Sosyal Medya

Güncel

Yeni Anayasa AKP'nin 6 aylık eylem planında

AK Parti güvenoyundan sonra muhalefetin kapısını çalacak. Uzlaşma arayışıyla yapılacak görüşmelerde bütçe, reform yasaları, yeni anayasa ve meclis iç tüzüğü gündemde olacak. AK Parti yeni anayasayı 6 aylık eylem planına aldı.



AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu hükümeti kurmakla resmen görevlendirildi. AK Parti hükümeti kurduktan, Meclis Başkanlığı seçimi tamamlanıp, hükümet programı ve güvenoyu aşamalarını tamamladıktan sonra hazırlıklarını sürdürdüğü eylem planlarını hayata geçirmek için harekete geçecek. Öncelikle muhalefet partileriyle görüşülecek.

Eğer son anda takvimde bir değişiklik olmazsa 28 Kasım Cumartesi günü 26. hükümet için güven oylaması yapılacak. Ahmet Davutoğlu'nun bundan sonra muhalefet liderlerinden randevu talebinde bulunacağı belirtiliyor.

"Geçici bütçe yapmayalım"

Al Jazeera'nin AK Partili kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Davutoğlu birkaç temel başlık üzerinde muhalefet partileriyle uzlaşma yolu arayacak. Bunların ilki 2016 bütçesi.

AK Parti muhalefete 17 Ekim 2015'te Meclis'e sevk edilen ancak seçim süreci nedeniyle görüşmeleri yapılamayan bütçe tasarısını yasalaştırmayı önerecek. Muhalefete "Yapılacak çok iş var. Zaman kaybetmeyelim. Geçici bütçe yapmak Meclis'i 2016'nın iki - üç ayı kilitlemek olur. Görüşme takvimini hızlandıralım, yılbaşına kadar bütçeyi çıkaralım" diyecek.

Yeni Anayasa 6 aylık eylem planında

Davutoğlu bütçenin dışında reform yasaları ve Yeni Anayasa konusunda da uzlaşma arayacak. AK Partili bir kaynak, "3 aylık eylem planının içinde sadece ekonomik vaatler olmayacak. Aynı zamanda demokratikleşme, insan hakları konularda başka yapısal reformlarda yer alacak. Yeni Anayasayı ise 6 aylık eylem planına almaya karar verdik. Muhalefet partilerinin yaklaşımına bakacağız. Ama biz kendi hazırlığımızı yapıyoruz. Daha önce Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na verdiğimiz teklifi gözden geçiriyoruz" dedi.

'İç Tüzük öncelik değil'

AK Parti'nin uzun süredir gündeminde olan Meclis'in Anayasası olarak kabul edilen İç Tüzük'te görüşmelerde gündeme getirilecek. Ancak AK Parti bu başlığı öne çekmenin riskli olacağı görüşünde. Çünkü daha önce de İç Tüzük değişikliği konusunda muhalefet ile çalışma yapılmış ancak sonuç alınamamıştı. Muhalefet partileri, AK Parti'nin "muhalefetin sesini kısma amacı" taşıdığını savunmuştu.

Al Jazeera'ye bilgi veren bir parti yetkilisi "İç tüzük değişikliği her zaman tartışmalı olmuştur. Elbette muhalefetin nasıl yaklaşım göstereceği önemli. Ancak onu öncelemek Meclis'i tıkayabilir. Bizim önceliğimiz bütçe, yapısal reformlar ve yeni anayasa" dedi.

Meclis'te daha önce İç Tüzük deÄŸiÅŸikliÄŸi için bir komisyon kuruldu. 186 maddeden 162'sinde partiler anlaÅŸma saÄŸladı. Aralarında Danışma Kurulu, Temel Yasa, Torba Yasa, küfüre verilecek ceza yönteminin olduÄŸu 22 maddede uzlaşılamadı. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.