Güncel
Fransa vatandaşlıktan çıkaracak
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, olağanüstü hal durumunun 3 aya kadar uzatılmasını istedi, bazı kişilerin vatandaşlığını geri almayı düşünebileceklerini kaydetti.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, parlamentoda milletvekillerine ve senatörlere seslendi. Hollande, Paris saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerinin tarifi olmayan bir acı içinde olduğunu ifade ederek, "Çok sayıda genç hayatını kaybetti, çok sayıda genç travma durumu içinde oldu. Ben bu konuşmayı yaparken yaralılar hayatta kalmaya çalışıyorlar. Söz konusu bütün kaynaklar seferber olmuş durumda. Zorlu bir durumdan geçtik, bu hastaları tedavi etmekte başarılı olacağımızı düşünüyorum. Güvenlik güçlerimize teşekkür etmek istiyorum. Vatandaşlarımızı korumak için iş başındalar ve cesur davrandılar. Rehineleri kurtarmak için cesaret, kararlılık gösterdiler. Cuma günü bütün Fransa terör tehdidi altındaydı" dedi.
Dini, rengi fark edilmeksizin herkesin tehdit altında olduğunu kaydeden Hollande,"Fransa'nın çeşitliliği, gençliği tehdit altındaydı. Ne yazık ki yurt dışından da hayatını kaybedenler oldu Fransa'ya ziyarete gelmiş olan. Tüm dünyaya taziye mesajı gönderdim, bütün devlet ve ülke başkanlarına başsağlığı mesajı gönderdim, onlar da bana taziye dileklerini ilettiler. Bu saldırıların Suriye ve Belçika'da hazırlandığını biliyoruz. Bu işbirlikçiler Fransa'ya geldi ve saldırıları düzenlediler. Hedefleri korku salmaktı, baskı yaratmaktı. Terörle mücadele etmeyelim istediler, Ortadoğu'da terörle mücadele etmeyelim istediler. Bu yılın başından itibaren IŞİD, Paris'te Mısır'da, Tunus'ta, Lübnan'da, Kuveyt'te, Suudi Arabistan'da, Türkiye'de, Libya'da saldırı düzenlediler. Bu nedenle IŞİD yenilmeli, bu nedenle IŞİD'i yenmeliyiz. Uluslararası toplum da bu çabada bize destek olmalı. BM'ye bir araya gelinmesi konusunda çağrı yaptım"diye konuştu.
"SURÄ°YE OPERASYONLARI NEFES ALMADAN DEVAM EDECEKTÄ°R"
Fransa'nın Suriye içindeki operasyonlarını arttıracağını kaydeden Hollande, "Dün 10 Fransız uçağı IŞİD'in merkezi Rakka'yı vurdu. Bu operasyonda görev alanları kutlamak istiyorum. Ayrıca ABD'ye de teşekkür etmek istiyorum, bu operasyona katkı sağladıkları için. Hava operasyonları devam edecektir. Suriye operasyonları nefes almadan devam edecektir. Kararlığımızdan vazgeçmeyeceğiz. Pek çok ülke bu tehdit ile karşı karşıya. Irak'ta terör görüyoruz ve tabi ki Suriye'den de bahsetmek gerekiyor. Suriye'de siyasi çözüm bulmak istiyoruz. Suriye'de bizim düşmanımız IŞİD'dir. Önemli olan IŞİD'in yok edilmesidir. Suriye'de ve Irak'ta IŞİD yok edilmelidir" şeklinde konuştu.
"AVRUPA DA SORUMLULUÄžUNU YERÄ°NE GETÄ°RMELÄ°"
Suriye'nin 'terör' yaratan, 'terörist' üreten en büyük tehdit olduÄŸunu söyleyen Hollande,"Suriye savaşından bu yana birlik olması gerektiÄŸini söylüyorduk ancak baÅŸaramadık. Daha fazla desteÄŸe ihtiyacımız var IŞİD'le mücadele konusunda. Ancak birlikte savaÅŸabiliriz. Birlik koalisyonuna ihtiyacımız var. Obama ve Putin ile görüşeceÄŸiz. Güçlerimizi bileÅŸtirelim birlikte hareket edelim. Türkiye, Körfez ülkeleri ile görüşeceÄŸiz. Paris saldırıları, Viyana'da bu ülkelerin Suriye için siyasi çözüm aradığı sırada gerçekleÅŸtirildi. Herkes üzerine düşen sorumluluÄŸu yerine getirmeli, Avrupa da sorumluluÄŸunu yerine getirmeli. Bu noktada dayanışmada sertleÅŸtirmemiz gerekiyor. Düşman sadece Fransa'nın deÄŸil, Avrupa'nın da düşmanıdır. ‘Bu kriz beni etkilemeyecek' diye düşünmemek lazım. Mülteciler Suriye ve Irak'ta savaÅŸtan, istikrarsızlıktan kaçıyor, bizim ülkelerimize geliyor. Orada da terörizm söz konusu. Mültecileri onurlu bir ÅŸekilde kabul etmeliyiz. Aynı zamanda etkin bir biçimde korumalıyız. Almanya, Türkiye, Ãœrdün, Lübnan daha fazla mülteciye ev sahipliÄŸi yapmakta. Fransa'da sınırlarını kontrol etmesi gerekmekte. EÄŸer sınırlarımızı etkin bir biçimde kontrol etmezsek tehdit olabilir"açıklamasını yaptı.
