Sosyal Medya

Güncel

Çocuk Cezaevlerine alternatif yöntemler çağrısı

İnsan hakları örgütleri, Adalet Bakanlığı'nın yeni açmayı planladığı çocuk cezaevlerine karşı çıkarak, alternatif sistemlerin geliştirilmesi çağrısında bulundu



Adalet Bakanlığı tarafından yeni çocuk cezaevleri açılacağı yönündeki açıklama insan hakları örgütlerinin tepkisini çekti. İnsan hakları örgütleri ve meslek odaları açılması planlanan çocuk cezaevlerinin yerine alternatif yöntemlerin uygulanmasını istedi.

Bianet'in haberine göre hak örgütleri ve meslek odaları ortak bir açıklamayla yeni çocuk cezaevleri açılmasını eleÅŸtirdi ve çocuk adalet sisteminin deÄŸiÅŸmesi çaÄŸrısı yapıldı. Ortak açıklamada, Adalet Bakanlığı’nın 2016’da Diyarbakır, Hatay ve Tarsus olmak üzere üç, 2017 ve 2018’de de Kayseri ve TekirdaÄŸ ili Çorlu ilçesinde birer yeni çocuk ve gençlik kapalı ceza infaz kurumu açılacağına dikkat çekilerek, "Bu yeni hapishanelerin her birinin kapasitesi 288’dir ve Adalet Bakanlığı önümüzdeki üç yıl içerisinde çocuklar için 1440 ek kapasite yaratmayı amaçlamaktadır." denidi.

Açıklamada, "Çocuklar için hapishane inÅŸa ederek çocukları cezalandırmak yerine, çocuk hapishanelerinin kapatılarak, çocukları koruyan ve destekleyen, hapsetmeye alternatif yöntemlerin temel alındığı bir çocuk adalet sisteminin mümkün olduÄŸuna inanıyoruz ve gereken çabayı göstermeye hazırız! Bu konunun takipçisi olacağımızı belirtiyor, siyasi partileri ve Adalet Bakanlığı’nı sorumluluk almaya davet ediyoruz" ÅŸeklinde çaÄŸrı yapıldı. 

Açıklamada Türkiye’deki sistem şöyle eleÅŸtirildi: Çocuklar hapishanelerde çıplak aramalara maruz kalmakta, kapalı görüş uygulamasında var olan camdan ötürü ailelerine sarılamamakta, hatta dokunamamakta,  hapishane yönetimi tarafından verilen üç öğün yemek dışında, içecekleri su dahil olmak üzere tüm temel ihtiyaçlarını kantinden satın alarak karşılamak zorunda kalmakta, hapishane kurallarına uymadıkları gerekçesiyle bir ay etkinliklerden men edilme, günde 21 saat olmak üzere beÅŸ gün boyunca odaya kapatma gibi disiplin cezaları alabilmektedir.

DÜNYADAKİ ÖRNEKLER

Hak örgütleri, çocuk ıslahı sistemine örnek olarak ise ÅŸu açıklamalarda bulundu: Almanya, 1923’ten beri cezalandırmak yerine, çocuk ve gençlerin korunmasını benimseyerek, “daha iyisini aramak” gayretiyle yasalarını tam 8 kez deÄŸiÅŸtirmiÅŸ; çocuk ve gençlerin korunmasını, geliÅŸmesini temel alan bir gençlik adalet sistemi inÅŸa etmiÅŸtir.

Hollanda, çocukların adalet sistemine girmesini bir kriz olarak nitelendirmiş ve çocukların sadece sosyal hizmet uzmanları ve psikologlar ile ilişki kurdukları; çocukların gelişmesini odaklayan bir sistem inşa etmiştir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.