Güncel
"Çin'e füze ihalesi iptal"
ürkiye, Çin'in 3,4 milyar dolar teklif ederek kazandığı füze savunma sistemi ihalesini iptal etti. Başbakanlık kaynakları Türkiye'nin kendi füze programını başlatacağını söyledi.
NATO üyesi Türkiye'nin 2013'teki füze savunma sistemi ihalesini 3.4 milyar dolar veren Çin kazanmıştı. NATO ve ABD'den itirazlar geldi. İhaleye göre Çin ve Türkiye ortak üretim yapacaktı. Başbakanlık kaynakları, Türkiye'nin kendi füze programını kurmayı planladığını açıkladı. Kaynaklar, Çin'in kazandığı ihalenin de iptal edildiğini söyledi.
Türkiye’nin yakın çevresinde geliÅŸmiÅŸ füze sistemleri olan ülkeler var ve Türkiye bu füzelere karşı savunmasız durumda. ÖrneÄŸin, Ä°ran üç bin km’lik bir mesafeye füze atma kapasitesine sahip yani Tahran’dan atılacak füzelerle Ä°stanbul’u vurabilecek durumda. Suriye rejiminin elinde de menzili 700-800 km’yi bulan füzeler var. Türkiye bu silahlara karşı kendini ancak Amerika’nın onay vermesi halinde NATO’dan gönderilecek, ödünç Patriot sistemleriyle savunabilecek durumda.
'Çin firmasına ABD itirazı'
Türkiye bu açığı kapatmak üzere 2013’te bir füze savunma sistemi ihalesi açtı. Bu ihalenin ardından Çin’le 3.4 milyar dolarlık füze sistemi anlaÅŸması yaptı. Balistik füzelere karşı kurulacak hava savunma sistemi için Çin devlet firması ile el sıkışıldı. Ancak CPMIEC, Ä°ran'a silah satışı yüzünden ABD'nin yaptırım listesinde.
4 milyar dolar olarak öngörülen savunma sistemi ihalesinde Çin 3 milyar doların altında teklif verdi, “Ortak üretim yapalım” dedi. Türkiye'nin ÅŸartları arasında yüzde 50 yerli üretim ÅŸartı da vardı. Kararda, ortak üretim fikri etkili oldu.
Uzun menzilli füze ihalesinde ABD'nin Patriot sistemi, Rus S300-S400 füzeleri, Çin'in FD-2000 füzesi ve İtalyan-Fransız ortaklığıyla geliştirilen Samp-T sistemi yarışıyordu.
CPMIEC, uzun bir süredir Amerika Birleşik Devletleri'nin yaptırımlarına maruz kalıyor. Nedeni, firmanın İran'a silah satması. ABD, yaptırımları 2013'te uzatma kararı almıştı.
Kaynak: Reuters, Al Jazeera
Henüz yorum yapılmamış.