Sosyal Medya

Coğrafyamız

Suriye için 18 aylık takvim

Suriye sorununun çözümü için Viyana'da yapılan geniş katılımlı görüşmelerden "somut bir takvim" planı çıktı. Katılımcı ülkeler, ilk 6 ay içinde bir geçiş hükümeti kurulmasını ve 18 ay içinde de Suriye'de seçimlerin yapılmasını öngörüyor. Beşar Esed'in akıbeti ise belirsiz.



Suriye sorunun çözümü için 23 Ekim'den bu yana Avusturya’nın Viyana ÅŸehrinde toplanan dışiÅŸleri bakanları ve diplomatların görüşmesinden bu kez “somut bir takvim” planı çıktı. Görüşmelere katılan tüm ülke temsilcilerinin üzerinde anlaÅŸtıklarını ifade ettikleri takvime göre 6 ay içinde Suriyelilerin önderliÄŸinde bir geçiÅŸ hükümeti kurulması, 18 ay içinde de seçim yapılması öngörülüyor.

Almanya DışiÅŸleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, “Bu geçiÅŸ sürecinin 18 ayda sonlanması konusunda anlaÅŸtık. Bu süreç kapsamında 6 ay içinde Suriye’de bir geçiÅŸ hükümeti kurulacak” diye konuÅŸtu.

BMGK’nın daimi üyelerinden ateÅŸkes kararı

Uluslararası Suriye Destek Grubu adı altında yazılı açıklama yayınlayan ülkeler, BirleÅŸmiÅŸ Milletler himayesinde Cenevre Bildirgesi’ni baz alan bir ateÅŸkesin en kısa sürede uygulamaya konacağını söyledi. Ancak söz konusu ateÅŸkes “IŞİD, Nusra ya da diÄŸer terörist grupları” kapsamıyor.

Suriyeli muhaliflerin ve Esed hükümetinin resmi görüşmelere baÅŸlama tarihi olarak 1 Ocak belirlendi. Ayrıca ülkelerin tümü, destekledikleri ya da nüfuzları altında bulunan grupların gereken adımları atmasını saÄŸlama sözü verdi. 

Suriye’deki savaşçı gruplardan hangilerinin muhalif, hangilerinin terörist olduÄŸu konusunda ise katılımcı ülkeler arasında bazı ayrılıklar var. Bu nedenle BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi’nin terör listesinde bulunan ve katılımcı ülkelerin istihbarat servislerinin üzerinde anlaÅŸabileceÄŸi bir liste oluÅŸturmak konusunda Ãœrdün koordinasyonu saÄŸlayacak.

‘Esed’in akıbetinde anlaÅŸamadık’

Görüşme sonrası ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov, BM Suriye Özel Elçisi Stefan de Mistura ile birlikte ortak bir basın açıklaması yaptı. Kerry, görüşmelerde Suriye rejiminin geleceği hakkında bir karara varamadıklarını söyledi.

Suriye’deki iç savaşı bitirme konusunda somut ilerlemeye raÄŸmen BeÅŸar Esed’in statüsü konusunda tartışmanın sürdüğünü ifade eden Kerry, “Esed’in akıbeti konusunda hâlâ görüş ayrılığındayız” diye konuÅŸtu.

'Esed pazarlığa açık'

Ancak Kerry, kendilerine gelen bilgilere göre BeÅŸar Esed'in siyasi çözüm görüşmelerine dahil olma konusunda ciddi olduÄŸunu öğrendiklerini söyledi. Kerry, "Bugün masada olan müttefiklerimizden bazılarından Esed'in ciddileÅŸmeye hazır olduÄŸunu, temsilci göndermeye ve pazarlığa açık olduÄŸunu Ã¶ÄŸrendik" diye konuÅŸtu.

Yüksek katılımlı toplantı

14 Kasım Cumartesi günü yapılan toplantıya bu kez katılım yüksek oldu. Toplantıya ABD, Türkiye, Arap BirliÄŸi, Çin, Mısır, Avrupa BirliÄŸi, Fransa, Almanya, Ä°ran, Irak, Ä°talya, Ãœrdün, Lübnan, Umman, Katar, Rusya, Suudi Arabistan, BirleÅŸmiÅŸ Milletler ve Ä°ngiltere’den temsilciler katıldı.

Kaynak: Reuters, AFP, AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.