayanışmayı unutuyor" ÅŸeklinde konuÅŸtu. 

ABD BaÅŸkanı Barack Obama da Antalya'da gerçekleÅŸtirilen G-20 Liderler Zirvesi'nde, 4 milyondan fazla sığınmacıya ev sahipliÄŸi yapan bölge ülkelerinin yalnız bırakılmaması gerektiÄŸini vurgulamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.