Sosyal Medya

Coğrafyamız

Esed aday olmayacak

Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Viyana'da Suriye krizinin çözümüyle ilgili varılan mutabakatın ayrıntılarını açıkladı. Sinirlioğlu, Suriye'de siyasi çözüm sürecinin 1 Ocak'ta başlayıp 6 ay süreceğini, bu sürede Esed'in görevi bırakacağını ve seçimlerde aday olmayacağını söyledi.



DışiÅŸleri Bakanı Feridun SinirlioÄŸlu, Antalya'daki G-20 Zirvesi'nde gazetecilerin sorularına yanıt verdi. Viyana'daki Suriye toplantılarını yorumlayan SinirlioÄŸlu, "Suriye konusunu siyasi süreçle çözüme kavuÅŸması gerektiÄŸi konusunda bir mutabakat oluÅŸtu. Bu sürecin ne zaman baÅŸlayacağına iliÅŸkin tarih üzerinde anlaÅŸmaya varıldı. Tarih 1 Ocak'ta baÅŸlayacak ve 6 ay sürecek" bilgisini verdi. 

Altı ay sonra yeni hükümetin kurulmasının planına deÄŸinen DışiÅŸleri Bakanı, "Kurulacak yeni hükümet Cenevre Bildirisi'nde öngörüldüğü gibi tüm yürütme yetkilerini devralacak. Sonra 18 aylık süreç öngörülüyor; yeni hükümet kurulmasından itibaren. Yeni bir anayasa yapılacak bu süreçte, o anayasaya göre seçimlere gidilecek" dedi. 

Suriye Devlet BaÅŸkanı BeÅŸar Esed'in bu sürecin hangi noktasında koltuÄŸu bırakacağıyla ilgili olarak ise "O konu bu altı aylık müzakere döneminde, yani 1 Ocak - 30 Haziran arasında hükümet ne zaman kurulursa, kurulduÄŸu andan itibaren 18 aylık bir süreç baÅŸlayacak. O, 18 mi 24 ay mı olur, o hükümetin vereceÄŸi bir karar. Bu dönemde Esed'in siyasi geleceÄŸi konusunda da karar verilecek. Esed'in seçimde aday olmasını dillendirenler var, kimler olduÄŸunu biliyorsunuz ama böyle bir opsiyon söz konusu deÄŸil." ifadelerini kullandı. 

DışiÅŸleri Bakanı SinirlioÄŸlu şöyle devam etti: 

"Esed yeni hükümet kurulup tüm yürütme yetkilerini devraldıktan sonra altı aylık geçiÅŸ döneminde üzerinde mutabık kalınan bir ÅŸekilde ve tarihte ayrılacak, seçimlerde aday olmayacak. Sonra ne olacağı konusu da onun kiÅŸisel meselesi haline dönecek, siyasi mesele olmaktan çıkacak. Bu konuda yol haritası çıktı ama yol haritasının içi nasıl dolacak, nasıl yürüyecek bekleyip göreceÄŸiz. Önemli olan doÄŸru yönde atılmış bir adım olması. Siyasi bir süreç neticesinde Suriye sorununun çözüme kavuÅŸması için uluslararası alanda geniÅŸ bir mutabakatın  ortaya çıkmış olması."

Esed'in geleceğiyle ilgili tartışmaların G-20 Zirvesi'nde de yapıldığını belirten Sinirlioğlu, Paris saldırılarının da Viyana'daki görüşmelerin önemini artırdığına vurgu yaparken şunları söyledi:

 "Viyana'nın baÅŸlayacağı günün sabah erken saatlerinde Paris'teki terör hadisesi yaÅŸandı. Bu da aslında Viyana'da konuÅŸulanların önemini daha da artırdı, çünkü sonradan DEAÅž'in bu eylemi üstlenmesiyle olayın Suriye konusuyla baÄŸlantısı da kurulmuÅŸ oldu. Bu baÄŸlantı sadece fizikî olarak birilerinin Suriye'den kalkıp Paris'e gelmesi eylem yapması deÄŸil ama Suriye'de ortaya çıkan kaosun, umutsuzluÄŸun, hayal kırılığının ve bütün bunların neticesinde meydana gelen aşırıcılık eÄŸilimlerinin güçlenmesinin, terör örgütlerinin sayısındaki artışın yarattığı bir iklim var. Bu iklim insanları etkiliyor, gençleri etkiliyor, gençleri zehirliyor, sosyal medya marifetiyle çok geniÅŸ bir alanda bu grupların etki güçlerini kullanmalarına imkan saÄŸlıyor. Bir tür ideoloji savaşı meydana geliyor. Dünyanın deÄŸiÅŸik yerlerinde bir anlamda orada dünyaya kafa tutuyoruz görüntüsündeki bu barbar insanlık dışı terör örgütünün yaptıklarının etkilediÄŸi insanlar çıkıyor ve bunların sonucunda da Ankara'da, Paris'te, Suruç'ta ve Diyarbakır'da olan olaylar olabiliyor. Rus uçağının Sina Yarımadası'nda düşürülmesi de..."

"Türkiye'nin kara kuvvetiyle Suriye'ye girme niyeti yok"

DışiÅŸleri Bakanı kendisine sorulan sorulara ise ÅŸu yanıtları verdi: 

Kara operasyonu gündeme geldi mi?

"Hayır. Tabiatıyla askeri mücadelede de farkı düzlemler var ama ben askeri düzlemlerden bahsetmedim. Mücadeleyi siyasi askeri ideolojik tüm düzlemlerde yürütme gerektiÄŸini vurgulamak için söyledim. Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanımız Görmez'in liderlere gönderdiÄŸi mektup da var, o mektupta kullanılan fikirler ve alınan tavır da aslında farklı düzlemlerdeki mücadelenin bir parçasıdır, din adına yapılan söylemlerin eylemlerin dinle alâkası olmadığını anlatmak da bu mücadelenin parçasıdır. Türkiye'nin kara kuvvetleriyle Suriye'ye girmesi diye bir opsiyon ÅŸu anda öngörülmüyor. IŞİD'e karşı bizim bir takım güvenlik tedbirlerimiz var operasyon da olabilir ama niteliÄŸi konusunda bilgi veremem ÅŸu anda. Ama Türkiye'nin kara kuvvetleriyle Suriye'ye girmek gibi bir niyeti olmadığını ÅŸu aÅŸamada buna ihtiyaç duyulmadığını belirtmek istiyorum."

Fransa'yla istihbarat paylaşımı yapıldı mı?

"Güvenlik kuvvetlerimiz arasında bu tür olaylar cereyan ettiğinde tabiatıyla bilgi değişimi gerçekleşiyor. Fransa eyleminden sonra da sadece bizle değil dost müttefik tüm ülkelerle bu oldu."

Esed'in seçimlere katılmamasını Rusya da kabul etti mi, bir direniş var mı?

"DireniÅŸ yok."

Yani kabul mu etti?

"Kabul etti demedim direniÅŸ yok dedim."

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.