Sosyal Medya

Güncel

'Paris saldırısını 200 terörist biliyordu'

İsrailli güvenlik uzmanlarına göre Paris benzeri bir saldırı, IŞİD içinde en az 200 kişi tarafından biliniyordu.



Birinin bile tespit edilememesi büyük bir güvenlik zafiyeti IŞİD'in düzenlediÄŸi Parissaldırılarında sanılandan çok daha fazla teröristin rol almış olabileceÄŸi düÅŸünülüyor.

Ä°srailli güvenlik uzmanları, 8 terörist tarafından düzenlenen saldırıların hazırlık sürecinin en az 2 ay olduÄŸunu öngörüyor. Anti-terör uzmanlarına göre bombacılarla birlikte ulaşım, lojistik, koordinasyon gibi konularda en az 10 kiÅŸi daha görev aldı. Analistler, eylemde kullanılan intihar yeleklerinin, profesyonel bir bomba uzmanı tarafından hazırlandığını düÅŸünüyor. Böyle bir kiÅŸinin de istihbarat servislerinin izlemesinde olması gerekeceÄŸi vurgulanıyor.

Eylemin boyutu göz önüne alındığında, böylesi büyük bir saldırıdan örgütün emir-komuta zincirinde en az 200 kiÅŸinin bilgisi olacağı tahmin ediliyor.

Uzmanlara göre bu kadar kalabalık bir ekibin eylem planlarının Batılı istihbarat servislerinin dinleme ağına takılmaması son derece büyük bir güvenlik zafiyetine iÅŸaret ediyor. Uzmanlara göre ABD’nin kullandığı küresel dinleme sistemi ECHELON ve onun Fransız versiyonunun en ufak bir ipucu bile yakalayamaması, IŞİD’in günümüz teknolojisine son derece iyi adapte olduÄŸunun da göstergesi olarak görülebilir.

ALMANYA 8 TÜFEK BULDU

Alman polisinin geçtiÄŸimiz günlerde Münih Otoyolu’nda durdurduÄŸu araçta bulunan silahlardan Fransız birimlerini haberdar etmemesi de hata olarak görülüyor. 51 yaşındaki KaradaÄŸlı zanlının kullandığı araçtan 8 otomatik silah, 3 tabanca ve 200 gram patlayıcı TNT kalıbı çıkmış, ayrıca araçtaki GPS sisteminde ve zanlının üzerinden çıkan bir kağıtta da Paris’teki bir adres bulunmuÅŸtu.

ECHELON NEDÄ°R?

ABD istihbaratı, SoÄŸuk SavaÅŸ döneminde Sovyetler BirliÄŸi ve DoÄŸu BloÄŸu ülkelerini dinlemek için Ä°ngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda’yla birlikte ortaklaÅŸa bir dinleme ağı kurmuÅŸtu. 1960’larda oluÅŸturulmaya baÅŸlanan ECHELON sistemi, yıllar içerisinde geliÅŸerek günümüzde elektronik iletiÅŸim aÄŸlarının da izlenmesinde kullanılmaya baÅŸlandı. Dünyanın dört bir köÅŸesinde ECHELON sistemine baÄŸlı onlarca dinleme merkezi bulunuyor.

Ä°STÄ°HBARAT SKANDALI

Anti-terör uzmanları, 14 Kasım saldırılarının Fransız iç haberalma teÅŸkilatı (DGSI) ve dış istihbarat servisi (DGSE) için tam bir hezimet olduÄŸu yorumunda bulunuyor, zira bu denli büyük bir saldırının dinleme faaliyetlerine takılmadan gerçekleÅŸtirilmesi son derece zayıf bir olasılık olarak görülüyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.