Güncel
ABD 'güvenli bölge'ye inanmıyor
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Danışman Yardımcısı Ben Rhodes, YPG ile çalışmaya devam edeceklerini söyledi. Güvenli bölge hakkındaki soruya ise, "Kaynakların doğru aktarılacağı bir şey olduğuna inanmıyoruz" yanıtını verdi.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Danışman Yardımcısı Ben Rhodes, ABD’nin PKK ve YPG ile ilgili tutumuna dair konuÅŸtu. “Türk hükümetine ÅŸu iki konuda açık olduk: Onların PKK’ya yönelik kaygılarını paylaşıyoruz. Biz de PKK’yı terör örgütü olarak görüyoruz” diyen Rhodes şöyle devam etti:
"Ä°kinci olarak da YPG, diÄŸer Sünni Arap muhaliflerle birlikte çalışıyor ve DAEÅž’i Rakka’ya baskı yapacak ÅŸekilde geri itiyor. Biz sadece Kürt güçlerden bahsetmiyoruz, o alanda desteklemeyi istediÄŸimiz Sünni Arap güçler de var. Türklerle neleri yapıp neleri yapmadığımız noktasında diyaloÄŸa devam edeceÄŸiz. GeçmiÅŸte Türklerin mesela bazı Irak Kürtleriyle iyi iliÅŸkileri vardı, dolayısıyla iÅŸbirliÄŸi için bir alan var.”
Güvenli bölge açıklaması
Antalya’daki G20 Liderler Zirvesi’nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rhodes, sahadaki güçlerin geliÅŸtirilmesi için bu güçlerin desteklenmesinin de IŞİD’e karşı çabaların bir parçası olduÄŸunu ifade etti.
Güvenli bölge konusuna dair soruya Rhodes, “Suriye sınırında güvenli bölge fikrinin, kaynakların doÄŸru aktarılacağı bir ÅŸey olduÄŸuna inanmıyoruz” yanıtını verdi.
“ErdoÄŸan’la yabancı savaşçılar konusunu görüştük”
Paris saldırılarının uluslararası kamuoyunda Suriye’deki krize diplomatik çözüm ve IŞİD’le mücadele unsurlarının yoÄŸun kullanımı için aciliyet hissi yaratabileceÄŸini söyleyen Rhodes, şöyle devam etti:
“Bu konuÅŸtuklarımız, hava ulaşımı, Suriye’den sığınmacı akışı gibi diÄŸer konulardaki iÅŸbirliÄŸini de getiriyor. Bugün Türkiye CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan ile yabancı savaşçıların akışını engellemede daha fazla yapılabilecekler ele alındı.”
“Önce emin olmalıyız”
‘Suriye’nin kuzeyinde operasyonları alıkoyan nedir’ sorusu üzerine Rhodes, “Bir ölçüde, Türklerle, Türk ve Amerikan kaynaklarını ve muhaliflerle koordinasyonu içerecek ve etkili olacak, uygulanabilir bir modele sahip olduÄŸumuzdan emin olmak istiyoruz. Bunun için önemli düzeyde istiÅŸareler yapmak gerekli” diye konuÅŸtu.
“Bizce de savaÅŸ nedeni”
Fransa’nın Paris’teki IŞİD saldırılarını "savaÅŸ nedeni" ÅŸeklinde tanımlamasının hatırlatılması üzerine Rhodes, "Biz de bunu savaÅŸ nedeni olarak görüyoruz ve zaten bir yılı aÅŸkın süredir DAEÅž ile savaÅŸ halindeyiz" ifadesini kullandı.
Saldırıların ardından örgüte karşı çabalarının nasıl ilerleyeceÄŸine dair soru üzerine Rhodes, yıl boyunca IŞİD’e yönelik stratejilerindeki en baÅŸarılı taktiklere devam edeceklerini, yani ‘sahadaki muhaliflere silah ve ekipman yardımı yapma ve örgüt liderlerini hava saldırılarıyla hedef alma” stratejilerine devam edeceklerini söyledi.
ABD askerleri yerine muhalifler
Paris saldırılarının ardından ABD halkının OrtadoÄŸu’ya asker gönderilmesine daha ılımlı yaklaşıp yaklaÅŸmayacağına yönelik soru üzerine Rhodes, “Amerikan askerlerinin problemin çözümü olduÄŸuna inanmıyoruz. Muhalif güçlere sahip olmak daha etkili ve sürdürülebilir" diye konuÅŸtu.
“ABD’ye yönelik tehdit yok”
DAEÅž’in ABD de dahil koalisyon üyelerinin hepsini tehdit etmesine karşın kesin bir tehdit görmediklerini belirten Rhodes, ABD’de, Avrupa’daki kadar, ülkelerine geri dönen yabancı savaşçı riskinin bulunmadığına iÅŸaret etti.
Kaynak: AA
Henüz yorum yapılmamış.