"OLAĞANÜSTÜ HAL DURUMUNUN 3 AYA KADAR UZATILMASINI TALEP EDİYORUM"
Fransa'nın uzun süre önce silah akışının kontrol altına alınmasına dair talebi dile getirdiğini bildiren Hollande,"Bu talebi yinelemek istiyorum. Bu doğrultuda bu saldırıların ardından şu an savaş nedeni söz konusu. Ocak ayında başlamıştı saldırılar. Acımasız bir biçimde mücadelemizi göstermeliyiz. Fransa'da bazı insanlar, Fransızlar Fransızları öldürmekte. Ne yazık ki bu saldırılar organize biçimde gerçekleştirildi. Dolayısıyla kendi vatandaşlarımızı etkin bir biçimde korumamız lazım. Cuma gecesi ölü sayısını duyduğumuzda kabine toplantısındaydık. Sınırları kapatmak kararı aldık, olağanüstü hal ilan ettik. Bu çok etkili oldu. Bunun Fransa'da gereken aramaların yapılması talimatını verdim. 100'den fazla baskın yapıldı, pek çok noktaya arama için ekipler gitti, bunlar gerekliydi. Yeni adımlar atmamız gerekiyor. Güvenlik açısından İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi çerçevesinde davranıyoruz. Vatandaşlarımızın güvenliğini korumak için adımlar atıyoruz. Ben bu olağanüstü hal durumunun 3 aya kadar uzatılmasını talep ediyorum" dedi.
Baskınların da devam etmesi gerektiğini belirten Hollande, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bunlar önleyici adımlar. Terör saldırılarının engellenmesi için bunlar gerekmekte. Başbakan parlamentoya bir öneri sunacak ve bütün ihtimaller düşünülecek. Lütfen onaylayınız. Bu çağrıyı yapmak istiyorum. Kalpten inanıyorum ki anayasamız bize bu gücü vermektedir. Terörle mücadele gücü vermektedir. Anayasamızın 16. maddesi buna örnek gösterilebilir. Yine anayasamızın 26. maddesi. Bu iki anayasa maddesi mevcut duruma uygulanamamaktadır. Bizler bunlara bir takım değişiklikler getirebiliriz. Yeni bir tip düşman ile karşı karşıyayız. Anayasal sistemin bu krizle yüzleşmemiz için bize güç vermesi lazım. Anayasamızın evrim geçirmesine ilişkin komite oluşturulabilir. Bence bu iki maddeyi özellikle düşünmemiz gerekmektedir. Belirli bir süre için olağanüstü önlemler almamız gerekmektedir."
"BAZI KİŞİLERİN VATANDAŞLIĞINI GERİ ALMAYI DÜŞÜNEBİLİRİZ BU SÜREÇTE"
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, "Tabi bu özgürlükleri de sınırlamadan bu eylemleri gerçekleştirmeliyiz. Bazı kişilerin vatandaşlığını geri almayı düşünebiliriz bu süreçte. Eğer güvenlik tehdidi teşkil ediyorsa ya da bir terör ağına bulaşmışsa Fransız vatandaşlığı alınabilir isterse Fransa'da doğmuş olsun. Aynı zamanda ülkemize tehdit oluşturan yabancıları da ülkemizden uzaklaştırmalıyız. Başka öneriler de getirilebilir. Bazı kişilerin gözetimi arttırmaya yönelik. Bu kişililere yönelik denetim arttırılabilir. Tabi bunu temel prensiplere uyarak yapacağız. Şunu dikkatli bir biçimde düşünelim. Anayasamız kolektif pakettir, bütün vatandaşları birleştirir. Ortak yasalar bütünüdür. Anayasa ortak bir anlaşmadır. Ülkenin vatandaşlarını bir araya getirir. Bizim bir arada yaşamamız için anayasa gereklidir. Bu noktada bize saldırılanlarla mücadelede bize destek vermelidir. Bunları düşünmenizi rica ediyorum, anayasal düzenlemeleri birlikte düşünelim ve kararları biz alalım, o hal süresini uzatmaya karar verecek olan sizlersiniz. Sonrasında da terörle mücadelede de her zaman hazırlıklı olmalıyız. Tehdit ortada olmaya devam edecektir. Güvenlik güçlerimiz adımlar atacağız. Yeni önlemler olacak, enformasyon tekniklerinin kullanılmasını öngören önlemler olacaktır. Terörle mücadelede silah akışının engellenmesi de önemlidir. Ülkeler arası silah taşınması teröristleri güçlendirmektedir. Polisin silah kullanımını tartışmalıyız. Tüm bu konular büyük yasal çalışmanın parçası olarak bu tartışmanın yapılmasını istiyorum. Bizde gereken önlemleri alalım ve harekete geçelim" diye konuştu.
Henüz yorum yapılmamış.